maanantai 22. kesäkuuta 2020

Kaunis lupiini on haitallinen vieraslaji


Tienpiennatareilla kukkivat kauniit siniset, valkoiset, vaaleanpunaisset ja violetit terttumaiset lupiinin kukinnot ihastuttavat. Lupiini on näyttävän näköinen 1-1,5 metriä korkeine kasvustoineen. Kun lupiinikasvustoja tarkemmin katsoo, huomaa lupiinin peittävän alueen luontaisesti kasvavat kasvit ja kuinka lupiini leviää vuosi vuoden perään laajemmalle alueelle pitkin tienpiennarta. 

Lupiini on haitallinen vieraslaji, joka tulee hävittää ja sitä ei saa istuttaa toivomilleen kasvupaikoille. Lupiinin hävittäminen monien muiden vieraslajien tapaan vaatii pitkää pinnaa, sillä hävittäminen on vuosien työ.

Miksi haitalliset vieraslajit tulee hävittää?

Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa alkuperäisluonnolle leviämällä luontoon ja hautaamalla alleen alueella luontaisesti kasvavat lajit. Levitessään ne aiheuttavat metsätuhoja tukahduttamalla puiden taimia, heikentävät satoa ja ja valtaavat virkistysalueita.  Vieraslajeista voi olla myös haittaa ihmisten ja kotieläinten terveydelle. Esimerkiksi lupiinista on tehty myös havaintoja useilta uhanalaisten niittykasvien kasvupaikoilta. 

Lupiini ei kelpaa päiväperhosien toukille, eikä aikuisille ravintokasviksi. Lupiini heikentää kulttuurimaisemia valtaamalla alaa kedoilta ja vanhoilta koristekasveilta vanhoissa pihapiireissä. 

Haitallisen vieraslajin maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ynpäristöön päästäminen on kielletty.


Miten lupiini hävitetään?

Yksittäiset lupiinit voi kaivaa maasta juurineen puutarhatyökaluja apuna käyttäen.

Laajemmat kasvustot hävitetään niittämällä kahdesti kasvukauden aikana kukkimisen ja siementämisen estämiseksi. Lupiinin hävittämiseksi tarvitaan niittokertoja monen vuoden ajan, koska lupiinin siemenpankki säilyy maaperässä vuosia.

Maasta kaivetut sekä niitetyt kasvit pitää korjata alueelta pois, etteivät ne rehevöitä aluetta. Siemenet voivat kehittyä kypsiksi, vaikka kukinto olisi katkaistu. Kukkavarret voi laittaa muovisäkkiin mätänemään, jolloin siemenet eivät pääse kehittymään.  Jos kukinnoissa ei ole kypsiä siemeniä, niin kasvit voi kompostoida. Kypsät palot ovat ruskeita, auenneita ja siemenet ovat varisseet.  



Vieraslajien pysäyttämiseksi tarvitaan kaikkien aktiivista otetta. Vieraslajien hävittämiseen osallistuminen on helppo tapa tehdä käytännönlaheistä luonnonsuojelu- ja ilmastotyötä. Lisäksi kasvien hävittäminen on mukavaa liikuntaa ja luonnossa liikkuminen tuo hyvän mielen. 

Jos innostut aiheesta ja Viekas-toiminnasta omaa pihapiiriä laajemmin, niin klikkaa Marttojen Viekas-sivuille tästä KLIK.

Marttojen Viekas LIFE-sivuilta löydät OHJEITA KORONAVIRUKSEN LEVIÄMISEN EHKÄISEMISEKSIVIERASLAJITALKOISSA.




15 kommenttia:

  1. Kauniita, mutta kavalia. Eivät jätä elintilaa niittykukille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupiini on kaunis sen hetken, kun kukkii. Vie elintilan muilta kasveilta ja luonnon monimuotoisuus häviää.

      Poista
  2. Lupiinin tuoksu on kyllä ihana, mutta harmi että ovat niin haitallisia luonnossa! Aurinkoisia kesäpäiviä sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupiinit ovat kauniin värisiä ja kukkivat kauniisti. Tämän takia varmaan monet eivät huomaa pitää lupiinia haitallisena. Aurinkoista viikon jatkoa sinulle!

      Poista
  3. Lupiinit on niin kauniita, harmi, että ovat haitaksi.
    Kaunista uutta viikkoa sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
  4. Mun mielestä nuo lupiinit on olleet iät ja ajat, kun j.karjalainenkin aikoinaan lauloi sen villejä lupiineja, niin miksi ne yht äkkiä pitäisi tuhota kaikki, ne on kauniita tien varsilla, aina kun mennään 600km.päähän, niin koko matka niitä saa ihailla,eikä ne kuki kauan,pörriäisetkin käy niissä.otan kyllä siemeniä talteen jos alkavat kyntää peltoja ja pientareita, kyllä muitakin luonnonkukkia kasvaa ja kukkii, mutta joku vain on saanut päähänsä ettei niitäsais olla. No tää on mun mielipide.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että toit erilaista näkökulmaa! Lupiinit on olleet tosiaan iät ja ajat; "Lupiini tuotiin Eurooppaan koriste- ja rehukasviksi vuonna 1826. Suomessa ensimmäinen karkulaishavainto lupiinista on jo 1800-luvun lopulta. Nykyään sitä kasvaa lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta." (vieraslajit.fi)

      Poista
    2. Nykyään on muotoa vastustaa kaunista. Paljon mieluummin tuhoisin koira putket, takaiset ja monen muun ' luontokasvin'. Villiruusukin on niin kaunis luonnossa. Tähän on tultu. 🙄

      Poista
  5. Kiitos kommentistasi ja kokemusten jakamisesta! Tästä näemme, kuinka haastavaa lupiinien hävittäminen on. Jättipalsamista minulla on sama kokemus. Sain sen hävitettyä tonttiimme rajoittuvan metsikön laidasta.
    Aurinkoista viikon jatkoa sinulle, Marja-Terttu <3

    VastaaPoista
  6. Lupiinia ovat tienvierustat edelleen täynnään. Toivottavasti niiden raivaus ei jää pelkän puheen asteelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teiden varsilla ja ojien penkoilla kukkivat lupiinit. Työtä niiden hävittämiseksi riittää!

      Poista
  7. Voihan lupiini ja totta on, että ovat levittäytyneet hyvin laajasti.

    Sydämellistä viikonloppua Tarja.💓💜💓

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kukka ja monet eivät tiedä, että lupiini on haitallinen kasvi. Luonnon monimuotoisuus saadaan säilytettyä vain hävittämällä nämä luontaisilta kasveilta elintilan vievät kasvit.
      Aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  8. Lupiini on kaunis ja tuoksukin miellyttävä. Vuosia on mennyt, että on tultu tähän pisteeseen. En ole vielä kertaakaan onnistunut näkemään kuinka iso alue kukkaa niitetään tienvarsilta, ehkä vielä nään...

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!