tiistai 2. maaliskuuta 2021

Hapanjuuripizzaa Elsan tapaan

Hapanjuuritaikinasta tehty pizza.
Kuva: Tuula Kärnä, 2021 

Variskankaan Marttojen maaliskuun marttailta pidetään koronasuositusten mukaan etämarttailtana. Ilta olisi pidetty suunnitelman mukaan maaliskuun ensimmäisenä maanantaina. Tästä on se hyöty, että marttaillan materiaali on kaikkien kiinnostuneiden käytössä ja löytyy Variskankaan Marttojen nettisivuilta. Miinuksena toki on se, että emme päässeet yhdessä nauttimaan Elsan ohjauksessa hänen ideoimista erilaisista pizzoista. 

Illan teema on siis pizza, ja tarkemmin hapanjuuripizza. Yhdistyksen puheenjohtaja Tuula on editoinut Elsan ottamista kuvista ja tekstistä hapanjuuritaikinan valmistamisesta videon. Elsa ja Tuula ovat tehneet myös kaksiosaisen Pizzan tarina Elsan keittiössä pdf-tiedoston. Kuvat ja teksti ovat Elsan käsialaa ja Tuula on editoinut materiaalin. 


Taikinaa voi venyttää omalla painollaan, kertoo Elsa. 

Kuva: Tuula Kärnä, 2021


Pizzan tarina Elsan keittiössä -video

  • Videolla Tuula kertoo, kuinka valmistetaan hapanjuuritaikina Elsan ohjeella.


Pizzan tarina Elsan keittiössä Osa 1 Hapanjuuritaikina (pdf)

  • Tästä löydät selkeät ohjeet taikinajuuren ja taikinan valmistukseen.


Pizzan tarina Elsan keittiössä Osa 2 Muotoilu ja paistaminen (pdf)

  • Tässä tiedostossa ovat ohjeet pizzan muotoiluun, vinkit pizzan saamiseen uuniin, oikeaan paistolämpötilaan sekä vinkit moniin, aivan mielettömän herkullisiin, erilaisiin pizzoihin. Huom. myös jälkiruokapizzoihin!


Pizzan parhaita ominaisuuksia ovat kuohkeat reunat ja rapea pohja - nämä saadaan Elsan ohjeilla!


Elsan ja Samulin unelmapuutarhan kesäkeittiö.
Kuva: Tarja Karvonen, 2019



Elsa muotoilemassa pizzataikinaa.
Kuva: Tarja Karvonen, 2019



Pizzanpaistajamestari Samuli työnsä ääressä. Pizzauuni on Samulin muuraama.
Kuva: Tarja Karvonen, 2019


Variskankaan Martoilla on ollut ilo päästä toissa kesänä Elsan valmistamien pizzojen äärelle. Heinäkuussa vietetään Martan päivää ja tuolloin kesällä 2019 juhlimme Elsan ja Samulin unelmapuutarhan sydämessä olevassa kesäkeittiössä. 

Voit lukea lisää tuosta tapaamisestamme tekemästäni postauksesta ja sieltä löytyy myös ohje Elsan raparperijälkiruokapizzaan. Elsa on yhdistyksemme Mestaripizzamartta <3

Millainen on sinun lempipizza?

Ihan mahtavaa maaliskuuta kaikille!

40 kommenttia:

  1. Tuota taikinaa pitää tehdä. Tein tänään toisenlaista pitsaa aamulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pizza on hyvää! Tällaisesta hapanjuuritaikinasta tehdyssä pizzassa on mahtavan makuinen pohja. Nuo Elsan ideoimat jälkiruokapizzat ovat ihan huippuja!

      Poista
  2. Mistähän johtuu, että sinun blogiasi lukiessa tulee nälkä .. tai ainakin mieliteko :D. Herkullisen näköistä pizzaa. Tuollainen pizzauuni pihalla on varmasti oikein näppärä ja kauniskin vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Tämähän on ihan kummallinen juttu :D
      Kiitos sinulle tästä hauskasta kommentistasi! Tuollainen pizzauuni ja kesäkeittiö on kyllä unelma!

