tiistai 9. maaliskuuta 2021

Hiihtoloma (KAL 2021)


Hiihtolomalla pakkaspäivinä neulotaan Hiihtoloma-lapasia. Lapaset ovat Novitan helmikuun puolessa välissä alkanut yhteisneulonta, jonka ovat suunnitelleet Minna Metsänen ja Sisko Sälpäkivi. Lapasohjeen perinteisten kuvioiden ideat ovat vuosien 1943-45 neulelehdistä. 



Lapasten ohje on julkaistu kolmen viikon aikana kuudessa eri osassa. Koska neulon lapasia hiihtolomalla, on ohje julkaistu kokonaan ja pystyn neulomaan lapaset omaan tahtiin. Ensimmäisen lapasen olen jo neulonut valmiiksi ja toinen on jo hyvällä alulla. Olen tulostanut ohjeet paperiversioiksi. Niistä on helppo seurata ohjetta ja merkitä neulotut kerrokset. 

Ohjeen mukaan lapaset neulotaan Novitan 7 Veljestä-langasta. Lapasiin tarvitaan kolme erivärisiä lankoja: Ohjeessa pohjaväri on hiekka (060) ja kuvioissa kirsikka (588) ja kuusikko (391). Ohjeessa vinkataan, että lapasten pohjaväriksi sopivat myös luonnonvalkoinen (010) ja kivi (043). 

Hiihtoloman hengessä ja Hellaakosken runoin sanoin "Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki".  Ajattelin, että neulonkin Hiihtoloma-lapaseni kahdella värillä käyttäen pohjavärinä Novitan 7 Veljestä luonnonvalkoista (010) ja kuvioissa mustaa (noki 099).


Minä ihastuin lapasten kuvioon, kiinnostuin kiilapeukalosta, innostuin kierreraidasta (latvialainen palmikko) ja suorastaan höpsähdin lapasten neulomiseen. Minulla taitaa siis lähteä koko homma vielä lapasesta! Suunnittelen mielessäni jo seuraavan lapasparin värejä.




Talven kauneimpien lapasten suunnittelijat, Minna ja Sisko, ovat tuttuja suositun syksyn 2020 "Muistoja menneestä" KAL peitosta. Peitto neulottiin ja koottiin paloista, joiden suunnittelun innoituksen lähteenä oli vanhat 1940-60-lukujen neulelehdet.

Mitä sinun viikkoosi kuuluu? 

44 kommenttia:

  1. Nätit lapaset! Taitaa olla lämpimätkin, kun on tupalalangat. Ja niin kaunis tuo peitto!
    Ai mitä kuuluu...Edelleen nilkkavammaisena alan potemaan osittaista turhautumista. Laskin juuri, että kahden viikon saikun aikana olen tehnyt kuudet sukat ja yhden tölkkilapasen. Plaah! Tai no, ihan kiva, kun on aikaa kutoa, mutta kyllä minä haluaisin jo päästä kävelemäänkin. Ei vain nilkka ala paranemaan eikä sen myötä kuntoutumaan.
    Kai tämä "joskus sitte"...
    Mukavaa viikonjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoneulelapasista tulee lämpimät. Kiitos <3 Tuo peitto on päivittäin käytössä. Siihen on illalla kiva kääriytyä telkkaria katsomaan ja neulomaan. Olet ollut ahkera! On hyvä, että saat aikasi kulumaan neulomalla. Pikaista paranemista, jotta pääset kävelemään. Hyvää viikon jatkoa!

      Poista
  2. Ihana yksityiskohta tuo kierreraita ja muutenkin kauniit lapaset. Mustavalkoinen on tyylikäs värivalinta.

