tiistai 8. helmikuuta 2022

Ryijykoru

Vuoden 2022 käsityötekniikka 

Vuoden 2022 käsityötekniikka on ryijy. Tekniikka on myös Marttojen tämän vuoden käsityöteema - ryijy ja sen monipuoliset mahdollisuudet.  Martat järjestävät tänä vuonna eri puolella Suomea ryijyteemaisia kursseja ja marttailtoja. Ehkäpä marttailuvuosi tuo myös tullessaan myös ryijytyöpajoja. 

Uudenmaan kässämartat vinkkaavat Facebookissa, että helmikuun kässäkahvilassa torstaina 10.2.2022 klo 18-19.30 on käsityötieteellinen luento, missä FM Ilta Hämäri, kansa- ja käsityötieteilijä, kertoo ryijyjen historiasta ja tekemisestä. Kässäkahvila toteutetaan etänä ja Teams-linkki löytyy Uudenmaan Marttojen sivuilta.


Ryijy ja sen monipuoliset mahdollisuudet

Ryijy on perinteisessä muodossaan seinävaate, mutta se voi olla myös paljon muuta. Marttojen sivuilla vinkkaillaan, että ryijy voisi olla vaikka miniryjy, ryijyponnari tai - korvakorut, luonnonmateriaaliryijy, tupsuryijy, ryijytuoli tai yhteisryijy, johon jokainen solmii oman solmunsa. 

 


Ryijykoru

Lähestyvää ystävänpäivää ajatellen tein miniryijykorun. Kehyksenä käytin Kuopiossa Kässäkerho Pom Pom-käsityöliikkeestä ostamaani mini kudontakehystä. Pom Pom on kuopiolainen lanka- ja kangaskauppa, minkä valikoimasta löytyvät langat, kankaat, kaavat ja lahjat kaikille kässäilijöille. Oman vaatemalliston mekot ovat saatavilla sekä ompelukaavoina että valmiina pellavamekkoina. Pom Pom tuotteet ovat myynnissä myös verkkokaupassa

Ostamassani kehyksessä oli valmiiksi solmittuna ensimmäisen miniryijyn loimilangat. Tein miniryijyn Pom Pomin kudontaohjetta mukaillen omalla twistillä. Ryijykorussani on tasaraitaa ja nappeja. Hakaneulana käytin askarteluliikkeestä ostamaani kilttihakaneulaa.

Tällaisen mini ryijykorun tekemiseen voi käyttää jämälankoja. Minä käytin koruun neulomani pyllyttimen värejä. Oranssi, harmaa ja musta ovat tämän talven värini!

Tupsuja koruun solmin kahteen kerrokseen. Ajatus oli jatkaa solmeilua ylemmäs, mutta päädyin jättämään tupsut alareunaan kahdeksi riviksi. Päällimmäiset leikkasin alimmaisia tupsuja lyhyemmiksi. Mikäli tupsut ovat omaan makuun liian runsaat, voi korua käyttää hupussa, laukussa tai hameessa. Ja voihan tupsut leikata myös lyhyemmiksi.

Miniryijyn tekeminen on kivaa näpräämistä ja jämälangoille lystiä kyytiä. Ryijykorujen kuvioissa ja käyttötarkoituksissa on vain mielikuvitus rajana.  

Onko sinulla ryijyä? Oletko joskus itse tehnyt ryijyn? Millainen on unelmiesi ryijy?

Jatkoa seuraa...

Tulossa yksi - kaksi korua lisää myöhemmin. Enemmän tupsuja, enemmän raanuisempia. Luovuus kukkii eri kässätekniikoita sekoittaen. Kässäily on ihanaa <3

Mukavaa viikon jatkoa!


34 kommenttia:

 1. Kauniit värit miniryijyssäsi. Olen tehnyt lukuisia miniryijyjä. Niiden tekeminen on tosi mukavaa puuhaa. Ainoa vaikeus on sitten se, kun niitä kertyy ja kertyy, eikä tiedä enää mihin laittaisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän talven värini ovat oranssi, harmaa ja musta <3 Olen ihastellut miniryijyjäsi <3 Käsitöiden tekeminen on tosi mukavaa!

   Poista
 2. En ole ennen kuullut miniryijyistä, mutta ihan hauska idea. Näin juuri seuraamassani blogissa Marsan tekeleet ryijyn, jossa oli Turun historialliset linna ja tuomiokirkon torni. Itse en ole ryijyjä tehnyt, enkä myöskään kutonut mattoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä innostukseni jatkuu ja jalostuu. Mattojen kutominen on mahtavaa hommaa! Olisipa tilaa, mihin laittaa kangaspuut. Paukuttaisin illat uusia mattoja :D

   Poista
 3. great weaving! Beautiful pattern on the sweater

  VastaaPoista
 4. Onpa nätin näköinen ja ihanan värinen ryijykoru :)

