tiistai 12. syyskuuta 2023

Omena-kaurapaistos ja rouskujen ryöppääminen






Syksy on tarjonnut parastaan; lämmin sää ja syksyn sato ovat ilahduttaneet ja tämä martta on ollut into pinkeänä keräämässä sieniä, marjoja ja omenoita. 

Kävin eilen keräämässä omenoita ja illalla tein kaura-omenapaistosta. Ja tulihan siitä ihan tolkuttoman hyvää! 

Tässä resepti, joka löytyy myös blogiarkistostani:

 

n. 1 kg kotimaisia omenoita
4 dl kaurahiutaleita 1 dl hienoa sokeria (tai 0,5 dl hienoa sokeria ja 0,5 dl ruokokidesokeria)
1,5 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
100 g voita


1. Pese ja pilko omenat. Laita omenapalat vuokaa.

2. Sulata rasva kattilassa tai mikrossa.

3. Sekoita sulatetun rasvan sekaan sokerit, kaneli ja kaurahiutaleet.

4. Levitä kauraseos omenoiden päälle.

5. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.




Martat vinkkaa

Marttojen nettisivuilla ja Martat-sovelluksessa voit tutustua sieniin. Marttakoulun ohjeilla voit tunnistaa mm. herkku- ja kangastatin ja rouskuja.

Marttojen ohje rouskujen ryöppäämiseen
Käsittelemätön rousku on väkevä ja polttavan kirpeä. Siksi sieniä on keitettävä runsaassa vedessä 10 minuuttia ennen käyttöä ja säilömistä.
Keittoaika lasketaan siitä, kun koko massa alkaa kiehua.
Keittämisen jälkeen sienet huuhdellaan kylmässä, juoksevassa vedessä.
Keitinvesi kaadetaan pois.


Kärpässieni on myrkyllinen ja siksipä tämä kaunis valkotäpläinen punalakin jätämme keräämättä ja vain ihastelemme kärpässienien kaunista väriä. 


Maalaismarkkinat 2023

Kainuun ammattiopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden yhdessä järjestämä markkina-tapahtuma on yksi syksyn huippu tapahtumista! 

Tapahtumassa pääsee mm. tutustumaan oppilaitoksen koulutusaloihin, näkemään eläimiä, syömään ja shoppailemaan. 

Tässä muutama kuva Maalaismarkkinoilta:















Mikä on sinun lempiomppuresepti? Oletko kerännyt sieniä tänä syksynä?  

Kauniita syyspäiviä sinulle!

16 kommenttia:

  1. Kiitos paistoksen ohjeesta, menee kokeiluun! Kuulostaa just sopivan simppeliltä minulle :-)
    Töitä on nyt ollut vähän liikaa, mutta toivon pääseväni sienimetsälle etsimään muutaman kantarellin. Olen tosi huono tunnistamaan sieniä, joten useimmat jätän ehdottomasti metsään.
    Olipa teillä kiva tapahtuma, paljon ihania juttuja. Upeat naurisniput!

    VastaaPoista
  2. Omena-kaurapaistos on hyvää. Ihanan näköisiä omenoita.

    VastaaPoista
  3. Omena-kaurapaistos kuuluu syysherkkuihini, samoin kuin raparperi-kaurapaistos alkukesästä. Omenat joudun ostamaan kyllä kaupasta, myös raparperit.
    Olen usean kerran sienestänyt, mutta täällä kerään vain herkkutatteja. Harvakseltaan löytyy, mutta sentään tattikeiton verran. Tosin muutama viikko sitten löysin eka kerran täällä kanttarelleja. Pistin paikan muistiin. Sinne on vain turkasen hankala matka tarkastelemaan, onko uusia ilmaantunut.
    Mukavat markkinakuvat. Ihastelin varsinkin kaskinauriita.
    Kiitos, itselelsi myös mainiota syksyä

    VastaaPoista
  4. Kauniita kuvia ja kivoja kuulumisia. Pitääpä tänään tehdä omena-kaurapaistosta, oli niin herkulliselta kuulostava :).

