perjantai 24. huhtikuuta 2020

Kansainvälistä marttailua virtuaalimarttaillassa

Tällä viikolla olin mukana 24/7 marttailta-ryhmän virtuaalimarttaillassa. Kv-martta Leena-Sisko Vanhatalon esityksen välityksellä kävimme virtuaalisesti mm. Kamerunissa, tutustuimme paikallisiin ihmisiin, tapasimme kv-marttoja... Leena-Sisko kertoi meille, mitä Marttojen kansainvälinen kehitysyhteistyö on ja mitä tuloksia on saavutettu.


Ryhmäkuva on kotitalous- ja apulaisneuvojista, BurkinaFaso 2010. Huomaa punaiset marttahuivit! Kuva: Leena-Sisko Vanhatalo


Virtuaalimarttailtamme teema on aina ajankohtainen ja tänä vuonna se on erityisen ajankohtainen - Martat ovat tehneet kehitysyhteistyötä Afrikassa 40 vuotta! Juhlavuotta 2020 Martat juhlivat työn merkeissä Afrikassa ja Suomessa.

Martat.fi on Martat Afrikassa 40 vuotta -video, jossa Marttojen kehitysyhteistyön ensimmäiset aktiivit kertovat työstään ja siitä, miten kehitysyhteistyö aikoinaan alkoi.


Tomaattien käsittelyä ennen niiden kuivatusta. Burkinafaso 2010. Kuva: Leena-Sisko Vanhatalo


Marttojen kansainvälisyys on 2020-luvulla

parempaa lähiruokaa ja uusia kotitalousalan pienyrityksiä Kamerunissa,
lisää tuloja ja osallistumismahdollisuuksia köyhille naisille Malawin maaseudulla,
parempia koulunkäyntimahdollisuuksia Malawin maaseudun tytöille,
vammaisten naisten kotitaloustyöpajoja Etiopiassa,
toimintaa kotoutumisen tukena Suomessa,
yhteistyötä kotitalousalan maailmanlaajuisessa kattojärjestöissä IFHEssä ja
tapaamisia pohjoismaisten naisjärjestöjen kanssa ajankohtaisten teemojen äärellä Pohjoismaiden Naisliitossa NKFssä
(Martat.fi)

Asiat, jotka ovat meille täällä Suomessa itsestään selvyyksiä, eivät ole sitä kaikkialla muualla. Opettajana jäin miettimään tietenkin tuota mahdollisuutta koulunkäyntiin. Meillä poikkeusoloista huolimatta lapset ja nuoret käyvät koulua, annetaan etäopetusta ja oppilaisiin pidetään yhteyttä.


Tuon kuvan julisteesta otin ollessani Marttamatkalla Strasbourgissa. Kävimme matkallamme tutustumassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen toimintaan. "Oikeus koulutukseen. Sinulla on oikeus käydä koulua."Oppitunti kotitalousluokassa Kamerunissa. Oppintunnin aiheena kananmuna ja banaanin jatkokäsittely. Kuva: Leena-Sisko Vanhatalo


Ja mitä ovat nämä kv-martat? Kansainväliset martat ovat kiinnostuneita kulttuureista, kotoutumisesta ja Marttojen kehitysyhteistyöstä. Kansainvälinen martta ottaa selvää, mitä Marttojen hankkeissa on meneillään. Hän kertoo oman ja muitten yhdistysten jäsenille ajankohtaista tietoa työstämme Kamerunissa, Etiopiassa ja Malawissa.

Kuva: Leena-Sisko Vanhatalo

Tutustaan virtuaalimarttailtamme luennoitsijaan, kansainväliseen marttaan, Leena-Sisko Vanhataloon. Yllä olevassa kuvassa Leena-Sisko naistenpäivänä 8.3.2016, valmiina lähdössä kokemaan hienot juhlat ja marssimaan mukana juhlassa.

Leena-Sisko on liittynyt marttoihin 1975 muutettuaan Merikarvialle. Hän on jäsen vuonna 1947 perustetussa Lauttijärven Martat ry:ssä. Leena-Sisko on toiminut luottamustoimissa omassa yhdistyksessään, piirissä ja Marttaliitossa. Vuodesta 2004 Leena-Sisko on eri tavoin edistänyt osaltaan Marttojen kv-toimintaa mm. pitämällä esitelmiä ja kokkailemalla eri yhdistysten marttojen kanssa.


Leena-Sisko vitsailen kertoo syyn, miksi hän on hyvä näissä kv-marttahommissa - hän uskalsi ottaa suuren lahjoistuksen, elävän kanan, vastaan. Kuva: Leena-Sisko Vanhatalo

Leena-Sisko kertoi olevansa etuoikeutettu, kun voi osallistua Marttojen kansainväliseen työhön ihan konkreettisella tasolla. Hän kertoi näkevänsä Marttojen kansainvälisen kehistysyhteistyön tärkeänä osana Marttojen monipuolisestaa toimintaa. Leena-Sisko kertoi olevansa kiitollinen Marttaliiton kunniajäsen. Kunniajäseneksi kutsutaan marttatoiminnassa ansioituneita jäseniä.

Eikö ollutkin kiinnostavaa! Olisiko kansainvälinen marttailu se sinun marttajuttusi?