      Poista
  3. Hapanjuuripizza kuulostaa todella hyvältä - harmi vain, että en itse voi syödä vehnää. Onnistuisikohan tuollainen hapanjuuritaikina jostain muusta viljasta, ohrasta tai kaurasta esimerkiksi tai gluteenittomista jauhoista, vai vaatiiko se aina vehnää?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaan tähän, että kyllä onnistuu! Facebookissa ainakin on gluteenittomat hapanjuurileipurit ryhmä ja muistaakseni olen joskus nähnyt kirjankin aiheesta.

      Poista
  4. Minun lempipizzani on myös itse tehty, sellainen aika ohut ja rapsakka pohja.
    Minä taisin nähdä tällaisen pohjan tekoa myös Strömsö ohjelmassa.
    Mukavaa tiistaita sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tämä tosiaan oli teemana marttaillassa. Päätettiin, että marttaillan anti laitetaan näin jakoon, kun ei nytkokoontumaan päästä. Hyvää viikon jatkoa sinulle, Outi <3

      Poista
  5. Boa tarde, um tipo de pizza que nunca vi,mais que teria muita vontade de provar um pouco dela.

    VastaaPoista
  6. Oi, hapanjuurileivonta on parasta! Ja sillä saa niin hyvää pizzaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tosiaan syönyt Elsan ja Samulin luona hapanjuuripizzaa ja voi mahdoton, miten hyvää se olikaan! Nuo Elsan pizzavinkit ovat todella inspiroivia.

      Poista
  7. Kuulostaapa hyvältä. En muuten ole miesmuistiin tehnyt itse pizzaa. Meillä on niin edullinen pizzeria liki, että on omat kokkailut unohtuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä syödään itse tehtyä pizzaa ja välillä pizzerian pizzaa. Kumpikin maistuu niin hyvälle. Meillä pizzaa tehdään yleensä perjantaisin - pizzaperjantai :D

      Poista
    2. 'Pizzaperjantai' on kyllä ihan paikallaan. Kukahan ekana keksi tuon sanan...Kotipizza?

      Poista
  8. Kiitos ,ohjeesta .
    Tuo hapanjuurileipä/taikina,,kiehtoo..kypsettelee päässä toteutumistaan
    Upea pitsa-uuni/ja kesäkeittiö,
    Mukavaa Maaliskuuta,Tarjalle :) 🌞😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin ihana tuo kesäkeittiö ja pizzauuni. Siinä pizzauunin vieressä on vielä hella ja takka! Elsan mies on ne itse muurannut. Mahtavaa maaliskuuta, Liisa <3

      Poista
  9. Viimeisimmässä omatekemässäni pizzassa oli (paras tekemäni pohja tähän mennessä) pohjalla soosi, jonka tein ketsupista sekä tekemästäni punasipuli-paprika-chili-hillokkeesta. Päälle raakaa punasipulia, oranssia suippopaprikaa, kinkkusuikaleita sekä toiseen pizzan lisäksi muutama siivu pilkottua pippurimeetwurstia. Sinihomejuustoa, ananasta, mustapippuria myllystä sekä Emmental-raastetta.
    (https://stansta.blogspot.com/2021/02/retkahdus-ja-pizzaa.html)
    Ihana tuo kesäkeittiön pizzauuni! Kai siinä voi valmistaa muutakin kuin pizzaa?
    Hyvää alkanutta maaliskuuta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten herkulliselta kuulostaa! Kyllä tuossa Elsan ja Samulin voi paistaa muutakin pizzaa. Mahtavaa maaliskuuta!

      Poista
  10. Ihana ohje. Kiitos. Tuleepa upea pohja.

    VastaaPoista
  11. Wau! enpä ole monesti itse pizzaa tehnyt. Liian vaikeaa minulle! Mukavaa tätä viikkoa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla pizzan tekemistä. Hyvillä ohjeilla ja vaihe vaiheelta onnistuu kivasti. Mahtavaa maaliskuuta sinulle, Leena!

