perjantai 14. elokuuta 2020

Kasvomaski Marttojen tapaan


Ompelin vanhan lempimekkoni kankaasta kolme kasvomaskia. Ruusukangasta tietenkin!  

Marttojen nettisivuilta löytyy omaan käyttöön tehtävän kankaisen kasvomaskin ohje kaavoineen sekä käyttöohje, joiden laatimisessa on huomioitu Työterveyslaitoksen, Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ohjeistukset kotitekoisten kasvomaskien käytöstä. Marttaliiton, Naisten Valmiusliiton ja Tekstiiliopettajaliiton yhteistyössä laatima ohje kasvomaskin tekemiseen löytyy pdf-tiedostona tästä KLIK.  


Terveydenhuollon ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa kasvomaskien käyttöä. THL:n pääjohtaja sanoo, että kasvomaskit ovat yksi keino lisää ehkäistä epidemian kiihtymistä. Asianmukaisesti käytettynä kasvomaski voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskeja on erilaisia; kaupoista hankittavia tai itse valmistettuja. 

THL:n nettisivuilta voit lukea ajankohtaiset päivitykset koronavirukselta suojautumiseen ja kasvomaskien käyttöön liittyen. 

Kotitekoinen maski ei anna teollisesti valmistetun ja testatun hengityksensuojaimen vertaista suojaa, mutta auttaa arkipäivän suojautumisessa. Kasvomaskia tehdessä ja sitä käytettäessä on tärkeää toimia ohjeistuksen mukaisesti.


THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi - käsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja. 

Käytätkö sinä kasvomaskia? Oletko ommellut itsellesi kasvomaskeja?

20 kommenttia:

 1. Söpö maski!

  Olen käyttänyt joissain työtehtävissä maskia, mutta en vielä arjessa. Meillä on kyllä kertismaskeja jo jemmassa, jos tulee tarve. Ehkä kangasmaskejakin hankin jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vanha lempparimekon kangas on kaunis ja sain sen nyt näin hyödylliseen käyttöön.

   Töissä (siis koulussa) on monia toimia, joiden avulla pyritään estämään koronatartunnat. Esim. ruokailut on porrastettu, että on mahdollista pitää turvavälit.

   Poista
 2. Kiitos selkeistä ohjeista! Tarja! 🧡
  Tulen tekemään,aivan varppina itelle monta kasvomaskia!
  Olen käyttänyt maaliskuusta lähtien AINA kaupasa asioidessa,,ovat tottuneet ,että vain Liisalla maski;)))
  visiirit ostin meille molemmille,meinaan tehdä toiset...nyt kun malli itsellä.
  Minä olen niin höperö ja tarvitsisin ..kuulla radiosta sitä ihanaa toimittajaa joka sanoiaina puolen tunnin ohjelman päätteeksi:"Tästäkin selvitään"
  ..niin me selvitään ,noudattamalla annettuja ohjeita!🧡🧡
  Mukavaa viikonlopua!Sinulle Tarja...ja pysytään terveenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Liisa <3 Käsityöihmisenä nyt kasvomaskeja tekemään! Kiva ja hyödyllinen ompelutyö. Kauniilla ja vaikkapa hassuilla kankailla saa mukavan näköisiä kasvomaskeja. Siinäpä on sitten muilla katsottavaa, että onpas kivan näköinen maski.
   Tästäkin selvitään! Leppoisaa sunnuntaita sinulle Liisa 🧡

   Poista
 3. Olen käyttänyt kasvomaskia kerran, kun kuljetin avustettavaani autolla, muuten olen välttänyt väkijoukkoja ja huolehtinut käsihygieniasta. En ole hankkinut, enkä tehnyt, maskeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilanteen mukaan käytetään. Paras tapa on välttää väkijoukkoja, pitää turvavälit ja käsien pesu.

   Poista
 4. Käytän maskia iäkkäiden vanhempieni luona käydessäni. Siellä on pakko käydä hoitamassa heidän asioitaan. Jatkossa aion käyttää myös kaupassa käydessäni, sillä valitettavasti ihmiset eivät noudata turvaetäisyyksiä. Sain kaksi itse ommeltua maskia ystävältäni. Yleensä käytän kertakäyttöisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman huomion olen tehnyt kauppareissuilla, että turvavälit ovat monelta unohtuneet. Meillä ei ole vielä kertakäyttömaskeja.

   Poista
 5. Maaliskuulta asti joka päivä töissä.
  Kokeilin maskien ompelua tuossa taannoin ja hyvät tuli. En ole niitä kuiteskaan käyttänyt. Vanhempien luona silloin alkukesästä taisin muutaman kerran käyttää maskia. Nyt on taas täälläkin alueella todettu muutama tartunta, joten pitänee miettiä tuokin uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maskien käyttö on sinulle jo rutiinia. Me, jotka emme ole käyttäneet maskeja töissä, saamme opetella tämän homman.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Eikö vain olekin! Vanha kesämekkoni, jota olen jemmannut sopivaa ompelustyötä varten.

   Poista
 7. Kaunis maski! Minäkin tein aikaisemmin, mutta en ole käyttänyt vielä ainakaan, nyt kun kuntouttava työtoiminta alkoi (vain kerran viikossa) niin siellä käytettiin suojaimia ja kumihanskoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilanteen mukaan maskien käytössä. Hyvät suojat teillä kuntouttavasta työtoiminnassa!

   Poista
 8. Hyvää reissua! Maski, käsienpesua ja turvavälejä - näillä konsteilla reissataan turvallisesti. Leppoisaa sunnuntaita sinulle ❤

  VastaaPoista
 9. En ole ommellut mutta käytän. Oman työni puolesta en halua olla se joka tuo tai vie koronaa, tai mitään muutakaan tautia. Toivotaan että mahdollisimman moni käyttäisi maskia, käsienpesun ja turvavälien lisäksi, että joskus päästäisiin edes lähemmäs sitä normaalia arkea <3

  VastaaPoista
 10. Tosi kaunis maski! Töissä käytän maskia tilanteesta riippuen. Aurinkoista elokuun jatkoa!

  VastaaPoista
 11. Julkisilla kulkiessa olemme pitäneet maskeja. Meillä on noita omatekoisia maskeja ja myös kertakäyttöisiä ollut. Itse tykkään noista kankaisista kun saa helposti pestyä ja taas ottaa uuteen käyttöön.
  Todella kaunista tuo kangas josta teit maskin!
  Kaunista sunnuntaita sinulle Tarja <3

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!