    Palasista kootut peitteet ovat kiva kodikas näky. Hyvin keksitty tekotapa kun voi vähä vähältä työskennellä. 💕

    Etäopetuksessa menee tämä viikko, lukiessa, kotia hoitaessa, iltaisin television ääressä. Kiitos kysymästä. Mukavaa viikkoa sinullekin 🍎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tuo kierreraita on kiva. Se oli hauska neuloa ja jopa yllättävän helppokin. Tuo neulomani "Muistoja menneestä"-peitto on ihanan lämmin - onhan se villaa. Saa nähdä, miten meillä jatkuu työ loman jälkeen - etä- vai lähiopetuksena. Tässä vielä on loppu viikko lomaa. Hyvää viikon jatkoa sinulle <3

      Poista
  3. Pakkaspäivän parasta askartelua kutoa lapasia. Kaunis malli, kuten peitossakin.
    Minä olen pitänyt tänään luppoa. Aamulla oli vielä -35 astetta pakkasta. Nyt en kutonut, vaan parsin tekemiäni lovikkalapasia. Hiihtosauva tekee peukaloon reiät. Huovutetut lovikat ja sisälle dominolapaset on pakkasella parhaat käsineet, jos hiihtää meinaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, huh,mikä pakkanen! Täällä meidän nurkilla ei ihan noissa lukemissa pyötitty, vaan jäi alle -30 asteen. Parsiminen on hyvä taito. Just noin, kerrospukeutumisella pärjää pakkasissa.

      Poista
  4. Olet kyllä tosi taitava🤗. Ihanat lapaset ,tuo kuvionti ja väri just nii sopiva.
    Ihkun lämpöiset. Ihanaa nauti lomastasi. Joten oikeen aurinkoisen leppoisia loma päiviä🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Hyvällä ohjeella saa sievät lapaset. Loman viimeiset päivät on meneillään. Maanantaina on paluu arkeen. Kyllä on viikko mennyt äkkiä. Aurinkoista viikonlopun jatkoa sinulle!

      Poista
  5. Kauniit lapaset. Varmasti lämpimät. Mukavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kirjoneulelapaset on paksuutensa vuoksi ihan parhaat pakkaspäivinä. Lomaviikko on hurahtanut nopeasti ja loman viimeiset päivät ovat meneillään. Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle <3

      Poista
  6. Nuo on kyllä kauniit:) Hyvä kun voit nyt tehdä omaan tahtiin. Kiva idea silti tuo yhteisneulonnan ideakin, mutta voisi olla ärsyttävää odotella jatko-ohjeita jos oma tekeminen edistyisi nopeamminkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Minusta oli just nyt hiihtolomalla, että ohje oli kokonaan julkaistu ja sai neuloa omaan tahtiin, kun aikaa on ollut. Yhteisneulonta on kiva, mutta loma-ajalla minulle ihan paras näin.

      Poista
  7. Hienon näköiset lapaset. Mukavaa maaliskuun jatkoa! ☀️🌞

    VastaaPoista
  8. Lapaset ovat kauniit, jotenkin kuvio ja malli näyttää tutulta. Minusta tuntuu, että olen nähnyt näitä lapasia täällä isännän mummin peruina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän lapasmallin suunnittelun ideoina on käytetty vanhoja neuleohjeita, joten tutulta voi tosiaan tuntua. Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle <3

      Poista
  9. Kivan näköiset lapaset! Musta-valkoinen väriyhdistelmä toimii aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Hyvällä ohjeella onnistuu. Jostakin putkahti ajatus neuloa lapaset musta-valkoisina ja totta - väriyhdistelmä toimii. Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle!

      Poista
  10. Noita lapasia ei sovi kutoa samaan aikaan jos katsoo telkkua. Aika monimutkainen kuvio, mutta ei liene ihan mahdoton..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äkkiseltään näyttää monimutkaiselta, mutta ohjetta seuraten sujuu kivasti. Myös telkkaria katsoessa :) Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle!

