torstai 18. lokakuuta 2018

Kotizoon uudet lajit: vietnamilaiset sauvasirkat ja ruusukuoriaiset

Kotieläintarhamme, kotizoon, lajisto otti aimo harppauksen, kun kävimme Kuopiossa ostoksilla. Kävimme kyselemässä Faunattaresta tarkempia tietoja kotiloiden kalkin tarpeesta. Myyjä kertoi, että kotiloille riittää kalkinlähteeksi seepiansuomut. Ja varsinkin, kun meidän kotilot syövät innokkaasti seepiansuomuja, joita terraariossa on aina tarjolla.

Liikkeessä kierrellessämme ja eläimiä katsellessamme löysimme meille ennestään varsin tuttuja eläimiä - kovakuoriaisia ja sauvasirkkoja. Päivän aikana kaupoilla kierrellessämme tulimme siihen tulokseen, että käymme vielä kotiinpäin lähtiessämme uudelleen Faunattaressa. Lähdimme kotia kohti mukanamme vietnamilaisia sauvasirkkoja ja ruusukuoriaisia terraarioineen.Vienamilaiset sauvasirkat (medauroida extradentata)


kuuluvat kummitusirkkojen lajiin, joiden ulkomuoto jäljittelee oksaa, kaarnanpalaa tai lehteä. Sauvasirkat liikkuvat matkien oksien huojumista. Vietnamin sauvasirkat ovat 7-11 cm kokoisia ja niiden elinikä on noin vuosi. Sauvasirkat ovat päiväaktiivisia.

Ravinnoksi sopivat eri kasvien lehdet, esim. vadelma, voikukka, salaatti, mansikka, karhunvatukka, yrttikasvit ja tammi. Terraarion kosteus tulee olla noin 70-80 %, mikä saadaan sumuttamalla terraarioon vettä sumutuspullosta. Lämpötilan terraariossa tulee olla päivisin 22-26 C.


Ruusukuoriaiset (pachnoda marginata peregrina)

ostimme terraarioineen. Kovakuoriaisen elämä koostuu neljästä vaiheesta: muna, toukka, kotelo ja aikuinen. Lajista riippuen muodonvaihdos kestää 6-8 kuukautta. Päiväaktiiviset kuoriaiset ovat 20-25 mm kokoisia.

Terraarion koko tulee olla esim. 20 x 20 x 20 cm, missä kosteus on 60-80% ja lämpötila 18-25 ° C. Toukille annetaan ruuaksi humusta ja hedelmiä, täysikasvuisille hedelmiä ja Beetle Jelly -hyytelöä.

Herppiharrastus on kivaa ja tarjolla on monia mielenkiitoisia lajeja. Terraarion tekeminen ei maksa kovin paljon (terraario ja sisustus) ja niitä voi ostaa myös valmiina. Terraarioon voi laittaa myös luonnosta löytyviä materiaaleja, kuten lehtiä, oksia ja kiviä. Mukavaa puuhaa yhdessä koko perheen kanssa.

Martta herppihöperöi!

ps. Oletko jo osallistunut Lahden Kätevä & Tekevä -kädentaitomessulippujen arvontaan blogissani? Pääset osallistumaan arvontaan täältä KLIK Arvonta päättyy 21.10.2018 klo 21.00.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!