lauantai 4. helmikuuta 2023

Hymyjä ja huomioita Martat-lehden historiasta

 
Variskankaan Martat kokoontuivat tammikuun viimeisenä päivänä Maailman suurimpaan marttailtaan. Samaan aikaan marttayhdistykset eri puolilla Suomea kokoontuivat juhlimaan 120 vuotta täyttävää Martat-lehteä. Tapahtuma järjestettiin jäsenlehden ensimmäisen päätoimittajan Alli Nissisen nimipäivänä. Vuonna 1903 säännöllisesti ilmestynyt Emäntälehti sai myöhemmin nimekseen Martat.Illan aikana Maire Klemetin (vas.) esitelmä vei meidät Marttojen jäsenlehden siivittämänä vuosikymmeniltä toisille. Maire nosti lehdistä esille Marttojen ohjeita, lehdissä käsiteltyjä asioita ja aiheita. Vaikka osa otsikoista meitä hymyilytti, niin totesimme ohjeiden olevan monelta osin edelleenkin ajankohtaisia. 

Kuvassa on Mairen rinnalla hänen tyttärensä, Taina. He ovat marttoja molemmat. Punainen ja sininen esiliina olivat aikoinaan Martat-lehden juhlavuoden esiliinoja. Esiliinat tilattiin valmiiksi leikattuina paloina ja ommeltiin itse.

Martat-lehden perustamiseen ja lehden historiaan voit tutustua Marttojen nettisivuilla.

Tässä muutama Kätevä emäntä -vinkki Emäntä-lehdestä:

"Kätevä emäntä suomustaa kalan muovipussissa, jolloin suomukset eivät lennä ympäri keittiötä."

"Kätevä emäntä hienontaa sipulit nopeasti leikkaamalla ne ohuiksi renkaiksi, näin ne ovat rapeita sinälläänkin esim. salaateissa ja suolakalan kanssa tarjottaessa."

"Kätevä emäntä kovittaa marttapuvun pesun jälkeen. Kotitekoisen tärkin voi valmistaa esim. näin: 1 l vettä, pyyhkäisty ruokalusikallinen hienoja vehnäjauhoja, 1 tl suolaa. Aineet sekoitetaan kylmään veteen ja annetaan kiehahtaa."
Variskankaan Marttojen puheenjohtaja Tuula esitteli illan menun. 

Illan menun reseptit löytyvät linkkien takaa Marttojen nettisivuilta. 
Illan alkumalja oli vuoden marjasta tehty pirteän makuinen puolukkapiristys.

Katso Maailman suurimman marttaillan 2023 pääsisihteeri Marianne Heikkilän juhlapuhe videona täältä. Tekstiversion samaisesta puheesta voit lukea word-tiedostona täältä.Ihastuimme tähän keittoon! Vuoden vihanneksesta, porkkanasta, valmistettua porkkana-kikhernekeittoa tullaan valmistamaan vielä monen monta kertaa yhdistyksemme marttojen kodeissa. Keiton kera tarjolla oli vihreällä ja punaisella pestolla täytettyjä patonkipaloja.Porkkanapannukakku ja mehukeitto ovat Alma Forsténin tekemästä Kansan emännän keittokirjasta. Forstén on Marttaliiton puutarhaneuvonnan ja Emäntä-lehden äiti.

Maire oli saanut aikoinaan iäkkäältä rouvalta Kansan emännän keittokirjan. Tämä kirja-aarre oli ollut aiemmalla omistajalla ahkerasti käytössä ja on edelleen, nyt Mairen käytössä. 
Jälkiruuaksi oli suussa sulava puoluffee. Puolukka on valittu vuoden 2023 marjaksi.Juhlapöydän somisteissa ja marttojen asuissa näkyi Martta-teema.

Illan tarjoilun olivat valmistaneet Tuula, Leena ja Seija (kuvassa). Kiitos heille tarjoiluista ja kiitos Mairelle illan esitelmästä!Illan esitelmän aikana neuloin raitavillasukkia. Raitasukkalaatikko 2023-haaste on vienyt minut ihan mukanaan! Tällä viikolla valmistui Novitan Lontoo rae-langasta neulomani raitavillasukat. Eikö olekin namuset värit!

Lanka on yksi Novitan ja Fazerin yhteistyönä toteuttama 7 Veljestä Karkkiraita-lanka. Langasta saa perussukat neulomalla raitasukat. Ei siis lankojen vaihtoja ja langanpäiden päättelyä!

Maire päätti esitelmänsä vuoden 1904 Emäntä-lehden otsikkoon ja samaan päätän minäkin tämän postaukseni:

"Elämän kolme suurta pääehtoa on: jotakin tehtävää, jotakin rakastettavaa ja jotakin toivottavaa." 


