keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

- _ _ _Lumikenkäily on hauskaa!
Kuva: Anna-Maija Jauhiainen

On se kyllä lystiä! Nimittäin lumikenkäily!

Variskankaan Martat kokoontuivat Vimpelinlammen äärelle kokeilemaan lumikenkäilyä. Illan lumikenkäilyoppaina olivat Kajaanin Ladusta Pentti, Antti ja Kirsi.


Lumikenkäily on helppo ja hauska tapa kuntoilla

Jos osaa kävellä, osaa myös lumikenkäillä. Lumikengillä liikkuminen muistuttaa kävelyä. Lumikenkäillessä jalkoja liikutetaan matalammalla kuin kävellessä.

Lumikenkäily on liikkumismuoto, joka sopii kaikenikäisille ja  -kuntoisille. Lumikenkäilyyn ei tarvita lajia varten tehtyjä reittejä, ei latuja - lumikengillä pääsee liikkumaan erilaisissa maastoissa säällä kuin säällä. Lumikengillä pääsee sellaisiin kohteisiin, joihin ei kävellen tai suksilla pääse.

Lumikenkäily on kokonaisvaltainen lihaskuntolaji. Reitin lisäksi vauhdin ja intensiteetin voi päättää itselleen sopivaksi - lumikenkäily on juuri niin rankkaa, kuin itse sen päättää olevan. 

Lumikenkäily on vanha keksintö! Lumikengät ovat nimittäin vanhempi keksintö kuin sukset. Lumikenkäohjaajat Kirsi ja Pentti kuva: Tarja Karvonen 

Pentin vinkit lumikenkäilyyn

Pukeutuminen on tärkeää; välissä tulee olla kosteutta ulospäin läpäisevä kerros. 

Käytä nilkkoja tukevia kenkiä.

Käytä jalkoja lumelta suojaavia säärystimiä.

Eväät mukaan; suolaista ja energiapitoista syötävää sekä juotavaa.

Juo ajoissa eli juoda pitää ennen kuin tulee jano.

Ota mukaan taukovaatetus! Tauolla, vaikkakin makkaranpaistotulen äärellä, voi tulla kylmä.


Luontoliikkuja Antti kuva: Tarja Karvonen

Antti on aktiivinen luontoliikkuja

Antti harrastaa lumikenkäilyä ja hiihtoa. Hänelle on tuttua myös liukulumikenkäily - Antti on ostanut jo neljä vuotta sitten liukulumikengät. Antti kertoi, ettei hän kerää lumikenkäillessään kilometrejä, vaan hän lähtee luontoon hönstsäilemään. Sopivalla kelillä hän ottaa myös koirat mukaansa höntsäilemään. 

Leila ja Eija lähtivät illan päätteeksi kotiin - kuinkas muuten kuin lumikenkäillen.

Onko sinulla kokemusta lumikenkäilystä? Kiinnostaako sinua lumikenkäily?

Kuva: Tarja Karvonen 
26 kommenttia:

 1. Kuulostaa tosi mukavalta talviharrastukselta! Ei ole tullut itse vielä kokeiltua, mutta kiinnostaisi kyllä. Olisi vaihtelua hiihtämiseen ja kävelyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikenkäily on tosi kiva talviharrastus. Luonnossa höntsäily on mukavaa!

   Poista
 2. Lumikenkäilyä tekisi mieli joskus kokeilla.

  VastaaPoista
 3. Täällä sama juttu, että lumikenkäilyä tekisi mieli joskus kokeilla. Kerran pääsiäisen aikaan Lapissa oltiin kateellisia lumikenkäilijöille kun itse talsimme reisiä myöden upottavassa hangessa, ainakin sillä kertaa lumikengät olisivat tulleet tarpeeseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikengillä pääsee liikkumaan lumisessa maastossa. Kannattaa kokeilla - lumikenkäily on lystiä ja aurinkoisella säällä keväthangilla erityisen lystiä!

   Poista
 4. Lumikenkäily on kivaa, tosin haastetta löytyy, jos on reilu puoli metriä upottavaa lunta, niin kyllä lumikengilläkin on raskas kulkea.
  MInulla on ollut usean vuoden lumikengät ja edellistalveksi ne vaihtuivat lumiliukukenkiin, jotka ovat pehmeässä upottavassa lumessa mielestäni toimivammat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vielä liukulumikenkiä kokeillut. Liukulumikenkien hyvät puolet tulevat varmasti juuri pehmeässä lumessa esiin. Lumikenkäily on mukava tapa liikkua talvisessa luonnossa.

