keskiviikko 8. syyskuuta 2021

Luontolukuretki

Hyvää lukutaitopäivää!  

Maisema Akkovaaralta Kuva: Alina Karvonen

Kuva: Tarja Karvonen

Kansainvälistä lukutaitopäivää (International Literacy Day) vietetään 8. syyskuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa lukutaidon merkityksestä niin yksilön kuin koko maailman kannalta. Lukutaito on mm. avain parempaan terveyteen ja hyvinvointiin sekä kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.

Suomen Ladun kalenterissa on ulkoiluvinkkejä syyskuun jokaiselle päivälle. Tänään kalenterissa kannustetaan lähtemään luontolukuretkelle. Kaikkia kannustetaan lukemaan tunnin verran klo 19-20. Jos luontoon pääseminen ei ole mahdollista, voi lukuhetken viettää vaikkapa omalla pihalla, parvekkeella tai puistossa. Lukuhetken voi myös viettää oman soffan nurkassa hyvää kirjaa lukien. Suomen Ladun sivuilta saat hyviä kirjavinkkejä luontolukuretkelle. 

Lukuretkeä varten pakkasin reppuuni villasukat, otsalampun, teräsjuomapullonkirjan ja tänään postilaatikkoon tulleen Latu&polku -lehden

Kaupallinen yhteistyö: Retki Finland

Tutustutaan Retki Finlandilta testattavaksi saamiini tuotteisiin:

Kuva: Alina Karvonen

Otsavalo Easy Flex

Pienen otsavalon voi laittaa sisäänkelautuvalla Nylon-nyörillä otsalla tai ranteeseen tai pyörän ohjaustankoon. Lampun takana on magneetti tasolle kiinnittämistä varten.  Valo on tosi kirkas (polttimo COB LED, 150 lm) ja toiminnot ovat 100%, 25%, Vilkku, OFF. Lamppu on kooltaan 40 × 55 mm.

Luontolukuretkellä päivän hämärtyminen iltaan ei haitannut lukemista, eikä paluumatkalla metsässä sienien keräämistä. Otsavalo valaisi niin kivikkoisen polun kuin sienimetsät.


Kuva: Alina Karvonen

Reppu Retro keltainen Eko 16l

Moneen käyttötarkoitukseen sopiva reppu on 100% kierrätysmateriaalista valmistettu klassinen ja ajaton selkäreppu. Itse käytän reppua niin patikointiretkillä kuin työssä. Reppu on ihanan retrokeltainen! Reppu erottuu liikenteessä ja metsässäkään kukaan ei luule hirveksi. Repussa on erillinen tasku ja irrotettava kulmasuojus. Pikkutavarat, kuten avaimet sujautan repun etutaskuun. Pehmustettujen olkaviilekkeiden ansiosta reppua on mukava kantaa, vaikka repussa olisi enemmänkin painoa. Reppu itsessään painaa 460 grammaa ja sen tilavuus on 16 litraa. 

Repun materiaali on käytetyistä muovipulloista valmistettu polyesteri 600D. Yhden repun valmistukseen käytetään 22 kpl 5000 ml pulloa. Koneellisesti hienoksi jauhetuista muovipulloista syntyneestä materiaalista valmistetaan lankaa, josta kudotaan reppuihin käytettävä kangas.

Kuva: Alina KarvonenRetki® -terästermokset ovat ovat suunniteltu pohjolan oloihin ammattikäyttäjien avulla. Termokset ovat saaneet kiitosta myös lukuisilta maailmanluokan retkikunnilta ja laadusta kertovat lukuisat testimenestykset retkikuntien mukana Etelämantereella, Grönlannissa ja Huippuvuorilla. Kaikilla Retki® termospulloilla on viiden vuoden takuu lämmönpitävyydelle.

