torstai 8. elokuuta 2019

Roadtripin löydöt; työkengät ja marttalöytö Kälviällä


Viime viikolla alkoi maantie kutsua ja kävimme pienellä autoajelulla; Kajaani-Nivala-Ylivieska-Kalajoki-Kokkola-Kälviä-Kärsämäki-Kajaani. Roadtripin reitin päätimme fiilispohjalta ajellessamme sekä hienoisen ennen matkaan lähtöä tekemämme löyhän suunnitelman pohjalta.Ylivieskassa totesimme matkan Kalajoelle olevan niin lyhyt, että päätimme ajella seuraavaksi sinne. Kalajoen Hiekkasärkät tekevät miljöönä aina vaikutuksen. Tuuli oli aika navakka, mutta se ei rannalla kävelyä haitannut.

Kalajoelta ajelimme mutkan Kokkolassa. Paluumatkalla, Kälviän kyläraittia ajellessamme, Martta Matkaaja teki löydön - kauniin pihapiirin rakennuksen oven päällä luki Marttakoti!

Talo on Lucina Hagmanin syntymä- ja lapsuuden koti. Lucina syntyi kesäkuun 5 pvnä 1853. Hän oli opettaja ja koulunjohtajatar, jonka sydäntä lähellä oli sivistys ja opiskelun edistäminen. Lucina perusti v.1899 "Sivitystä kodeille" -yhdistyksen, joka kuulosti Keisarillisen Suomen senaatin korvissa vaaralliseltaja, jopa vallankumoukselliselta. Yhdistyksen nimi muutettiin Marttajärjestöksi. Lucina Hagmanin aloitteesta perustettu järjestö otti tehtäväkseen kotien aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin edistämisen.

Marttajärjestöllä on takanaan pitkä ja värikäs historia. Marttaperinne-sivuilla on tietoa, kuvia ja artikkeleita marttajärjestön historiasta ja toimijoista. Marttaperinne-tutustumismatkalle pääset klikkaamalla tästä KLIK.
Kälviän Martat ostivat Marttakodin vuonna 1987. Talon omistaminen oli ollut marttojen suuri haave, joka toi mukanaan myös suuren vastuun vaalia ja pitää kunnossa Marttajärjestön perustajan, Lucina Hagmanin, syntymäkotia. Marttakoti on viihtyisä ja kodikas paikka pitää erilaisia tilaisuuksia ja kesäkahvila sopiva taukopaikka matkalijoille.

Kälviän Martat kuvailevat toimintaansa Martat.fi-sivustolla näin:

"Marttoja on kaiken ikäisiä, kokoisia ja näköisiä. Meitä yhdistää tekemisen meininki ja halu vaikuttaa. Martat ovat yhdessä valtava määrä tiivistynyttä energiaa, reipasta huumoria sekä yhdessäolon ja tekemisen riemuja. Opit ruoanvalmistusta, kodinhoitoa, kotitaloutta, ympäristöasioita ja pääset mukaan koko elämän kestävään seikkailuun. Odotamme juuri sinua!"


Olisiko marttailu sinun uusi harrastuksesi? Lisää marttailusta voit lukea klikkaamalla tästä KLIK.

Martta yhdistyksissä aloitellaan syyskautta; toimintaa suunnitellaan ja valmistellaan. Eri paikkakuntien marttayhdistykset yhteystietoineen löydät Martat.fi-sivuilta klikkaamalla tästä KLIK.


Roadtrillämme ostin uudet työkengät. Ihanan punaiset <3

21 kommenttia:

 1. Hienot kengät olet ostanut:) Marttojen nettisivuilla olen käynyt (hyviä vinkkejä ja ohjeita!) ja kotiseudulla nuorena jokunen tuttavaperheen (maalaistalon) tytär kuului nuoriin marttoihin. Itselle se on muuten tuntematonta aluetta. Kiva oli lukea marttojn historiasta, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin nämä kengät ovat hienot. Ihanan punaiset! Martat.fi sivuilla on arjen ja juhlan vinkkien, ohjeiden ja neuvojen pohjaton aarrearkku.

