maanantai 10. huhtikuuta 2023

Lumikenkäily - talviliikkumisen iloaAurinkoiset ja lämpimät kevättalven päivät ovat kutsuneet ulkoilemaan. 

Suomen Ladun lumikenkäilyn tekniikka haltuun -sivuilla kerrotaan, että lumikenkäilyyn ei tarvita paksua lumipeitettä ja hankia - lumikenkäillä voi vähälumisessakin maastossa. Lumikenkäily on talven suosikkilajini ja kautta on vielä mukavasti edessä päin.


Tutustutaan lumikenkäilyyn

Lumikenkäily sopii eri ikäisille ja -kuntoisille niin ulkoiluun kuin lihaskuntolajiksi. Lumikenkäilyyn ei tarvita latuja, koska lumikengillä voi liikkua erilaisissa maatoissa. Laji on just niin helppoa tai haastavaa kuin itse haluaa - kävelymaaston, intensiteetin ja nopeuden päättää lumikenkäilijä itse. 

Suomen Latu vinkkaa: "Metsästäjä kulkee lumikengillä maastossa hiljaisemmin ja tehokkaammin kuin suksilla, pilkkijä pääsee liikkumaan jäällä turvallisesti."

Lumikenkäilyvarusteet

Kaupallinen yhteistyö: Retki Finland 


Lumikengät

Lumikengät ovat heti käyttövalmiit - lumikengät jalkaan ja menoksi! Lumikengät valitaan käyttäjän painon mukaan (huom. oma paino sekä mahdollinen reppu/rinkka lasketaan painoon mukaan). Hangille voi valita pienemmät lumikengät, puuterilumeen isommat. 

Retki lumikenkiä on saatavissa kolmessa koossa:

50–72 kiloiselle

63-81 kiloiselle retkeilijälle ja 

XL 72–95 kiloiselle retkeilijälle.  


Retki lumikenkien runko on alumiinia, keskiosa HDPE-muovia, nousuraudat terästä, siteet muovia. Hyvän pidon ja jarrutusvoiman maastossa saadaan kengän edessä ja takana olevilla jääraudoilla ja kärjen pivot-mekanismilla. 

Retki lumikenkien siteet ovat helppokäyttöiset. Kaksoissolkikiinnityksen ansiosta lumikenkien kiinnitys on helppoa vaikka hanskat kädessä. Nilkan taakse tulevan kiristysremmin avulla säädetään siteen kokoa ja avataan side.

Retki lumikenkien kantokassi on polyesteriä.

Lumikenkäilyyn sopivat kengät ovat retkeilyyn sopivat nilkkoja tukevat kengät.

Suomen Latu vinkkaa: Säilytä lumikengät ulkona ja puhdista aina käytön jälkeen, niin lumi ei tartu lumikenkien pohjiin. 


Retki lumikenkien plussat  

 • alumiinirungon ansiosta lumikenkien keveys
 • pohjassa olevat nousuraudat takaavat erinomaisen pitävyyden 
 • helppokäyttöinen ja tukeva side 
 • kantokassi lumikenkien kuljettamiseen ja säilyttämiseen


Sauvat

Sauvat auttavat lumikenkäilijää tasapainon saavuttamisessa. Suomen Ladun ohjeen mukaan oikea sauvan pituus saadaan ottamalla noin 50 senttimetriä pois käyttäjän pituudesta. 

Retki sauvat ovat monikäyttöiset ja ne soveltuvat lumikänkäilyn lisäksi liukulumikenkäilyyn, sauvakävelyyn, vaellukseen ja retkeilyyn. Retki teleskooppisauvat ovat säädettävät. Sauva koostuu kolmesta sisäkkäin menevästä osasta ja portaattomasti säädettävä pituus 65-135 cm. Materiaali alumiini. Sauvojen mukana on asfalttitassut, pienet sommat (vaellukseen, kesäkäyttöön) ja isommat sommat (talvikäyttöön, umpihankeen). 

Sauvojen materiaali on alumiinia, sommat ovat muovia ja asfalttitassut kumia. Yhden sauvan paino on 300 grammaa.  • keveys
 • portaaton säätö
 • monikäyttöisyys (lumikenkäily, liukulumikenkäily, sauvakävely, vaellus ja retkeily)


"Vapautta on vain umpihanki"
(Hellaakosken runoa mukaillen)
Lumikenkäilytekniikka haltuun


Lumikengillä kävely muistuttaa tavallista kävelyä, mutta jalkoja liikutetaan laahaten. Ylämäessä kuljetaan suoraan ja alamäessä otetaan istuva asento ja annetaan pohjan piikkien painua lumeen. (Suomen Latu)

Helppoa, eikö vaan!