  VastaaPoista
 5. No onpa kiva pieni käsityö:) Hauska idea ja sinulla on kauniit värit ryijykorussasi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoista näpräämistä oli kyllä :) Uudet ideat ovat jo ajatuksissa. Kunhan saan puikoilla olevan sukan valmiiksi, jatkan korujen tekemistä.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos <3 Ideat kehittyvät ja jalostuvat vielä jatkossa. Tekniikat sekoittuvat ja/tai selkiytyvät. Puikoilla Novitan Sukkapoksin sukat - onneksi on viikonloppu :)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos <3 Tämä koristaa hamettani. Korut vielä kehittyvät, jatkossa tulee enemmän tupsua, hapsut ja ehkä myös jotain hupsua :)

   Poista
 8. Onpa kiva koru! Tuollainen kävisi hyvin myös vaikkapa avaimenperänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Sen työn alla olevan tupsuisen version voisinkin laittaa avaimenperäksi. Kiitos ideasta!

   Poista
 9. Kiva idea! Ollapa tuollainen kapine tekemiseen!
  Itselläni ei ole ryijyä - äidillä on ja se on todella vanha. Tai no, molemmat alkaa olla. ;)
  Kivaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kudontakehys on kyllä söpöinen <3 Perinteiset tekstiilit ovat arvokkaita. Ja äidit rakkaita <3 Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 10. Ihka uusi juttu minulle tämmöinen ryijykoru.
  Tekemäsi on sievä ja laite, jolla teit sen kiinnostava. Mistä tuo hieno lukkoneula? Voisikohan tuollaista tehdä pirtanauhan tekotavalla? Sellaisen olen tehnyt kansallispukuuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hakaneulan ostin askarteluliikkeestä ja sen nimi on muistaakseni kilttineula. Hyvä idea tehdä koru samalla tapaan kuin pirtanauha. Minulla ei ole kansallispukua, mutta sellaisesta kyllä olen haaveillut. Kun sille on ollut niin harvakseltaan käyttöä, niin en ole sellaista vielä hankkinut.

   Poista
 11. Minulla on hieno anopin tekemä iso punainen ryijy. Tykkään siitä, mutta kaapissa on. Pitäisi saada seinälle ensin tukevat reiät, sillä se painaa. Täytyykin kääntyä pojan puoleen.

  VastaaPoista
 12. Kiva koru ja vaikuttaa ihan helpolta toteuttaa, kiitos vinkistä

  VastaaPoista
 13. Söpö ja vähän erilainen koru!

  Minä en ole lainkaan ryijyihmisiä. Jotenkin heti ajattelen ryijyjen olevan tunkkaisia pölynkerääjiä. Miehellä on perintöryijy 1800-luvulta, joka on erinomaisessa kunnossa ja esiäidin valmistama. Sitä yritämme vielä vaalia ja pitää seinällä mökillä. Pakko tunnustaa, että välillä tekisi mieli hankkiutua siitä eroon, kun se vie ihan koko seinän ja sille seinälle olisi tarvetta laittaa muutakin.

  VastaaPoista
 14. Hauska ja ihan uudenlainen idea koruksi:)

  VastaaPoista
 15. Oi,tuli aivan lapsuus mieleen. Kotona oli monet ryijyt,mummoni ja tätini tekemiä ihanuuksia.
  Ryijy luo kodikkuutta.
  Meillä on yksi ryijy äitini antama lahja minulle,jossa on aitan kuva. En koskaan hukkaa sitä.
  Kiva idis nuo ryijykorut,kerrassaan ihania.
  Mökillä on muuten yksi ryijy,se ei ole enää seinällä,mutta kehitän sille siellä jotain käyttöä.
  Ihanaista viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 16. Minusta kiva koru. Pidän todella paljon ryijyistä, raanuista täkänistä jne.... kyllä minulla on kaksi ryijyä ja muita seinävaatteita ja lisää ostan ainakin ryijyjä.

  VastaaPoista
 17. Minulla on yksi miniryijy, jonka olen saanut Kristiinalta lahjaksi. Ryijy on minulla makuuhuoneessa ja sen sävyt ovat ihanan lempeät.
  Itse en ole ryijyjä tehnyt, mutta voisin kyllä sellaisestakin hommasta innostua.
  Ihana ryijykoru, upeat värit. Kaunista keskiviikkoa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
 18. Todella kaunis ja pirteän värinen koru. Minulle aivan uusi idea

  VastaaPoista
 19. I like your mini rugs. Nice combination of colours.

  VastaaPoista
 20. Minulla on kaksi ryijyä: vanhempi 1800-luvun lopulta ja se kulkee suvussa äidiltä vanhimmalle tyttärelle. Sitten on mummun ja minun yhdessä 1970-luvulla tekemä ryijy. Lisää haluaisin!

  VastaaPoista
 21. Ryijyt ovat koko ajan lähempänä sydäntäni. Oli aika, jolloin en olisi uskonut näin käyvän. Mutta nyt - nyt on ryijy olkkarissakin. Ryijykoru kuulostaa heti oikein uteliaisuutta herättävät. Wau! Hyvä lahjavinkki todellakin.

  Olen tehnyt joskus ryijyä kasveista. Lopputulos on aina pieni arvoitus.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!