Teräsjuomapullo on tarkoitettu kylmille ja kuumille juomille, ei hiilihapotetuille juomille. Kädessä termospullo tuntuu miellyttävältä pintamateriaalinsa ansiosta. Termospullo on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Pullo puhdistetaan heti käytön jälkeen käyttäen käsin tiskaukseen tarkoitettua astianpesuainetta. Teräsjuomapullon suuaukko on niin suuri, että puhdistamiseen voi käyttää tiskiharjaa.

Tutustu Retki Finlandin termoksiin ja pulloihin Retki.fi sivuilla.

Akkovaara Kuva: Alina Karvonen

Terveiset luontolukuretkeltä Akkovaaran upeista maisemista! 

10 kommenttia:

 1. Voin niin kuvitella tuon ihanan tunnelman noissa maisemissa ja illan kauniissa hämyssä🧡🍁
  Wau toi keltanen reppu on ihan huippu huikee🤗

  VastaaPoista
 2. Olipa ihana postaus ajankohtaista asiaa... lukemisen merkityksestä ei voi puhua liikaa... ja nyt komppaan Retkitermarin puolesta ison täyden KYMPIN!! Meillä ei noin tyylikästä, mutta liki 10-vuotinen pitää lämmön yhä vain uskomattoman hyvin - jopa seuraavaan aamuun, ellei muista samana päivänä retkekaffeja juoda (hih... niin kävi kesäreisus) Kierrätys on kyllä huippujuttu - uskomatonta, että noin hieno reppukin... wau!! Keltaisen iloa syksyysi muutoinkin!

  VastaaPoista
 3. Minua niin harmittaa, että en ole saanut siirrettyä lukuinnostusta lapsiini. Pojat ovat laiskoja lukemaan ja selvästikin videosukupolvea.

  Ihanan värinen reppu!

  VastaaPoista
 4. Peukutus lasten lukutaito-asialle!
  Lähes parikymmentä vuotta olin asian kanssa tekemisissä enemmän tai vähemmän. Enimmäkseen enemmän. Ennen pandemian alkua tein välipaloina myös MLL:n ja SPR:n vapaaehtoistyönä monenlaisia lukemiseen liittyviä hauskoja hommia sekä vanhusten että lasten kanssa, mutta nyt on ollut pitkä tauko. Etupäässä olen lukenut noille lähipiirin omille pienille. Se se vasta on palkitsevaa, kun saa puolentoista vuoden ikäisen keskittymään hetken kirjan ääreen.

  Luontolukuretki meni minulta kokonaan ohi, mutta voihan sen tehdä myöhemminkin ;) P.S. Upeat maisemat ja tuo reppu!!!

  VastaaPoista
 5. Minä luin nuorempana ihan hirmuisen paljon. Olen myös lukenut paljon lapsilleni, erityisesti meidän pojalle, jolla on vaikea lukemisen vaikeus. Jotenkin sen jatkuvan lukemisen jälkeen olin uupunut lukemiseen ja nyt luenkin lähinnä vain lehtiä ja kymmeniä blogeja :) Välillä sitten kuitenkin löytyy kirja, joka vie mennessään ja sitten luenkin ihan hurjalla vauhdilla koko kirjan loppuun.
  Tuo reppu on aina ihana ja kyllä olisi metsäretkillä käyttöä myös juomapullolle.
  Ihanaa torstaita sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
 6. Luen päivittäin puhelimella BookBeatin kirjoja. En osaa ruveta nukkumaankaan jos en ole edes pientä pätkää kirjaa lukenut. Tuo otsalamppu on hieno keksintö. Mullakin on ollut matkoilla mukana otsalamppu ihan iltalukemisia varten, siis silloin jos luen oikeaa kirjaa. Joka paikassa ei ole sängyn lähellä lukulamppua joten silloin tarvitaan otsalamppua.
  Ihanaa syyskuun jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 7. Ihania tunnelmia kauniissa maisemissa. Tuo reppu on niin kiva! Mukavaa tulevaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Heh, minulta noissa maisemissa saattaa lukeminen kyllä jäädä.

  VastaaPoista
 9. Kauniit maisemat, tuo viimeinen kuva on huippu.
  Ja tykkään tuosta keltaisesta repusta.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!