lauantai 26. helmikuuta 2022

Sitruslettuja ja hiihtäen Pekingiin

Kuva: Tarja Karvonen

Marttojen sitruunaisten lettujen ohjeessa vinkataan, että siruunoiden tilalle sopii myös verigreippi tai lime. Kauppojen sitrustarjonta houkuttelee. 

Tein lettuja käyttäen niihin verigreippiä. Lettutaikinan neste on kaurajuoma, mikä oli minulle ihan uusi juttu lettutaikinassa. Näihin lettuihin ei tule kananmunaa. 


Sitrus-letut


Näitä tarvitaan 

3 dl vehnäjauhoja 

5 dl kaurajuomaa

ripaus suolaa

noin 1 cm:n pala inkivääriä

sitruksen raastettu kuori (sitruuna/verigreippi/lime)


Tarjoiluun vaahterasiirappia


Valmistusohjeen sekä ravintosisällön ja hiilijalanjäljen löydät Marttojen sitruunaiset letut -ohjesivulta. Letut ovat parhaimmillaan heti paistettua. 



Oletko jo kuullut tai mediasta nähnyt, että kajaanilaisen Soidinsuon koulun oppilaat hiihtivät talviolympialaisten aikana Pekingiin. Tai tarkasti ottaen he hiihtivät pitemmällekin - kilometrejä kertyi yli 7000! 

Idean isä, eläkkeeltä takaisin opettajaksi kutsuttu Matti Sirkka ehdotti, että oppilaat hiihtäisivät matkan Kajaanista linnuntietä Pekingiin eli 6032 kilometriä. Talviolympialaisten aikaan toteutetun tempauksen tarkoituksena oli saada oppilaille kipinä urheiluun.

Hiihtourakkaan liittyvään tapahtumaan osallistuivat myös olympiasankari Iivo Niskanen ja hänen henkilkohtainen valmentajansa Olli Ohtonen. Lue koululaisten hiihtourakasta ja siihen liittyvästä huipennuksesta Yle:n sivuilta

Käväsin perjantaina aamutuimaan nakkaamassa opettajanhuoneeseen OAJ:n valtuustovaalijulisteen. Pihalla, sisälle vievän polun varressa, olivat sukset parkissa. Hiihtokipinä on tullut jäädäkseen ja mikäpä sen mukavampi on kuin välitunnilla pikku hiihtolenkki tehdä - laduthan ovat aivan koulun vieressä. 


Hiihtoloma alkaa viikon päästä. Erityisiä suunnitelmia ei ole, mutta tarkoitus on käydä hiihtämässä Rimpilänniemellä ja potkukelkkailemassa Vuottolahdessa. 

Mitä sinulle kuuluu? Oletko hiihtänyt tänä talvena? Oletko kuntohiihtäjä vai lumia puista sauvalla tiputteleva ja maisemia ihasteleva sunnuntaihiihtäjä?

Pirtsakkaa viikonloppua! 

25 kommenttia:

  1. Miten ennättäväinen oletkaan ollut lomani aikana... aamukaffekin loppui kesken... resepteihin on palattava, pannacotta, ahvenfileet ja sitrusta lättyihin - empä ole keksinyt!!
    Suksimiet jää kyllä lapsuusmuistoihin ja pakollisiin silloinkin... kerran mieheni (kova hiihtämään) houkutteli ladulle (seurusteluvaiheessa olimme vasta) - ei ole houkutellut toista kertaa, mutta ei jäänyt tämä rakkaus kuitenkaan hiihtämisen erilaisuudesta kiinni, hih... lumikegät sen sijaan sopii näihinkin jalkoihin. Heleää helmikuun lopettelua ja miaauuuuuliskuun alkua - loman kera, jos oikein ymmärsin... täällä loma loppuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle muistosi jakamisesta <3 Todistetusti tosi rakkaus ei ole hiihtämisestä kiinni :) Kapen ohjeilla olen tehnyt jo uudemman kerran riisiä lisukkeeksi. Ilahduin, kuin bongasin pakastimesta vielä pari pussia ahvenia.
      Minä en ole himohiihtäjä, mutta laduilla viihdyn. Lumikenkäimy on lystiä. Loma on ensi viikolla. Tai siis alkaa nyt tulevana perjantaina. Toivottavasti säät ovat silloinkin lupsakat niin olisi lysti ulkoilla.