   Poista
 5. Lumikenkäily on hauskaa. Pääsin testaamaan sitä viime vuonna, kun saimme aikuisille ja lapsille lainaksi töihin lumikenkiä. Siellä sitten tassuteltiin hangessa lasten kanssa ja hauskaa oli.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on ollut mukava yhteinen ulkoilupäivä <3 Lumikengillä tassuttelu on kivaa! Mukavaa viikonlopun jatkoa ja alkavaa viikkoa, Outi <3

   Poista
 6. Lumikenkäily on ihana harrastus. On ihana kulkea metsässä puiden seassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikengillä lumisessa metsässä liikkuminen onnistuu. Luonnossa liikkuminen on mukavaa ja rentouttavaa.

   Poista
 7. Lumikenkäily on tosiaan hauskaa puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kevättalvi on mukavaa aikaa lumikenkäillä. Keväthanget ja auringonpaiste - mahtavaa!

   Poista
 8. Ensi talvena kyllä koklaan tuota lajia.
  Pääsisi kätsysti metsän läpi noilla nokkelasti jäällekkin.
  Toivotaan,että ensi talvena on lunta.
  Aurinkoa viikonloppuusi💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikengillä voi kulkea metsässä. Sukset uppoaa ja sotkeutuu risuihin ja tökkii puihin. On ollut hienoja talvia, kun lunta on riittänyt. Hyvää viikonloppua ja alkavaa viikkoa <3

   Poista
 9. Minä olen lumikenkäillyt yli 20 vuotta. Se sopii hyvin tälläiselle lievästi liikuntarajoitteiselle nivelvaivaiselle. Tänä talvena hankittiin miehen kanssa myös liukulumikengät. Ne ovat mukavat pelit myös!
  Lisäisin vielä yhden todella tärkeän asian tuohon huomioitavaa-listaan. Kenkien pitää olla sellaiset, että ne eivät "lumpsu" jalassa. Jos kenkä pääsee liikkumaan ylös-alas jalassa, voin kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, että saa kyllä mojovat rakot jalkoihinsa. Ja housut eivät saa lököttää haaruksista. Lököttävät housut ottavat reisiin kiinni, jos hanki on syvää ja haittaavat kulkemista. Muuten lumikenkäillessä ei mitään ihmeellisiä varusteita tarvitse. Pienelle lenkille voi lähteä vaikka farkuissa, kuten minä usein lähden ex-tempore. Mutta minä yleensä lenkkeilenkin kotipelloilla ja lähimetsissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on pitkä kokemus lumikenkäilystä! Kiitos sinulle noista vinkeistä! Tosi hyviä vinkkejä. Lumikenkäily on tosi kivaa ja luonnossa liikkuminen on niillä helppoa. Minä en ole liukulumikenkiä vielä kokeillut, mutta ne ovat varmasti mukavat menopelit.

   Poista
 10. Olen kerran kokeillut ja oli aika rankkaa, vaikka liikun muuten paljon. Hyvä sinä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi lenkin pituudella ja maaston valinnalla saa säädeltyä, miten haastava lumikenkälenkistä tulee. Lumikenkäily on mukava tapa liikkua. Kiitos, Leena ♥

   Poista
 11. Kuulostaa ja näyttää hienolta hommalta. Täällä mun lähellä en ole nähnyt lumikenkiä, mutta ehkä enemmänkin Espoon luontoalueilla sitä harrastetaan.

  VastaaPoista
 12. Meillä haaveiltiin vuosia sitten lumikengistä. Kun niitä sitten saatiin, oli se minulle pettymys, että millaista kaakertamista kävely niitten kanssa on. Mutta on niitä silloin tällöin minunkin tullut vuosien aikana käytettyä. Isäntä meillä niistä enempi tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eihän se semmoista tavallista kävelyä ole. Itse olen taaperrellut jonkin verran. Lumikenkäilyssä on se kivaa, että siinä pääseen kävelemään hangilla, eikä uppoa lumeen.

   Poista
 13. Varsin tuttua-juttua... olin hommaamassa niitä meidän kouluihin&päiväkoteihin (kiertävät-lainattavat). koska meillä ei todellakaan ole aina lunta ja 4-vuotta sitten päästiin hyvinkin huuruisilla pelloillakin tarpomaan tuon tuosta, mutta... hiipunut on innostus... tosin nyt ollut parina talvena lunta meilläkin, joten ihanaa on ollut nähdä suksilla isompia ja pienempiäkin...
  Ja rehellisyyden nimissä, en ole muistanut itsekään ottaa lainaan pariin vuoteen, klups... ensi talvena sitten!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet saanut mahtavan idean ja hankkinut kouluihin ja päiväkoteihin lumikenkiä ♥ On se vaan hienoa, että talvella on lunta! Ensi talvena sitten lumikenkäilemään ♥

   Poista

Ilahdun kommenteista!