   Poista
 2. Tuollaiset kotimaan matkailut ovat aina yhtä kiinnostavia. Täältä meiltä ei vaan ole yhtä helppoa lähteä vaan ajelemaan jonnekin. Harmi.
  Mukavia roadtrippejä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimaassa on niin paljon kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa! Ehkäpä siellä voisi roadtripit tehdä lähtemällä teemaroadtrippejä erilaisiin, isompiin ja pienempiin, tapahtumiin. Ajelimme heinäkuussa muutaman vuorokauden siellä, välimatkat olivat lyhyitä ja paljon ehdittiin nähdä, mutta niin paljon jäi nähtävää seuraavillekin reissuillemme!

   Poista
 3. Marttailu voisi olla kiva harrastus. Täällä meidän "kylässä" on omat Martat myös.
  Punaiset Converset on hienot <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan Marttojen toimintaan! Oli ihastusta heti ensi silmäyksellä, kun näin nuo kengät :)

   Poista
 4. Ihana pihapiiri Martoilla, olisi muuten hyödyllinen oppiaine kouluun tuo marttailu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oppilaat oppisivat hyödyllisiä taitoja ja saisivat eväitä elämään.

   Poista
 5. Kivan pirtsakat poposet!
  Toi takka on hieno!
  Karkkipuffetti kyllä kelpais.... vähän liiankin hyvin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan punaiset, väriä työpäivään :) Kesäkahvilan karkkipuffet on houkutteleva ja hauska idea!

   Poista
 6. Kiehtova esittely Marttakodista. Enpä ole koskaan käynyt. Tuo marttailu olisi varmaan aika kiva harrastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Titta! Marttailu on tosiaan kiva ja monipuolinen harrastus.

   Poista
 7. Kivan matkan teitte ja juurille asti Marttailun suhteen. Ihana takka ja kengät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava oli ajelle villinä ja vapaana :) Ihan riemastuttava löytö tuo Marttakoti. Kaunis pihapiiri ja rakennus sisältä.

   Poista
 8. Varmaan kiva reissu. Kalajoella on hienon näköistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava on reissata, vaikka vain päiväseltään. Se on se maantien kutsu, kun välillä aina kuuluu :)

   Poista
 9. Kiitos vierailusta blogissani! Kiva road trip! Luin myös postauksesi Pohjois-Norjasta, meille on myös käynyt niin että Kolin matka on päätynyt Altaan :) matkailuautolla on helppo muuttaa suunnitelmia kun ei tarvitse huolehtia majoituksista. Luulen että voisin olla Martta-ainesta, mutta vuorotyöläisenä ja liikkuvaa elämää viettävänä tyydyn marttailemaan kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva, että myös Norjan reissupostauksen. Kyllä nauratti ääneen tuo teidän reitin muutos Kolista Altaan! Ihanaa olla villi ja vapaa :) Kyllä Martoissa on myös vuorotyöläisiä. Marttailtoja on paikkakunnittain eri tahtiin. Minä kuulun Variskankaan Marttoihin ja me kokoonnutaan pääsääntöisesti yksi maanantai-ilta/kuukausi. Sitten voi olla muita juttuja lisäksi. Kukanenkin Martta osallistuu silloin, kun pystyy. Jäsenedut ovat kaikilla jäsenmaksun maksaneilla jäsenillä käytössä, kävi marttailloissa tai ei. Yksi mahtijuttu on tietenkin Martat-lehti. Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 10. Minun TÄYTYY joskus nähdä hiekkasärkät ja Kalajoki. Reikä sivistyksessä.
  Samoin Kokkola, Pietarsaari ja muita rannikon kaupunkeja, erityisesti Kristiinankaupungin puutalot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, Vivi! Kalajoen hiekkasärkät täytyy nähdä. Rannikon kaupungit ja rannikkoreitin maisemat viehättävät. Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 11. Kiva roadtrip takana, tuonne kalajoelle olisi ihana päästä! Hauskaa, että työkengätkin löytyi matkan varrelta. Itselläni hoitoalalla työskennellessä on tosi tärkeää, että on mukavat kengät ja taas on sopiva pari hakusessa.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!