lauantai 10. joulukuuta 2022

Joulutorttumalleja




Perheemme perinteen mukaan tänäkin vuonna leivottiin itsenäisyyspäivänä joulutorttuja. Joulutortut ovat parhaimmillaan paistamisen jälkeen hieman jäähtyneinä. Ja näin sen totesimme olevan, kun Tuntematonta sotilasta katsoessamme hävisi puoli kiloa joulutorttuja herkkusuihin :D

Kokosin tähän postaukseen muutamia perinteisiä sekä uusia joulutorttumalleja. Uusien joulutorttumallien ohjeet ovat Kaikkien aikojen Jouluherkut-lehdestä. Lisäksi keräsin tähän postaukseeni blogiarkistostani joulutorttupostauksia.

Perusasiaa joulutortuista

Itse käytän valmiita torttutaikinalevyjä joulutorttujen tekemiseen. Nostan levyt leivinpaperin päälle hetkeksi sulamaan. Hieman pehmennyttä taikinalevyä on helppo leikata ja taitella. Leikkaamiseen käytän yleensä terävää veitsen ja taikinalevyt leikkaan leikkuualustan päällä. 

Torttujen täytteissä on vain mielikuvitus rajana. Luumumarmeladi on perinteinen. Kaupoista saa erilaisia paiston kestäviä marmeladeja, jos luumuhillo ei ole ns. suun myötäinen tai halutaan muutoin tehdä joulutorttuja erilaisilla täytevaihtoehdoilla.

Joulutortut voi halutessaan voidella kananmunalla ennen paistamista. Näin torttuihin tulee kiiltävä pinta. Itse yleensä en joulutorttuja voitele, vaan paistan tortut sellaisenaan. Voitelematon torttu kohoaa paistettessa enemmän. 

Jäätyneiden joulutorttujen päälle voi ripotella tomusokeria ennen tarjoilua. Kevyt tomusokerihuntu kruunaa joulutortut niin näöllisesti kuin maullaan. Tomusokerin ripottelu  tehdään kätevästi teesiivilällä.



Perinteinen joulutähti

Hillon voi laittaa perinteiseen tapaan ennen sakaroiden taittamista tai taitettujen sakaroiden päälle 



Hyrrä


Kukkatorttu

Tämä joulutortun ohje on Kaikkien aikojen Jouluherkut-lehdestä (2/2022).



Joulukukka



Joulukuusi

Tämä joulutorttumalli on Kaikkien aikojen Jouluherkut-lehdestä (2/2022).



Vuoden 2020 joulutorttupostauksestani löydät ohjeet myös jouluruusu- ja lumihiutale-torttujen tekemiseen sekä vinkin tomusokerin ripottelemiseen.

Vuoden 2020 joulupostauksistani löytyy myös joulutorttutuuttien ohje. Postauksessa jouluiset torttutaikinasarvet täytetään luumurahkalla.

Vuoden 2021 joulutorttupostauksessani on ohjeet muffinipellillä ja piprkakkumuoteilla tehtyihin joulutorttuihin.

Vuoden 2021 joulutorttupostauksestani on suolaisten joulutorttujen ja piparkakkumokkapalojen reseptit.

Vuoden 2017 joulutorttupostauksessani herkuteltiin Vihreä kuula-joulutortuilla. Erilaiset karamellit ovat edelleen suosittuja joulutorttujen täytteinä. Fazerin Fazerina-joulutorttu - I love it! 




The Joululaulu 2022

Joulutorttujen kanssa samaan postaukseen mahtuu mitä parhaiten The Joululaulu 2022, joka on Erja Lyytisen säveltämä, sanoittama ja sovittama Kuuma villapaidassa.  Kuulimme eilen julkaistun joululaulun  saman päivän iltana Erja Lyytinen & Friends Blue Christmas-konsertissa täällä Kajaanissa!



Erja Lyytinen on joulukonserttikiertueella
 Emilia-Siscon ja Palefacen kanssa. 
Kuva: Tarja Karvonen, 9.12.2022 Kajaani 


Lyytinen kertoo joulusinglestään Facebook sivuillaan näin:
"Inspiroiduin joulun alla tekemään biisin joulukiertueellemme groovaavilla rytmeillä. Kertsistä tuli hauska rallatus, jossa matkustetaan takaisin kotiseudulle pohjoiseen lumisimmille seuduille. Samalla tuskaillaan joulun ihanuuden ja kamaluuden keskellä. Mutta onneksi on se villapaita, johon kääriytyä, jos meno yltyy liikaa..!

Biisissä on paljon hauskoja riffejä ja letkeä poljento ja tää voisi soida muunakin aikana kuin vain jouluna. Biisissä on mausteina hieman kanelia, poppia, räppiä."

 

Kuuntele joululaulu täältä ▶ https://ffm.to/b77zypv





Joulutorttujen makuista sekä popin ja räpin kuuloista joulun odotusta sinulle!