      Poista
  2. Sain just eilen kilon veriappelsiineja, joita luulin ensin mandariineiksi, heh. :D
    Olen hiihtänyt viimeksi yönä, jolloin täytin 19 eli on siitä aikaa. Olisi minulla nytkin suksikamppeet olemassa. Taitavat jäädä käyttämättömiksi, mutta olen luvannut olla myymättä niitä pois...
    Aurinkoista helmikuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on Sitrushedelmien aikaa. Ne veriappelsiinit ovat tavis appelsiineja pienempiä,joten eipä ihme, jotta äkkiseltään matsuiksi luulit.
      Siitä viimeisimmästä hiihtoreissusta on siis vierähtänyt tovi. Hyvä on sukset olla. Eihän sitä tiedä, josko hiuhtohommiin alat. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

      Poista
  3. Olipa hyvä lettutaikinan ohje, näitä munattomia kun olen joka paikasta koittanut haalia, tyttäreni kun on täysin vegaaninen.
    Ja koululaiset kyllä tekivät aikamoisen urakan, hattua nostan heille.
    Itse en enää sairauksieni vuoksi voi hiihtää, mutta aikoinaan olen kyllä ollut kovakin hiihtämään.Mielelläni menisin nyttenkin vielä, mutta selkä ei kestä.
    Sulle kivaa kevään odotusta, tänään onkin oikein keväinen päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näihin lettuihin ei tosiaan kananmunaa tule. Sitrushedelmästä tulee lettuihin mukava maku ja parhaimmillaan nämä ovat heti paistamisen jälkeen.
      Selkävaivat ovat viheliäisiä. Onneksi liikuntaa voi harrastaa monin eri tavoin ja luonnossa kävely on virkistävää.
      Kiitos samoin, kivaa kevään odotusta sinulle!

      Poista
  4. Lettuja tein, mutta maitojauheesta. Sitä on aina varalla, tosin bogistasi löytää aina uusia, kivoja vinkkejä.
    Koululaisten hiihtourakka on aivan mahtava, ehkä jossain muuallakin sitä kokeillaan.
    Olen hiihdellyt silloin tällöin, matkat vain lyhentyneet viime vuosien aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Tämä resepti on Marttojen resepti ja Marttojen juttuja vinkkailen mielelläni. Välillä on sitten omia reseptejä. Maitojauhe on varmasti hyvä juttu. Sitä pitääkin oikeastaan kaappiin hommata.
      Koululaisten hiihtourakka ja Soidinsuon koulun tempaus innostaa varmasti myös muitakin kouluja saman tapaisiin tempauksiin.
      Minä en ole mikään himohiihtäjä, mutta hiihtoladuilla viihdyn. Ja ei se matka vaan se suksien kanssa ladulle lähtö <3

      Poista
  5. Hiihtämisestä on vuosia, taitaa olla vuosikymmeniä, mutta lettuja voisin tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten on tovi jos toinenkin vierähtänyt viime hiihtokerrasta. En ole mikään himohiihtäjä,mutta laduilla viihdyn. Lettuset maistuvat ja näissä letuissa on mukava sitrushedelmän maku.

      Poista
  6. Nam kiitos lettu ohjeesta,tarvikkeita olisi sopivasti kotona.
    Itsellä hiihto jäänyt vuosi sitten ,kun jalka leikattiin. Kun kuntoutuu tarpeeksi hyvin,voisin taas hiihtoa kokeilla.
    On kyllä ollut upeita hiihto ja ulkoilu kelejä.
    Täällä onkin tällä viikolla talviloma viikko.
    Sinulla vielä kaikki ihanuus edessäpäin🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leikkauksen jälkeen pitää malttaa kuntoutua rauhassa. Hiihtoladuille ehdit sitten myöhemmin. Meillä lomaillaan ensi viikolla. Kyllä on mukava juttu se!

