maanantai 28. elokuuta 2023

Martan syksyn ilon aiheita


Kuva: Tarja Karvonen

Täällä sitä ollaan, vaikka ei toviin ole kuulunut mitään! Kesälomailun ja loman jälkeen uuden työn aloittamisen tuoma blogipostaus- ja sometauko on ohi. Postauksia tulee jatkossa samaan tahtiin kuin ennen taukoa eli kerran viikossa. 


Marttojen syyskauden toimintaa

Marttayhdistyksissä aloitellaan syyskauden toimintaa. Meillä Variskankaan Martoissa hallitus kokoontui pari viikkoa sitten suunnittelemaan syyskauden ohjelman päivät ja teemat. Nyt tuo toimintakalenterimme ja puheenjohtajan paimenkirje on lähetetty sähköpostilla jäsenille ja kirjepostina heille, joilla ei sähköposti ei ole käytössä. 

Syyskauden ohjelmassamme on mm. askartelua ilmakovettuvasta savesta, kesken eräisten käsitöiden ilta, kukkien sommittelua, leivontaa (vuoden luonnontuotteet leivonnassa) ja joulukuussa pidämme joululaulajaiset.

Marttailtojen lisäksi järjestämme yhteistyössä Kajaanin Ladun kanssa Martan leipäbaari ja Ladun melontaa -tapahtuman sekä olemme mukana Kajaanin seurakunnan avoimet ovet tapahtumassa. Syyslukukausi aloitetaan Ohjelmapalvelujen tuottaminen ja tapahtumien järjestäminen- koulutuksella.

Eikö olekin Variskankaan Martoilla mielenkiintoinen ja toimelias syyskausi!

Oman paikkakuntasi Marttojen toiminnasta tietoja löydät Marttojen sivuilta.
Heta ja Tuula jakoivat sienitietoutta Kuopion toritapahtumassa.


Sienineuvontaa Kuopion torilla

Kävimme viikonloppuna Kuopiossa. Torilla menossa mukana olivat myös Savon Martat. Savon Marttojen toripöydällä oli sieninäyttely ja martat kertoivat sienien tunnistamis- ja muita sienestysvinkkejä. Sienestys kiinnostaa ihmisiä ja sienisatoa saadaan tänä syksynä oikein mukavasti!
Suomen Ladun Sieniäppi

Minä tykkään sienestää! Lajituntemukseni on rajallinen. Tunnistan rouskuja, haperoita ja joitakin myrkkysieniä. Sieniä, joita en tunne, en toki myöskään kerää. Metsään jää siis monia tunnistamattomia ruokasieniä.

Suomen Ladun jäsenkirjeessä oli vinkki, joka ilahduttaa sienestäjiä - Suomen Latu on julkaisut Sieniäpin! Äpin avulla sieniä tunnistetaan kameralla. Sovellus tunnistaa yli 200 Suomessa esiintyvää lajia. 

"Sovelluksen avulla voit merkitä havainnot kartalle palataksesi myöhemmin samalle sienipaikalle. Kun tunnistat uusia lajeja, tasosi nousee. Nämä pelilliset ominaisuudet tekevät sienestyksestä hauskaa ja yllätyksellistä koko perheelle. Sovelluksen hinta on 9,90 € vuodessa ja se on saatavilla sekä Android- että IOS-käyttöjärjestelmille." Suomen Latu
 • Tunnista sieniä kameran avulla
 • Yli 200 kotimaisen lajin kuvaukset, levinneisyyskartat ja syötävyystiedot
 • Karttahavaintojen ja muistiinpanojen tekeminen
 • Pelilliset ominaisuudet: tunnista uusia lajeja
 • Tietoa sienten käsittelystä ja säilönnästä Suomen LatuHurahdin tänä kesänä liljoihin!

