lauantai 3. joulukuuta 2022

Mehiläisvahakynttilät

Kaupallinen yhteistyö: Askarteluliike Kätevä-Käsi OyMehiläisvahakynttilöiden askartelu on mukavaa! Rullasin kynttilöitä ja nauttin samalla kupposen lämmintä glögiä. Muistelin, tyttären tekemää mehiläisvahakynttilää, jonka hän oli tehnyt seurakunnan päiväkerhossa. Muisto on jo viidentoista vuoden takaa. Aika kuluu niin nopeasti! 

Miten mehiläisvahakynttilä tehdään?

Ekologisin sekä maailman helpoin ja turvallisin tapa valmistaa kynttilöitä, on rullata ne kotimaisista mehiläisvahalevyistä. Mehiläisvahalevystä, voi valmistaa monenlaisia kynttilöitä. Tässä postauksessa on kaksi mehiläisvahakynttilän perusmallia.Toisessa kynttilämallissa kynttilä on pituudeltaan saman paksuinen ja toisessa mallissa kynttilä kapenee ylöspäin.Mehiläisvahakynttilät 

Ohje: Askarteluliike Kätevä-Käsi Oy, lisäykset Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia 


Tarvikkeet

Mehiläisvahalevyjä (yhdestä levystä tulee kaksi kynttilää)

Kynttilänsydänlankaa

Terävä veitsi

Viivotin

Leikkauualusta


1. Valitse haluamasi malli ja leikkaa levy. Katkaise sydänlangasta sopivan pituinen pätkä ja aseta sydänlanka kuvan mukaisesti levyn reunaan.

Ruusu-unelmia ja villasukkia: 

Mehiläisvahalevyt olivat olleet huoneenlämmössä, mutta lämmitin niitä hieman hiustenkuivaajalla ennen rullaamista. Lämpö tekee levyistä helpommin rullattavia, ne eivät murru rullatessa ja rullista tulee tiiviitä. Puhaltelin hiustenkuivaajalla levyjä, kunnes levyt alkoivat hieman taipua käsissä. Mehiläisvahalevyjä ei saa lämmittää liikaa etteivät levyt ala sulamaan.

 Kulmasta kulmaan leikatusta mehiläisvahalevystä tulee kaksi ylöspäin kapenevaa kynttilää.
Kahtia leikatusta levystä tulee kaksi tasapaksua kynttilää.
2. Paina sydänlanka levyyn kiinni ja aloita vahalevyn rullaus sydänlangan ympärille. Kynttilöiden rullaus on hyvä tehdä työtason tai tiskipöydän päällä lämpimässä huoneessa.

Ruusu-unelmia ja villasukkia:

Rullaamisen aloitin tekemällä koko levyn reunan mitalle aloitusnoston. Kiinnitin sydänlangan painellen sydänlangan alhaalta ylöspäin aloitusnostoon. 

Rullatessa alku on hyvä tehdä huolellisesti. Mehiläisvahalevyä rullatessa pitää muistaa huolehtia, että rullasta tulee tiivis. Jos rulla jää löysäksi, voi rullan aukaista ja rullata uudelleen. 

Alkupään rullauksen (noin pari kerrosta) jälkeen rullaamisessa ei nenä kauaa tuhise, kun rullata voi kämmenellä alustaa vasten rullaten.

 Saumakohta painellaan kiinni sormella sivellen. 

        

3. Kynttilän alapuolen voit muotoilla sormin kynttilänjalkaan sopivaksi. Sydänlangan pään voit kastaa sulatettuun vahaan. Voit käyttää sitä varten leikkaamisesta tulleet hukkapalat tai vanhat kynttilänpätkät. Sulata vaha vesihauteessa. Kynttilä, jonka sydänlanka on vahattu, syttyy helpommin.

Ruusu-unelmia ja villasukkia:

Jos kynttilät tulevat lahjaksi tai joulutervehdykseksi, kääri kynttilät kartonkiin ja solmi ympärille nauhaa tai narua.Hyvää viikonloppua ja juhlallista itsenäisyyspäivää!

17 kommenttia:

 1. Juku.. nyt kyllä niin mielenkiintoista puuhaa, että käympä tsekkaa noilla sivuilla minkä hintaista mehiläisvaha on.
  Todella ihanat kynttilät ja ihana lahja idea!

  VastaaPoista
 2. Niin kauniit kynttilät. Kelpaa kyllä antaa lahjaksi ja itse tehtyä aina arvostetaan.
  Mukavaa joulun odotusta sinulle<3

  VastaaPoista
 3. Minulla ja ystävilläni oli pikkujoulut, joissa askartelimme mehiläisvahakynttilöitä. Oli mukavan rentoa puuhaa 👍👍👍

  VastaaPoista
 4. Mehiläisvahakynttilät näyttävät kauniilta ja ovat varmasti mukavaa joulunaluspuuhaa glögin kera! Minulla ei ole kokemusta niiden polttamisesta, palavatko tasaisesti?

  VastaaPoista
 5. Ihania kaikki, mutta tuo kolmiomaisesta levystä tehty on minusta erityisen kiva. <3

  VastaaPoista
 6. Tulipas kohtalaisen helpolla ihania kynttilöitä! Ja värikin sopii niin hyvin jouluun. Tunnelmallista joulukuun jatkoa! <3

  VastaaPoista
 7. Tulipa hienot kynttilät <3 Rauhallista itsenäisyyspäivää <3

  VastaaPoista
 8. Kynttilöiden tekoa pitää joskus kokeilla.

  VastaaPoista
 9. Kiitos taas hyödyllisestä postauksesta! Punainen väri on kaunis ja nuo ylöspäin kapenevat ovat hauska idea. Nuo kynttilät myös tuoksuvat hyvälle, eikö vain?
  Oikein hienoa itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 10. En arvannutkaan miten helppoa näiden tekeminen onkaan, toivon, että joskus pääsen itsekin loihtimaan noin kauniita kynttilöitä.

  VastaaPoista
 11. Upeita kynttilöitä ja ihan itse tehtyjä, kyllä saajan kelpaa 😃
  Oikein hyvää Itsenäisyyspäivää myös sinulle.

  VastaaPoista
 12. Onpa kauniita, eikä näköjään olekaan niin vaikeaa, kuin olen luullut. Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin. Tänä vuonna sillä on aivan erityinen merkitys.

  VastaaPoista
 13. Hei Tarja!
  Täältä löytyy paljon kivaa askartelua. Ihanat nämä kynttilät.
  Kiitos terveisistä minun blogissani.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
 14. Kiitos kynttiläohjeesta, näitä onkin yllättävän helppo valmistaa.

  VastaaPoista
 15. Nämä on niin kauniita. Tein jo toisen satsin itselleni.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!