      Poista
  11. Kaunis, klassinen ḱuvio lapasessa ja kaunis tuo kierreraita. Minulla on yksi paloista koottu neulottu villapeitto ja nyt haluaisin eri väreillä toteutetun, tuo sinun KAL peittohan olisi aivan täydellinen! Olisipa vaan aikaa... toisaalta pieniä palasia neuloo vikkelästi. Pitää perehtyä tuohon ohjeeseen ja tallentaa se vastaisen varalle.
    Pakkaspäiväähän täällä on vietetty, aurinko paistaa todella kirkkaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kierreraita on on näiden lapasten yksi lempparikohta. Se oli helppo neuloa ja on tosi kivan näköinen. Palapeittojen tekeminen on kivaa, kun ei tarvitse isoa ja neuloessa/virkatessa kasvavaa peittoa käsissään pitää. Jos haluat virkataan palapeiton, niin Viola-palapeitto on minusta ihana. Innostuin ohjeesta niin, että virkkasin kaksi peittoa yhtä kyytiä :) Pakkasta on piisannut täälläkin, mutta kevättä kohti mennään. Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle!

      Poista
  12. Onpa kauniit lapaset! Juuri tänään tokaisin, että pitäisiköhän tehdä lapaset. Itse en osaa kun peruslapaset tehdä.
    Töitä kuuluu tähänkin viikkoon ja vähän saunomista myös.
    Ihanaa iltaa sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuumasta toimeen ja lapasia neulomaan:) Peruslapaset ovat hyvät. Minulla on loman viimeiset päivät meneillään. Maanantaina paluu arkeen. Kyllä on viikko mennyt nopeasti ja niinhän se aika tahtoo kulua, kun mukavaa tekemistä on. Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle <3

      Poista
  13. Ohh such a lovely knitting!!I like it :)))

    VastaaPoista
  14. Kauniit lapaset joiden inspiraation lähde on tosiaankin vanha!
    Hellaakoskellakin oli sana hallussa ja sekin toimi yhä edelleen. Vanhassa siis vara parempi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin - vanhassa vara parempi! Niin lapasten kuvioissa kuin runoiluissakin :) Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle, Sartsa <3

      Poista
  15. Minä tulin vastavierailulle blogiisi ja liityin lukijaksi
    blogiisi. On tosi kauniit lapaset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Lämpimästi tervetuloa blogini lukijaksi <3 Tapaamisiin postausten äärellä!

      Poista
  16. Todella kauniit kirjolapaset ja hyvin siistiä kädenjälkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Hyvällä ohjeella onnistuu. Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle <3

      Poista
  17. Boa tarde. Ficou maravilhoso e especial parabéns.

    VastaaPoista
  18. Kauniit ja lämpöset lapaset, miekin harjottelin tuota palamikon tekkuu. Kiva idea tuo yhteisneulonta. Tilikkutöissä on ollu samanlaisia projekteja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapasista tuli tosi lämpimät, kun ne neulotaan kahdella langalla. On olleetkin kyllä tarpeen tällä hiihtolomalla, kun aamupakkaset ovat olleet liki -30°C! Päivemmällä on lauhtunut mukavasti ja alle -20°C on ollut ihan passeli lämpötila. Mielenkiintoista, että tilkkutöissä on samanlaisia projekteja! Pitääpä tutustua niihin. Kiitos vinkistä!

      Poista
  19. Kylläpä on kauniit lapaset ja tuo peitto. Molemmissa ihanat värit!

    VastaaPoista
  20. Kahdella värillä minäkin neuloin toiset. Kolme oli ihan turhaa. Tuo aloituspalmikko on kiehtova.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin neuliessani, että mitenkähän monivärisen lanka toimisi tässä ohjeessa. Ehkäpä kokeilen sitäkin vielä. Aloituspalmikko on ihan huippu juttu!

      Poista
  21. Minäkin tein nuo lapaset, mutta yritin pysyä annetuissa väreissä. Tuo sinun kaksiväriyhdistelmä ja juuri mustavalkoinen on ehdottomasti parempi. Tykkäsin myös kierreraidasta; sitä voi hyödyntää muissakin töissä jos kerran lapasiin hurahtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjeen mukaiset värit olivat sievät, mutta jostakin vain tuli ajatus neuloa mustavalkoinen Hiihtolomalapasten versio. Kierreraita on tämän ohjeen yksi ihanuuksista, jota tulen myös käyttämään muissakin neulomuksissa.

      Poista
  22. Kiitos <3 Hyvällä ohjeella onnistuu ja saa sievät lapaset. Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle <3

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!