23 kommenttia:

 1. Upea juttu, kiitos Tarja!! Kv marttailu on ehdottomasti mun juttu, olen toissijainen jäsen täällä Tampereella toimivassa Pirkanmaan Kansainväliset Martat yhdistyksessä. Teemme paljon yhteistyötä kotoutujien ja maahanmuuttajien kanssa mm.kotoutujaperheet ovat opetelleet kaupunkiviljelyä marttojen kanssa.
  Erityisesti lämmitti tuo sun kuva ihmisoikeustuomiosistuimesta, jossa saimme vierailla Strasbourgissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että olet mukana Kansainvälisten Marttojen toiminnassa! Teette arvokasta ja tärkeää työtä. Oli meillä mahtava Marttamatka! Kyllä olen sitä reissua monen monta kertaa muistellut; tutustumiset ihmisoikeustuomioistuimeen, Euroopan parlamenttiin ja upeaan joulukaupunkiin tutustuminen. Matkan suurta antia oli myös eri puolilta Suomea oleviin marttoihin tutustuminen.
   Muille blogini lukijoille vielä, että olen tehnyt matkasta kolme postausta. Postaukset löytyvät nimellä Marttamatka Strasbourgiin.

   Poista
 2. Siis ihan mahtavaa tällainen kansainvälinen marttailu! Monikulttuurisessa perheessä elävänä kaikki erilaset kulttuurit kiinnostavat aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin mahtavaa toimintaa! Tässä saamme me martatkin itsellemmekin niin paljon. Olemme tehneet mm. monia makumatkoja marttailloissamme kehitysyhteistyön kohteiden ruokakulttuureihin.

   Poista
 3. Upeaa! Tuosta saavat kaikki osapuolet niin paljon! Kaunista kevään jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä toiminnassa tosiaan kaikki ovat ns. saama puolella. Yhdessä ja yhteistyössä. Aurinkoisia kevätpäiviä sinulle <3

   Poista
 4. Kuulun kyllä marttoihin, mutta tälläinen toiminta oli mulle ihan uutta! Kiitos hyvästä postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Sumi! Mukava lukea olet martta <3 Eikö olekin hienoa toimintaa! Voisit ehdottaa omassa yhdistyksessäsi, että yhden marttaillan teema liittyisi Marttojen kehitysyhteistyöhön ja illan kaffarahat (jos sellaisia keräätte) voisitte kohdentaa tähän toimintaan. Olen saanut olla mukana sellaisessa kokoontumisessa, missä kansainvälinen martta kertoi kv-toiminnasta ja teimme makumatkan maistelemalla kohdemaiden ruokia. Reseptit saimme mukaamme, että saamme tehdä samoja ruokia myös kotona.

   Poista
 5. Interesting event. Learning and understanding one another.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I am so proud to be a member in Martta-association which make this kind of important work.

   Poista
 6. Oh this is brilliant!!😊😊
  Such a wonderful way of bringing different cultures together...something our world needs so badly right now.
  Thank you so much...

  Sending you virtual hugs! xxx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Ygraine! I think the same way - this is also what our world needs! We can help so many different ways and this way fits to our Martta-association.
   Virtual hugs to you <3

   Poista
 7. Kiitos kommentista, tuli vastavierailulle. Täällähän on oikeata Marttailua runsaasti.
  Taidan tuon persikkapiiraan kokeilla ku aineetkin on olemassa, varmuudeksi ostin pääsiäiseksi jos sattuis tekemää mieli, mutta ohjetta en sitten viitsinyt etsiä, nyt se tuli pyytämättä nenän eteen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tervetuloa blogini äärelle jatkossakin!
   Täällä sitä marttaillaan marttailun kaikissa muodoissa :)
   Mukava lukea, että löysit blogistani reseptin.
   Hyvää pian alkavaa viikkoa!

   Poista
 8. Hyvää viikonloppua.Mielenkiintoinen postaus.

  VastaaPoista
 9. Nyt ollaan oikeasti hyvän asian äärellä, kiitos tästä tietopostauksesta. Yhä enemmän arvostan marttailua ja marttojen edustamia arvoja vaikken itse vielä mihinkään marttayhdistykseen kuulukaan, en ole löytänyt lukuisista vaihtoehdoista 'omaani'.

  Hyvää viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kommentistasi! Ihana lukea ajatuksiasi marttailusta! Toivotaan, että löydät itsellesi sen oman marttayhdistyksen.

   Marttailu on mukava ja monipuolinen harrastus ja niin paljon muutakin kuin yhdessä villasukkien neulomista. Martat toimivat ajanhengessä ja terveellä arvopohjalla.

   Hyvää pian alkavaa viikkoa sinulle <3

   Poista
 10. Etäyhteydet taipuvat kyllä vaikka mihin! Itsekin olin käsityökahvilassa etänä tällä viikolla, ja kivaa oli niinkin:) Hyvää viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa, että on tällaisia etäyhteysmahdollisuuksia! Miten olisi selvitty silloin aikoinaan, jos vastaavanlainen tilanne olisi ollut... Ihana etäkässäkahvila <3 Hyvää pian alkavaa uutta viikkoa sinulle!

   Poista
 11. Kiitos Tarja!
  tämänkin tiedon jakamisesta.
  Ihan uusi asia oli.
  Hyvää kevään odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa, akttiivisesta blogini seuraamisesta <3
   Hyvää kevään odotusta sinulle blogiystäväni <3

   Poista
 12. Wau.... hengitinköhän edes tasaisesti kun ahmin "matkaasi" ja kiitos linkeistä koko "Martta-kiertueeseen"... isännälle ei jäänytkään aamukaffetta... joinkin sen jo kaikki... eli lisää mentävä keittämään. Huikeaa ja arvokasta työtä tekevät... avarsi kyllä paljon, tietämättömänä asiaan paneutumattomana on pitänyt Marttoja vain suomalaisena... huh heijaa mikä aukko sivistyksessä!
  Itse olen maailmanmatkaaja ja seikkailut tuoneet ja ihanasti jättäneetkin ystävyys- ihmissuhteita ympäri maapalloa...
  Tällaisenä aikana niistä on ollut korvaamaton lohtu, kun maailmanjanoa ei voi muutoin sammuttaa!

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!