lauantai 19. maaliskuuta 2022

Martat auttaa

Kuva: Martat.fi

Marttaliitto ja Finlands svenska Marthaförbund ovat ottaneet vahvasti kantaa sen puolesta, että Venäjä lopettaisi sotilaalliset toimet välittömästi Ukrainassa. 

Sota on vakava loukkaus lasten, naisten ja perheiden oikeuksia vastaan. Siksi kutsumme Suomen ja Euroopan naisjärjestöjä vaatimaan Ukrainaan kohdistuvan yksipuolisen hyökkäyksen ja miehityksen lopettamista. Kutsumme myös venäläiset naiset yhtymään kantaamme. Jokainen sodan uhri on liikaa ja kärsimys täysin turhaa. Marttaliitto ja Finlands svenska Marthaförbund

Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä toteaa, että nopeasti muuttunut tilanne Ukrainassa koettelee meidän kaikkien henkisiä voimavaroja. Varautuminen tarkoittaa myös henkisten taitojen vahvistamista, jota voi tehdä omien läheisten kanssa.


Martat auttaa -sivu

Martat auttaa -sivulla on koottuna päivitettyä tietoa avun antamisesta Ukrainassa ja Suomeen saapuville.  Sivulta löytyvät myös tarpeen tullen uudet ohjeistukset.


Esimerkkejä lahjoituskanavista

Avustusjärjestöjen mukaan rahalahjoitus on kaikkein toimivin tapa auttaa ukrainalaisia. Tässä on Marttojen sivulla olevia lahjoituskanavia:

Suomen Unicef auttaa Ukrainassa lapsia ja heidän perheitään. Lisätietoja www.unicef.fi.

Suomen Punainen Risti toimittaa konfliktista kärsiville vettä, ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita. Se auttaa myös kadonneiden etsinnässä. Lisätietoja www.punainenristi.fi.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women antaa Ukrainassa apua kriisin kohdanneille naisille sekä heidän perheilleen ja edistää naisten tasa-arvoista osallistumista rauhanprosesseihin. Lisätietoja: www.unwomen.fi.

Kirkon ulkomaanapu toimittaa konfliktista kärsiville ihmisille ruokaa, lämmikkeitä ja perusapua. Lisätietoja: www.kirkonulkomaanapu.fi.


Vaadimme rauhaa!

Marttaliiton sivuilla toivotaan, että jokainen voi ottaa kantaa rauhan puolesta esimerkiksi omilla sosiaalisen median kanavilla tai osallistumalla rauhanomaisiin mielenosoituksiin.


Muunmuassa nämä puikoilla olevat villasukat ovat lähdössä maaliskuun lopussa lähtevän tavarakuljetuksen mukana Ukrainaan. 

Millaisia ajatuksia Ukrainan tilanne sinussa on herättänyt? 

20 kommenttia:

 1. Ukrainan uutiset herättävät moninaisia tunteita: ahdistusta, vihaisuutta, auttamisen halua. On ollut ihan pakko säännöstellä päivittäistä uutisten lukemista. Kaikkea en pysty sulattelemaan.

  Yritän samalla pitää fokusta omassa arkielämässä ja läheisissä. Vaikka Ukrainan tilanne koskettaa, tekee hyvää elää hyvää arkea tässä samalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on hyvä katsoa uutisia säännöstellen. Hyvä on pysyä ajan tasalla maailman tilanteesta. Meidän on elettävä arkea ja pitää huolta toisistamme <3

   Poista
 2. Kyllähän tämä ahdistusta herättää, ja miettimistä siitä, kuinka voi auttaa. Onneksi on näitä luotettavia järjestöjä, joiden kautta apu menee järkeviin ja tarpeellisiin asioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luotettavien toimijoiden kautta auttaminen on järkevää. Heidän kanaviensa kautta rahalahjoitus ohjautuu kohteeseensa.

   Poista
 3. Susanna tuumasi kyllä minunkin ajatukset. Toivottavasti saavat sovun aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sota on järjetön, näkymät pommitetuista kaupungeista lohduttomia ja tarinat kotinsa menettäneistä ukrainalaisista surullisia. Uskon ja toivon, että sodan osapuolet saavat rauhan aikaiseksi mahdollisimman pian.

   Poista
 4. Apua kyllä sodasta kärsivät tarvitsevat. Tärkeä asia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Sodassa kärsivät tarvitsevat apua monin tavoin ja vielä vuosia, vuosikymmeniä, sodan jälkeenkin.

   Poista
 5. On hienoa, että niin monet haluavat auttaa. Tilanteen julmuus ja kärsimys on käsittämätön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marttojen listaamat toimijat ovat luotettavia ja heidän kauttaan apu menee perille. Täällä Kajaanissa on myös henkilöitä, jotka toimittavat apua perille. Heidän järjestämällä kyydillä laitamme villasukkia rintamalle ja kotinsa menettäneille.

   Poista
 6. Useat tahot ryhtyivät välittömästi apuun - upeaa, myös paikalliset!
  Meillä töissäkin oli hygienituotteiden keräys lähipuutarhalle saapuneille pakolaisille - tuntui hyvältä sekin, kun meni nopeasti ja lähelle apu!! Jörjettömältä tuntuu kokonaiuutena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olette auttaneet hyvällä ja järkevällä tavalla! Hyvä idea kerätä hygieniatuotteita. Joka päivä uutisia katsoessa mietin, miten järjetön on tuokin sota.

   Poista
 7. Kyllä viha yhtä k..ipäätä kohtaan on aika suuri, mutta suru ja huoli on ehkä se päällimmäinen tunne. Itse olen nyt yrittänyt somessa ottaa kantaa asiaan ja pieniä rahasummiakin olen antanut hyväntekeväisyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat tunteet jaan kanssasi. Joka päivä ihmettelen ja kauhistelen ja mietin, miten järjetöntä sota on. Rahalahjoitus on hyvä tapa auttaa.

   Poista
 8. Pahalta tuntuu. Suru ja suuttumus, pelko ja ahdistus sekoittuneena keskenään. Keräämme avustusta Puolaan Ukrainan rajalle. Teen valotyötä ja yritän työntää taakse ajatukset sodan laajenemisesta. Samalla kuitenkin keräämme pientä varastoa jemmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaan kanssasi samoja tunteita. Minä neulon villasukkia ukrainalaisille. Elämme arkea kiitollisena ymmärtäen ettei rauha ole itsestään selvyys. Kotivara on järkevää kaikin puolin katsottuna.

   Poista
 9. Ukrainan tilanne ahdistaa. Hirveää, että maailma ei osaa päästä tuollaisesta julmuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaan kanssasi tunteen. Sodalla asioiden selvittämistä on mahdoton ymmärtää.

   Poista
 10. Kyllä tuntuu pahalta ,kun katsoo kuvia pommitetuista taloista jotka on raunioina. Monen ihmisen koti on maantasalla.Olen lahjoittanut rahaa keräykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkymät pommitetuista rakennuksista ovat hurjia ja kurjia. Olen miettinyt, että mitähän on tapahtunut kaikille taideaarteille ja museoille. Rahalahjoitus on hyvä ja tärkeä keino auttaa <3

   Poista

Ilahdun kommenteista!