tiistai 28. kesäkuuta 2022

Lankojen purkkivärjäys lupiinillaLankojen purkkivärjäys

Keväällä ennen kesäloman alkua kässänope Heidi näytti oppilaille, kuinka lankoja purkkivärjätään. Purkkivärjäys on kylmävärjäystekniikka, johon tarvitaan vain lankaa, lasipurkin, väriä antavia raaka-aineita, vettä ja alunaa. Alunaa käytetään lankojen värjäyksessä kiinnitysaineena ja sitä voi ostaa apteekista ja useista taitokeskuksista.  


Purkkivärjäys on hauskaa ja yllätyksellistä!

Väriä lankoihin saadaan esim. kukista ja kasvien lehdistä, hedelmien kuorista, kahvinpuruista, teestä ja sipulin kuorista. Värjäykseen kannattaa hyödyntää siis erilaiset biojätteet. 

Väreihin ja niiden sävyihin vaikuttaa lanka, lämpötila, väriaineet ja niiden määrä sekä värjäysaika. Langan sävyihin vaikuttaa myös, kuinka lanka ja väriä antavat raaka-aineet on laitettu purkkiin.

Purkkivärjäyksen ohje on Taitoliiton sivuilla. Ohjeessa neuvotaan, kuinka lankoja värjätään sipulin kuorillaLupiini on haitallinen vieraslaji

Lupiinit kukkivat komeasti. Haitallisena vieraslajina sopivat lupiinit mitä parhaiten lankojen värjäämiseen.  Lankojen värjäämiseen sopivat sekä lupiinin kukat että lehdet. Kukista saadaan sinisen sävyjä ja lehdistä keltaisen sävyjä.

Otetaan siis haitallinen vieraslaji hyötykäyttöön!


Vieraslajit veks! - talkoilla tavoitteeseen

Kajaanin kaupunki järjestää lupiinien keräystalkoot osana Kainuun viekaslaji-hankkeen toimenpiteitä. Talkoot alkoi 21.6.2022 ja päättyy 30.7.2022. 
Vinkkejä lupiinin keräämiseen lankojen värjäämistä varten

Keräsin lupiinit kajaanilaisen yrityksen pihapiiristä. Kävin kysymässä luvan lupiinien keräämiseen. Vaikka kyseessä on haitallinen vieraslaji, ei sitä saa luvatta kerätä toisten pihapiiristä.

Keräsin lupiinin varret kokonaisina ja riivin kukat sekä nypin lehdet vasta kotona. Käsineet suojasivat kerätessä käsiä mahdollisilta nokkosilta, mutta kotipihalla lupiineja käsitellessäni en käsineitä enää käyttänyt. Katkaisin varret oksasaksilla. Laitoin lupiinien varret pystyyn sankkoon (ilman vettä). Seuraavalle lupiinien keräysreissulle otan mukaan ison Ikean kassin, niin iso määrä lupiininvarsia on helppo kuljettaa.

Käsittelin lupiinit kuistin reunalla istuen. Tarpeettomat varret laitoin muovipussiin ja vein ne kaupungin puutarhajäteaseman vieraslajien keräyspisteeseen.Nyt kyllä jänskättää!

Nyt kyllä jänskättää, että minkä värinen langasta tulee. Laitoin lankavyyhdin kanssa vuorotellen lupiinin kukkia ja lehtiä. Nyt sitten malttia - lankojen värjäytymiseen menee kolme viikkoa. Lasipurkissa lankojen värjäytymistä on kiva seurata. 


Oletko sinä värjännyt lankoja purkkivärjäyksellä?

Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle!


17 kommenttia:

 1. Jännä nähdä, minkä väristä tulee! En ole vielä kokeillut purkkivärjäystä, ainoastaan perinteistä kuumennusvärjäystä isossa padassa talvella puuhellalla. Lupiinin lehdistä ja varsista on tullut ihanaa kellanvihreää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purkkivärjääminen on lystiä puuhaa! Langoista tuli vihertäviä sinertävällä twistillä. Nyt kerään sipulin kuoria seuraavia lankoja varten.

   Poista
 2. En ole kokeillut. Mietin jo äsken, että minkäväristä nyt tuli, mutta sehän kestääkin 3 viikkoa :) Kärsimättömälle ei taida sopia. Nyt voit seurailla varmaan päivittäin, mitä purkissa tapahtuu. Vähän hölskytelläkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ei ole purkkivärjäys kiireisen ihmisen hommaa :) Kyllä minä kotona ollessa seurailin värjäysprojektin etenemistä ja reissujen ajan sai langat värjäytyä rauhassa. Välillä vähän hölskyttelinkin.

   Poista
 3. En ole värjännyt, mutta tyttären tyttärelle ostin Amerikasta purkissa olevia värejä pakkauksen, jolla sai tehtyä solmuvärjäystä.Sukkia ja paidan värjäsi.Minullakin on yhdet sukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Solmuvärjäys on lystiä ja sillä saa hienoja kuvioita. Itse sitä tekniikkaa en ole vielä kokeillut.

   Poista
 4. mielenkiintoista kyllä! Anopilla on tällaisia suunnitelmia, en tiedä onko hän jo päässyt alkuun. Täytyy ehkä itsekin kokeilla...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä on lystiä hommaa tällainen värjäyshomma. Seuraavaksi ajattelin värjätä lankoja sipulin kuorilla ja teepusseilla.

   Poista
 5. Minuakin jännittää, että minkä värisiä lankoja tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Langoista tuli vihreän eri sävyjä sinertävällä twistillä. Sieviä värejä tuli.

   Poista
 6. Kiva nähdä lopputulos! Kerran värjäsin purkkivärillä harmaan mekon mustaksi ja olen muuten värjännyt villalankaa sipulinkuorilla :)
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ajattelin värjätä seuraavaksi lankoja sipulinkuorilla ja teellä. Tämä on kivaa! Aurinkoista päivää sinulle, Outi <3

   Poista
 7. Kuulostaa kivalle, mitä määriä?

  VastaaPoista
 8. Jännä nähdä, minkälainen on lopputulos.

  VastaaPoista
 9. Kiva idea. Mutta milläs sitten värjäät kun lupiinit on kitketty sukupuuttoon. Terkkuja "orvokilta".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vaikuta ihan lähitulevaisuuden huolelta, lupiineita riittää kyllä vaikka jokainen innostuis värjäileen.

   Poista
 10. Tuo voisi olla kokeilemisen arvoinen. Värjäystä olen kyllä kokeillut. Kasvi on ainakin helppo kerätä ja löytää.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!