    VastaaPoista
  5. Perinteinen omppupiirakka ja siihen vaniljakastike päälle taitaa olla se minun ykkös valintani omppuherkuista, mutta kyllä kaikki muutkin omppuherkut maistuvat.
    En ole käynyt sienimetsässä, mutta haluaisin kyllä suppilovahveroita tai kanttarelleja vähän meillekin, ne kun ovat ainoita sieniä, mitä tuo mieheni suostuu syömään.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
  6. Omena-kaurapaistos on kyllä tosi hyvää ja vähän vielä vaniljakastiketta kylkeen, niin herkku vie kielen mennessään. Sieniä on tänä syksynä ollut tosi paljon, kanttarellejakin on tavallista runsaammin. Punainen kärpäsieni on hauskan näköinen, vähän sellainen satumainen.

    VastaaPoista
  7. Niin ihanasti paistaa kimpusta suosikkini ruiskaunokki 💙
    Omena-kaurapaistos, nam, pitää kokeilla 🍎 Meillä ei juurikaan tule omasta puusta omppuja tänä vuonna, onneksi voi ostaa kaupasta.

    VastaaPoista
  8. Ihanan näköisiä kanttarelleja. Se onkin ainoa sieni, jota osaan käyttää. Teen siitä kastiketta, jonka mausteeksi laitan kanaliemikuution.

    VastaaPoista
  9. Ihanat kanttarellit. Haaparousku on minun suosikkisieneni, varsinkin sienisalaatti siitä on herkkua.
    Mukavaa viikonloppua sinulle

    VastaaPoista
  10. Kylläpä oli ihania valokuvia ja herkulliselta vaikuttavat reseptit. En ole vielä tänä syksynä tehnyt omenista kuin piirakan, kaurapaistosta täytyy kyllä vielä kokeilla :)

    Tuo "kukkanaamio" on todella kaunis <3

    VastaaPoista
  11. Ihana postaus, kiitos ja kiitos ohjeista myös 😃
    No kanttarelli ja suppikset ovat ihan minun juttuni 🌞

    VastaaPoista
  12. Kauniita kuvia, makoisan omenapaistoksen ohjeen jaoit, kiitos siitä. Syksyn sienisato taitaa olla kattava kun suppikset ja kanttarellit minunkin ovesta sisälle marssi.

    VastaaPoista
  13. Kaikenlaiset omenapiirakat ovat herkkuani ja joka syksy ainakin kerran sellainen on leivottava. Ihania syksyisiä kuvia! Syksy tuntuu vuosi vuodelta kivammalta ja kauniimmalta, ainakin itselle.

    VastaaPoista
  14. Nyt olisi sieniä kerättäväksi. Rouskuista voisin suolasieniä säilöä, mutta en nyt kuitenkaan. Jotain marjapiirakoita olen väsännyt, omena ei oikein nappaa.

    VastaaPoista
  15. Oih - veit aikamatkalle lapsuuteen, karvalaukkuja mummin kanssa poimittiin ja ryöpättiin... nyt vain rellejä tähyilen metsissä näkemättä niitäkään.
    Aivan ihana kukkaistyttö maalaismarkkinoiden kuvapisteellä - oletko se sinä? Taisi kyllä tästä ihanasta postauksesta tulla mulle korvamato: "Katson maalaismaisemaa ja ymmärrän, kuinka onnellinen voikaan olla hän....
    Onnellisia syyspäiviä toivotellen!!

    VastaaPoista
  16. Erikoiset Asiantuntijat30. syyskuuta 2023 klo 8.34

    Hyvännäköistä kaura-omenapaistosta olet tehnyt. Teen myös kutakuinkin samalla ohjeella. Voin puuttuessa laitoin Alentaja-levitettä eikä eroa juuri huomannut. Jossain ohjeessa neuvottiin laittamaan ripaus suolaa. Niin kuin usein makeisiin jälkiruokiin. Kiisselistä suola on ihan ”must have”, sillä se vie veden maun pois. Suola pitää laittaa kiehuvaan veteen ensimmäisenä. Omenapaistokseen laittaisin vähän mantelirouhetta. Se antaamakua ja ”struktuuria”.

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!