33 kommenttia:

  1. Hienoja torttumalleja oletkin löytänyt! Tuo Erjan kappale on hieman erilainen joululaulu, mutta hauska ja letkeä. Voisi sopia leipomisen taustamusiikiksikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulutorttuja tulee leivottua monta kertaa jo ennen joulua. On kiva kokeilla erilaisia taitteluita. Kuvasit osuvasti Erjan joululaulua - hauska ja letkeä. Hyvää joulun odotusta sinulle <3

      Poista
  2. Kauniita joulutorttumalleja. Tuo joulukuusimalli on minulle täysin uusi. Mukavaa ja tunnelmallista joulun odotusta kera herkullisten torttujen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulukuusi on hauska taitella. Kuusitortussa saa joka suupalalla hilloa. Kiitis samoin, herkullista joulua!

      Poista
  3. Tänään leivoin joulukuun ensimmäiset joulutortut. Meillä oli kolmea eri mallia tällä kertaa. Mutta kyllähän näistä sinun ohjeistasi löytyi kokeilematon malli :)

    Kivaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulun ensimmäisten torttujen leipominen on ihan erityisen ihana juttu. Tuntuu, että siitä se joulu alkaa. Mukavaa joulun odotusta!

      Poista
  4. O wowww that look yammie ….you did a Great job …have a nice Sunday love from me 🍀❤️🎄🐾🍀

    VastaaPoista
  5. Ihanan jouluinen postaus🎄...kiitos!
    Nam joulutortut ovat niin herkkuja.ja kivat mallit.
    Iloa joulun odotukseesi❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Joulutorttuja tulee näin joulun aikaan syötyä paljon! Hyvää joulua!

      Poista
  6. Kiitos vinkeistä! Itse olen tehnyt aina tuolla hyrrä-mallilla, "kun äitikin teki niin". Yksi taikinapaketti on pakkasessa ja sen meinaan paistaa ihan tuoksunkin vuoksi, mutta vasta juuri ennen joulua.
    Hyvää kolmatta adventtia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluperinteet ovat ihania - kuin äiti teki niin <3 Vastaleivottujen torttujen tuoksu ja maku ovat ehdoton joulujuttu. Hyvää Joulua!

      Poista
  7. Teen yleensä joulukukan mallisia torttusia. Ihanan paljon erilaisia ohjeita tehdä kauniita herkkuja.
    Kivaa sunnuntaita sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
  8. Joulukuusi on minullekin uusi malli. Muutama päivä sitten tein hyrriä ja joulukukkia. Hilloksikin laitoin omena-kanelisosetta.
    Erja Lyytisen konsertti oli varmasti hienoa kuultavaa. Hän on uskomattoman taitava kitaristi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä leivotaan huomenna oikein urakalla joulutorttuja - taikinalevyjä on pakkasessa odottamassa kaksi kiloa :D Tortut viedään sukulaisille joulutervehdyksenä. Erja Lyytisen on todella uskomattoman taitava. Konsertti oli elämys!

      Poista
  9. Tuo kukkamalli menee kokeiluun... lisäksi facesta bongasin joulutähden, siinä leikeltiin saksilla... saa nähdä miten onnistuu....
    eilen tein ensimmäiset joulutortut ja heh... appelsiinimarmeladilla, kun ei kaapissa ollutkaan luumutäytettä.... näytti maistuvan pikkuväelle hyvin, olivat kuulemma "raikkaita"
    Ihanaa uutta alkavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peukutan appelsiinimarmeladille <3 Sellaisia en ole maistanut - siis vielä :) Hyvää joulua!

      Poista
  10. Jos sattuisin innostumaan torttujen tekemisestä, tulisin heti tänne ottamaan oppia. Kiva postaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä on huomenna joulutorttujen leivontapäivä. Pakkasessa on kaksi kiloa taikinalevyjä odottamassa. Hyvää Joulua!

      Poista
  11. Joulukuusen mallisia minäkin tein muutamia .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulukuusen mallisissa tortuissa on täytettä joka suupalalle. Hyvää Joulua!

      Poista
  12. Nam, upean näköisiä joulutorttuja.

    VastaaPoista
  13. Ihana postaus. Kyllähän tortut on hyviä juuri paistettuna. Monta mallia sinulta löytyi. Hyvää joulunaikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri paistetut joulutortut ovat ihan parhaita. Perinteisen joulutorttumallin rinnalla on monia erilaisia taittelumalleja. Kivoja leipoa ja helppoja, kun leipoo valmiista taikinalevyistä. Hyvää Joulua!

      Poista
  14. Kiitos vinkeistä! Itse olen tehnyt aina tuolla perinteisellä mallilla joulutorttuja. Kyllä ne ovat hyviä. Pari kiloa olen saanut elopainoa lisää joulukuussa tortuilla ja suklaalla, joten paksusti voidaan loppukuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on huomenna joulutorttujen leivontapäivä. Pakkasessa on kaksi kiloa torttutaikinalevyjä. Itse ei kuitenkaan kaikkia syödä :D Torttuja viedään sukulaisille. Saattaahan se toki jokunen juuri paistettu torttu jos toinenkin suuhun sujahtaa :D Hyvää joulua!

      Poista
  15. oh looks very tasty and good!You have done it very artistically I could never do such a beautiful baking.Wish you all good!

    VastaaPoista
  16. Ihana postaus joulutortuista! Kiitos noista malleista, niissä olikin minulle ihan uutuuksia, kuten joulukukka. Enpä ole koskaan kokeillut tuota mallia. Se menee varmuudella testaukseen seuraavalla kerralla. Mukavaa loppuvuotta!

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!