      Poista
  12. Hieno uuni!
    Minä en yleensä syö pizzaa, kun en tykkää mausteista kovin paljon, enkä etenkään pitsamausteesta, jota melkein aina on siellä pohjalla. Muutaman poikkeuksen olen löytänyt elämän varrella. Viimettäin Kotipitsan vegelankku.
    Teen joskus itse pitsaa ja muu perhe on nimennyt minun pitsani Aneemispitsaksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aneemispitsa ;D Sehän kuulostaa varsin mielenkiintoiselle! Mahtavaa maaliskuuta sinulle!

      Poista
  13. Meillä pojat rakastavat pizzaa, mutta en muista milloin olisin viimeksi tehnyt itse pizzataikinan. Yleensä käydään pizzalla ravintolassa tai haetaan pizzat kotiin. Minähän rakastan kaikkia kalorisia ruokia ja pizza on yksi ainoista, joihin en tunne suurta himoa :) Ehkä olen jotenkin pizzaronkeli, tuntuu että harvoin saa täydellistä pizzaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle myös pizza maistuu :) Tykkään pizzerioiden pizzoista ja itse tehdyistä pizzoista. Vai olet pizzaronkeli :D
      Aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  14. Nam pizza on niin minun herkkuani🤗. Tuotapa pohjaa täytyykin kokeilla. Aina, kun nään pizzan teosta kuviakin niin johan tekee mieli pizzaa.
    Oi,tuollainen pizza uunikin olisi loistava.
    Mukavaa loppu viikkoa🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on samat herkut! Tällainen hapanjuuripizzan on kyllä ihan omaa luokkaansa! Kuten myös tuo Elsan ja Samulin kesäkeittiö uuneineen. Aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  15. Pitää kyllä joskus kokeilla hapanjuuripizzaa! Ja kun saisi vielä tuollaisen pizzauuninkin. :) :) Minun lempparipizzassa on varmaan ilmakuivattua kinkkua tai sitten paljon tuoreita herkkusieniä tai...Vaikea valita vain yksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollainen kesäkeittiö ja uuni on meidän monen unelma! Ilmakuivattua kinkkua, herkkusieni... Peukutan!

      Poista
  16. I love pizza. I haven't had one for a long time.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I lova pizza. I like pizzerias pizzas and self-baked ones. Have a nice weekend!

      Poista
  17. Pitää kokeilla joskus tätä ohjetta koska me teemme usein itse pizzaa milloin milläkin täytteellä. Mitä sattuu niinsanotusti olemaan kotona. Tämä on meille niinsanotusti hätävara ruokaa 🤗😁 ihana kesäkeittiö ja uuni. Kiitos sinulle kun jaoit tämän ohjeen. 🤗❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pizza on siitä kiva ruoka, että siihen voi laittaa, mitä kaapista löytyy. Peukutan hätävararuualle! Kiitos sinulle kommentistasi ja aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  18. Wau! Hieno pizza ja mikä kesäkeittiö! Tykkään suolaisista, rasvaisista, epäterveellisistä pizzoista, joissa onpaljon valkosipulia. Mutta harvoin syön pizzaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle maistuu niin pizzerian pizzat kuin itse tehdytkin. Lempparipizzoja löytyy useampia. Meillä syödään pizzaa aina silloin tällöin. Aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  19. Varmaan herkullista, mutta en taitaisi jaksaa noin monimutkaista valmistelua. Hyvät on ohjeet ja kesäkeittiö uuneineen hieno.
    Torstaiterveisin Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hapanjuuritaikinajuuren valmistaminen vie aikaa, mutta muutoin pizza valmistuu aika nopsasti. Elsa ja Tuula ovat tehneet hyvät ohjeet. Minä unelmoin tuollaisesta kesäkeittiöstä. Aurinkoista viikonloppua!

      Poista

Ilahdun kommenteista!