Tämä on kuin Kymmenen uutisten hupsu loppujuttu; tälle videolle ollaan kyllä naurettu -  polkujen tamppaajat Tarja ja Leena! Katso video klikkaamalla tästä KLIK.

Aurinkoisia kevättalven päiviä!

15 kommenttia:

 1. Lumikenkäily on yllättävän raskasta etenkin vaativassa maastossa. Olimme mieheni kanssa tammikuussa Vuokatin vaaroilla lumikenkäilemässä sekä Eino Leinon, että Sapporon polun. Meillä oli omat lumikengät reissussa mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Vuokatin vaarat ovat melkein tässä kotinurkilla ;D Kajaanista ei ole pitkä matka Vuokattiin. Nyt on ollut mahtavan lämpimiä päiviä, että lumi on vajunut vauhdilla. Yöpakkaset ovat olleet mukava juttu lumikenkäilyä ajatellen. Kesää kohti mennään ja sitten retkeillään!

   Poista
 2. Tämä talvi oli eka pitkään aikaan kun ei tullut käytyä lumikenkäilemässä.

  VastaaPoista
 3. Minäkin pääsin tänä talvena testaamaan lumikenkiä töissä. Oli aika veikeät mutta hauskat.
  Ihanaa viikkoa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Lumikengät ovat veikeät ja lumikenkäily on lystiä hommaa. Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 4. Minäkin kokeilin lumikenkäilyä, mutta keinolonkat tekivät sen, että olin monta päivää kipeänä.

  VastaaPoista
 5. Minulla on ollut pari talvea omat edulliset lumikengät. Ostotalvena jäivät sairastelun takia kokeilematta, viime talvena koronan takia, mutta tänä talvena pääsin kokeilemaan niitä ja tykkäsin :)

  VastaaPoista
 6. Paljon olet taas marttaillut. Minua ei marttailu innosta. Se on liian sosiaalista toimintaa. Minä olen sellainen omissaoloissa nyhjöttäjä. Mutta lumikenkäily innostaisi. Siihen voisin joskus naksahtaa. Onneksi tulee kesä ja asia jää unholaan :)

  VastaaPoista
 7. En ole oikein ollut innostunut lumikengistä, vaikka meillä on jo monta vuotta niitä ollut. Nyt tässä kevättalvella olen kolmesti kokeillut ja tuntuu että onhan ne tavallaan ihan kivat, kun tottuu niihin. Pääsee metsän puolelle, vaikka vielä on hanget, eikä suksia tullut otettua esiin koko talvena.

  VastaaPoista
 8. Kiinnostavalta vaikuttava liikuntamuoto. Ovat näemmä varusteet muuttuneet siitä kun ainakaan näin ekaa kertaa lumikenkiä Aku Ankassa :D Vähän tennismailan näköisiä. Taas hieno postaus, Hyvää viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 9. Näyttääpä kivalta tuo lumikenkäily. Miehellä on lumikengät, mutten ole vielä koskaan kokeillut niitä. Pitänee testata ensitalvena, kun nyt lunta on täällä aivan liian vähän.

  Oikein ihanaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 10. Lumikenkäily on reipasta ulkoilua. Minullakin on lumikengät, ja totean, että hikistä hommaa on niillä liikkuminen.

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoiselta kuulostaa. Ehkäpä joskus innostun oikein tosissani lumikenkäilystä. Nyt vain lueskelen käyttäjien kommentteja.

  VastaaPoista
 12. Mihin minä niitä kommentteja oikein osaan hukata... johonkin aloitelaatikkoon??? Murr... nimittäin tännekin naputtelin jo lumikengistä vaikka kuinka... mulla on sellaiset "työkenkinä" ja asiakaskokoisia myös, mutta jäi tänäkin talvena käyttämättä...
  Kolilla niitä olisi viimeksi oikeasti tarvittu, kun rämmittiin vaaroilla nivustaipeita myöten. On tämä piskuinen Suomemmekin niin erivuodenajoissa... meillä täysi kevät, mutta tosiaan - työkaveri hiihtelee parhaillaan ja lomailee Suomessa.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!