      Poista
  7. En ole hiihtänyt sitten ammattikoulun. Hiihto ei ole koskaan ollut mun juttu, tykkäsin aina luistella. Tämä vuosi oli ensimmäinen, kun mietin, että olisi kiva testata pitkästä aikaa hiihtämistä. Lettuja taidan kuitenkin syödä mielummin :D
    Ihanaa viikonloppua sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiihtäminen ei ole kaikkien mieleen. Ehkäpä joku päivä kokeilet uudelleen ja tiedä vaikka hiihtokärpänen (onhan sellaisia olemassa?!) puraisee :D Minä en ole mikään himohiihtäjä,mutta laduilla viihdyn. Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Outi <3

      Poista
  8. Nunca esquiei em minha vida ou vi neve. Confesso que não sei se aguento o frio. Obrigado pela maravilhosa receita.

    VastaaPoista
  9. Kiitos ohjeesta, vaikka en ole sitä vielä kokeillut. Minä harrastan hiihtoa monen muun liikuntalajin lisäksi. Olen kai jonkinlainen kuntohiihtäjä. No, kilometrejä on kertynyt yli 200 tai mieluummin sanon, että hiihdettyjä tunteja n. 28. Ja ne olen kokonaan hiihtänyt, en luistellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on kertynyt hieno määrä kilometrejä. Hyvä idea mitata ennemminkin hiihdettyjä tunteja kuin kilometrejä! Minulla on hiihtotunteja kertynyt paljon vähemmän. Meillä on ensi viikolla urheiluloma, niin toiveekkaana olen, että niitä kilometrejä ja hiihtotunteja jokunen kertyy.

      Poista
  10. Sinulta löytyy aina kivoja ja hyviä reseptejä, kiitos. Upea tempaus tuo koululaisten hiihto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämllä kertaa tämä on Marttojen resepti. Minustakin tuo koululaisten hiihtotempaus oli mahtava juttu. Tuollaisesta tempauksesta moni saa kipinän hiihtoharrastukseen.

      Poista
  11. Maukkaan kuuloinen letturesepti! 😊😋🥞 Pitääkin kokeilla. 😊 Siitä on hyvin pitkä aika, kun olen viimeksi ollut suksien päällä...En varmaan pysyisi edes pystyssä. 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Letuista oli maukas sitrushedelmän maku. Letut ovat parhaimmillaan juuri paistetttuina.
      Hiihtäminen on mukavaa. Olen sitä minäkin humsahdellut nurin kerran jos toisenkin. Minä olen sellainen tasaisen maan suksija ja siksi järven jäällä olevat ladut ovat parhaita minulle :)

      Poista
  12. Minulle tuli heti mieleen omat alakouluvuodet, jolloin luokan seinällä oli sellainen hiihtotaulukko, johon kerättiin kilometrejä. Piti tuoda vanhemman allekirjoittama lappu, jolla todistettiin hiihto. Niihin aikoihin tuli myös hiihdeltyä kouluun.

    Minä en olen käynyt ehtinyt vieläkään ladulle. Lauantaina oli tarkoitus mennä, mutta pääsinkin päiväsaunaan ja avantoon ja jäi hiihtämättä. Suunnitelmissani on mennä pohjoiseen etätöihin ja hiihdellä siellä sitä suureellista parin kilometrin lenkkiä :D Se on juuri sopiva minulle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun jaoit alakoulumuistosi <3 Minunkin koulumuistoihin kuuluu tuo sama muisto. Meillä hiihdettiin Into pinkeänä välitunneillakin, että kilometrejä päivässä kertyisi.
      Minulla on tullut hiihdettyä aivan liian vähän ja harvakseltaan. Ensi viikolla on urheiluloma, joten eiköhän ne sukset suihka laduilla :)
      Sinulla on hyvä suunnitelma tuo etätyö pohjoisessa ja hiihtosuunnitelmat <3

      Poista
  13. Kiva letturesepti. Oletko muuten koskaan kokeillut kaurajauhoja vehnäjauhojen sijaan? Toimii.
    Tykkään tosi paljon luisteluhiihdosta. Tänäänkin tuli lähipellolla hiihdettyä toista tuntia. 😊ä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! En ole kokeillut kaurajauhoja,mutta pitääpä kokeilla seuraavalla kerralla. Hiihtäminen on mukavaa <3 Minä olen sellainen tasaisen maan hiihtäjä, joten järven jäällä ja pelloilla on lempilatureittini.

      Poista

Ilahdun kommenteista!