30 kommenttia:

 1. Ihanan marttamaista. Kiitos Tarja hyvästä jutusta💙

  VastaaPoista
 2. Marttailu taitaa olla sellaista, joka on piintynyt jollain lailla melkein kaikkien mieliin sanoista, teoista ja tarinoista, vaikka ei itse marttoihin kuuluisikaan. Onnea Maailmanmartoille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se noin on! Meissä jokaisessa on pieni martta :) Kiitos, Sartsa, maailmanmarttojen puolesta <3

   Poista
 3. Sama keittokirja on myös minulla. Mummoni perintöä;-)

  VastaaPoista
 4. Katsoin nuo ohjeet. Porkkana-kikhernekeitto tuntui mielenkiintoiselta - varmaan maukasta. Porkkanapannukakku tuntui aika työläältä ja maidon ja vehnäjauhojen keittäminen palaisi ainakin minulta pohjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkana-kikhernekeitto on maukasta ja täyteläistä. Pannarireseptiä en ole vielä itse kokeillut. Maistui marttaillassa ihan mahdottoman hyvälle.

   Poista
 5. Kiitos! Ihana postaus kattavien ohjeiden myötä.
  Ihanaa marttailua!
  Nam... miten herkullisen näköiset sukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli ihan mahtava marttailta! Kiinnostava esitelmä ja herkulliset tarjoilut. Lontoon rae-sukkien värit ovat herkulliset <3

   Poista
 6. Sen vaan sanon, että jos etsin netistä jotain ohjetta ja vastaan tulee Marttojen ohje, niin sen yleensä nappaan kokeiluun. Martat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martoilla on hyviä reseptejä, kässäohjeita sekä vinkkejä arkeen ja juhlaan - Martat <3

   Poista
 7. 🤍 Ihanat herkut ja upeat sukat 🤍 Ja niin osuvat elämän pääehdot 🤍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on niin mahtavat tarjoilut marttaillassa! Lontoon rae-langasta saa helposti sievät raitasukat. Elämän pääehdoissa on viisautta <3

   Poista
 8. ONNEA Martat ja marttailijat - kivat bileet!
  Martta-aate on voimissaan, mikä kyllä kertoo sen iättömyydestä.
  Kuten Outi tuolla jo sanoi, googgeloidessa osuus usein haaviin Martta-ohjeita, jotka poikkeuksetta aina luen. Toteutukset teen sitten yleensä kyllä omasta päästä, monen ohjeen yhdistelmänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailman suurimman marttailtamme esitelmän myötä taas totesimme, että Martat ovat monessa asiassa aikaansa edellä ja Marttojen monet teemat ovat ajankohtaisia edelleen.

   Poista
 9. Elämän kolme suurta pääehtoa kuulostavat erittäin kannatettavilta 👍🥰.

  VastaaPoista
 10. 120v lehden historiaa on huikea taival 👍 Hyvä Martat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marttojen puolesta! Marttaillassa totesimme, että Martat ovat olleet monessa asiassa aikaansa edellä. Esim. kestävän kehityksen mukaiset arjen valinnat ovat aina olleet Marttojen arkea. Marttailu on mukava ja monipuolinen harrastus!

   Poista
 11. On kyllä ollut ihana ilta ja upeita herkkutarjoiluja.
  Jos minä etsin jotain ohjetta, kipaisen ensin Marttojen sivuille nettiin. Sieltä löytyvät reseptit ja tahrojen poisto-ohjeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilta oli hauska ja oli mahtava juttu kokoontua viettämään yhdessä Maailman suurinta marttailtaa. Marttojen sivuilta löytyvät ohjeet, vinkit ja reseptit arkeen ja juhlaan <3

   Poista
 12. Ihania herkkuja. Porkkana-kikhernekeiton ohjeen otin . Sitä pitää tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkana-kikhernekeitto on koostumukseltaan täyteläistä ja maukasta. Pitääpä itsekin tehdä viikonloppuna tätä. Tänään meillä oli bliniperjantai :)

   Poista
 13. Ihania nuo vanhat lehdet ja keittokirjat. Itse olen perinyt vanhan Kotiruokakirjan 1900-luvun alusta. Se on tätini peruja (täti eli 101-vuotiaaksi) ja minulle aarre. Mukava, että Martat muistavat Alli Nissistä, joka on minun kotikaupungista Iisalmesta lähtenyt vaikuttaja ja vahva nainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on upea keittokirja-aarre <3 Alli Nissinen on tärkeä henkilö marttatoiminnalle. Häntä muistetaan juhlissamme ja jatkamalla perinteikästä, mutta ajassa elävää marttatoimintaa .

   Poista
 14. Jopas on hyvännäköisiä herkkuja.

  VastaaPoista
 15. Minäpä törmäsin Marttoihin KapuaMalawi hankkeemme puitteissa... Annos Afrikkaa opas (issue) sisältää ohjeita myös Malawista.... pitäisi kehitellä sen puitteissa jotain Hyvää tekevää keräystä - kaikki vinkit tervetulleita ja jos sinulla vinkkejä tänne Turun suunnalle, kehen ottaa yhteyttä, niin minuahan aina kiehtoo ruoka ja sen valmistaminen!! Eli KAPUAjat taas palanneet kotomaahan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtavaa, Repolainen <3 Vinkkaan ottamaan yhteyttä Marttaliittoon Terhi Lindqvistiin (terhi.lindqvist@martat.fi). Hänen tehtäviinsä kuuluu Marttojen kansainvälinen toiminta. Terhiltä saat varmasti ideoita ja yhteystietoja. Tervetuloa kotomaahan <3

   Poista

Ilahdun kommenteista!