Voitin keväällä Viherpeukaloiden arvonnasta sankollisen liljojen sipuleita! Ja se on ollut sitten menoa - olen hurahtanut liljoihin pysyvästi. Istutin sipuleita eri puolille puutarhaa, koska halusin varmistaa kasvun onnistumisen ja liljojen nimeämisen vuoksi. Nyt liljojen kukkia avautuu kukkapenkissä, jos toisessa. Tässä postaukseni loppuun muutamia kuvia näistä iloa tuovista liljoistamme:Aurinkoisia elokuun viimeisiä päiviä sinulle!

13 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo Suomen Ladun sienisovellus. Kauniita liljoja sinulla, toivottavasti liljakukot jättää ne rauhaan. Hyvää elokuun loppua sinullekin!

  VastaaPoista
 2. Onpa upeat liljat! Ja nam, mitä sieniä.

  VastaaPoista
 3. Ihana, kun olet taas täällä. Ja nuo liljat ovat kyllä kauniita.

  VastaaPoista
 4. Liljat ON ihania, kauniita ja tuoksuakin löytyy. Sienet, ah sienet! Jollain täytyy nyt päästä metsään.Nuuksioon pääsee bussilla joo mutta siellä on KaiKKi samoilla poluilla ja mättäillä.

  VastaaPoista
 5. Olipa mukavaa kun "palasit" - siellä tuntuu muutenkin olevan jo järjestelmällisesti suunniteltu arjen ja syksyn haltuun otto!!
  Minäkin kyllä tykkään syksystä - se jotenkin palauttaa rytmin eloon töineen-tekemisineen!! Savityöt ja keskeneräisten käsitöiden ilta olisi toivottu tännekin... "iisakin kirkkoja" on useampikin kesken... ja hih, mitä sieniin tulee, niin meillä on vanha sienikirja - lapsenlapset aina rakastaneet sitä - niitä nimiä, taas luettiin viikonloppuna!! Iloisen energistä syksyn haltuun ottoa!!

  VastaaPoista
 6. En ole koskaan sienestänyt, mutta enpä minä sienistä muutenkaan oikein välitä. Sovellus vaikuttaa toimivalta.
  Liljat ovat kauniita. Niistä pidän.
  Kuunvaihdetta!

  VastaaPoista
 7. Viimeisimmässä Martat-lehdessä oli hauskoja ideoita mm sieni-tastingiin. Yritin yllyttää marttasisaria, että ensi syksynä sellainen. Voisi tuoda isomman osanoton kuin tavallinen sieniretki. Minustakin liljat ovat ihania, pieneen kukkapenkkiini mahtuisi ehkä toinen lilja nykyisen, kertottukukkaisen oranssin lisäksi. T Saukkis

  VastaaPoista
 8. Minä en ole sienestänyt, enkä tunnista varmuudella kuin kanttarellin. Syön kyllä sieniä esim. kastikkeena ravintolassa. Tunnistusäppi olisi varmasti hyvä tällaiselle tumpelolle; puhelin kädessä metsään vaan.

  VastaaPoista
 9. Sienisovellus kuulostaa niin hyvältä, että taidanpa sen ottaa käyttöön. Kanttarelleja olemme poimineet ja toivon, että löytyisi sienisalaatti aineksia myös.
  Liljat ovat niin loppukesän kruunuja upeineen kukkineen.
  Kaikkea hyvää sinulle syksyyn ja uusiin työkuvioihin🙂

  VastaaPoista
 10. Tuollaisia sieni, lintu, kasvi , ötökkä äppejä tarvitaan.

  VastaaPoista
 11. Ihan ehtymättömiä nuo Marttojen teemat ja touhut. Siellä varmaan vaalitaan kestävää kehitystä. ♥ Energistä syyskautta sekä työhösi että marttailuun!

  VastaaPoista
 12. Mahtava palkinto - onnittelut. Sait uuden ihanan harrastuksen liljojen kasvattamisesta.

  VastaaPoista
 13. Sienisovellusta minäkin käytän, lajituntemuksessani on paljonkin parantamisen varaa. Kerään kanttarelleja kesällä ja suppilovahveroita syksyllä, muita valokuvaan.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!