tiistai 10. elokuuta 2021

Mustaherukkapiirakka, Blackcurrant pie

Mustaherukat ovat niin ihania! Mehustan, teen hilloa, pakastan ja syön sellaisenaan. Tänään tein mustaherukkapiirakkaa, joka on muunnos Key West Pie -reseptistä.  Tällainen reseptistä tuli:



Mustaherukkapiirakka, Blackcurrant pie 


Pohja

200g Digestive-keksejä
75g voita sulatettuna



Täyte

4 keltuaista
1prk kondensoitua, makeutettua maitoa
2 dl mustaherukoita sauvasekoittimella soseutettuna

Koristeiksi sopivat esimerkiksi mustaherukat, kuohu- tai vispikermapursotukset ja syötävät kukat.


1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Hienonna keksit (laitoin keksit kolmessa erässä pakastepussiin ja hienonsin erä kerrallaan kaulimella).

2. Lisää voisula. Sekoita tasaiseksi. Painele keksiseos lusikalla vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Paista pohjaa 175 asteessa noin 8 minuuttia.

3. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki kulhossa. Kaada kulhoon kondensoitu maito ja mustaherkkasose. Vatkaa tasaiseksi seokseksi. Kaada täyte pohjan päälle.

. Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 15 minuuttia. Ota piirakka uunista. Piirakan keskusta heiluu hieman vielä tässä vaiheessa. Anna piirakan jäähtyä ja siirrä piirakka jääkaappiin. Piirakka on parhaimmillaan kylmänä. 

5. Koristele piirakka esimerkiksi kermavaahtopursotuksilla, mustaherkoilla ja syötävillä kukilla. 


Mitkä ovat sinun lempimarjoja? 

Mustaherukan makuista viikonloppua! 

lauantai 7. elokuuta 2021

Pieni Karhunkierros, Oulangan kansallispuisto

 


Oulangan kansallispuisto on perustettu 1956. Pinta-alaltaan 290 km2 oleva puisto sijaitsee 50 km Kuusamon pohjoispuolella ja Sallasta 40 km etelään. Kansallispuiston lähimmät kylät ovat Hautajärvi, Juuma ja Käylä.

Pieni Karhunkierros on rengasreitti, joka koostuu kolmesta reittiosuudesta:

Juuma - Myllykoski - Pyöreälampi - Kallioportti (3,2 km)
Tämä osuus on leppoisaa luonnossa liikkumista. Reitillä on pitkospuita, polulla on kiviä.

Kallioportti - Harrisuvanto - Jyrävä (4,6 km)
Tämä osuus saa sykkeen nousemaan ja vaatii hyvää peruskuntoa. Reittiosuuden helppokulkuisten kangasmaasto-osuuksien lisäksi on maaportaita ja vaikeakulkuista laskua. Osuus ei ole kohtuuton ja eihän sitä tarvitse jäniksen selässä juosta.

Jyrävä - Myllykoski - Juuma (3,5 km)
Reittiosuutta suositellaan kaikille, koska reitti on helppo kulkea ja reitillä on hienoja nähtävyyksiä. Reitin alkupuolella olevia portaita ei kannata säikähtää, sillä portaiden jälkeen on melkolailla tasamaastoa. Tämä osuus on myös lupsakka aloitus ja miellyttävä päätös koko Pienen Karhunkierroksen kiertäjille. Reitin alussa ja lopussa oleva 1,5 kilometrin pituinen osuus kuljetaan siis sekä meno- että paluumatkalla.

Luokitukseltaan reitti on keskivaativa/vaativa ja paikoittaisten vaativien korkeuserojen vuoksi reittiä vaeltamaan lähtijältä edellytetään retkeilijän perustaitoja. Kallioportin porrasosuuden vuoksi vinkataan reitti kuljettavaksi kesällä myötäpäivään ja talvella vastapäivään.

Risteyskohtia on useita ja niissä on hyvä katsoa, mihin suuntaan reitti kulkee. Karhunkierros (82 km eli 4-5 päivän vaellusreitti) kulkee nimittäin osittain samaa reittiä kuin Pieni Karhunkierros.  

NISKAKOSKI



Pieni Karhunkierros alkaa Juuman kylästä. Reitin ensimmäinen riippusilta on Niskakosken riippusilta, missä Kitkajoki ylitetään ensimmäisen kerran.

MYLLYKOSKI




Myllykoski on Juumasta 1,5 kilometrin vaelluksen päässä. Myllykoskella on päivätupa, tulentekopaikka ja käymälä. 

Myllykosken viljamyllyn on rakennuttanut Juuman myllyosuuskunta vuonna 1926. Viljamylly on ollut toiminnassa vuosina 1947-2948. 

Pieni Karhunkierros jatkuu Myllykoskelta riippusilta pitkin yli Kitkajoen.





PYÖREÄLAMPI





Pyöreälammella on tulentekopaikka ja telttailualue. Lammen rannalla on oivallinen nauttia eväistä ja katsella maisemia.

Reitillä on rajoitusosa Pyöreälammelta Harrisuvantoon kuljettaessa. Rajoitusosalla liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityllä reitillä.



Oulangan kansallispuiston yksi teemoista on kauniit aapasuot.

KALLIOPORTTI




Kallioportin näköalatasanteelta avautuu upea kalliojyrkänteiden muodostama näköala Kitkajoen laaksoon.  Näköalatasanteelta laskeudutaan 252 porrasta pitkin laaksoon. 

HARRISUVANTO





Harrisuvannon laavun jälkeen ylitetään joki Harrisuvannon riippusiltaa pitkin.

Reitin varrella on siis kolme riippusiltaa. Riippusillan ylitys sujuu ongelmitta vaikka ei korkeilla paikoilla viihtyisikään. Sillalla kuljettaessa ohjeistetaan pitämään 10 metrin väli toisiin retkeilijöihin. Riippusillalla kävellessä silta notkuu hienoisesti ja on vähän saman suuntainen fiilis kuin trampoliinilla kävellessä.  Tasapaino säilyy hyvin ja tukea voi ottaa sillan molemmilla puolilla olevista vaijereista. Lystikästä menoa siis!


KALLIOSAARI


Kurkistusopasteet auttavat vaeltajia huomaamaan reitin varrella olevat kohteet. 

"Kalliosaari on sitkeä kuin kuivaliha. Se on tuhansien vuosien ajan sinnitellyt sateen ja joen yrittäessä romuttaa sitä. Kalliosaari on ympäristöään kovempaa ainesta ja niinpä se seisoo keskellä jokea pehmeämmän aineen valuttua aikaa sitten Paanajärven pohjalle." (Teksti kurkistusopasteesta)

JYRÄVÄNKOSKI


Jyrävänkoski kuohuaa valkoisena. Koski putoaa muutaman metrin matkalla 9 metriä. Jyrävän kosken äärellä on Siilastupa.


Pieni Karhunkierros tarjoaa vaeltajille 
huikeat maisemat, vaihtelevat maastot, mielenkiintoisia kohteita sekä mahdollisuuden kulkea oman kunnon mukaisen osuuden reitistä.

Kansallispuistojen suosio on kasvanut kotimaan matkailun myötä korona-ajan vuoksi. Pieni Karhunkierros on suosittu reitti ja vaeltajia reitillä on hetkittäin mennen ja tullen. Reitillä kulkijaa tämä ei haittaa, vaan suurimmaksi osaksi reittiä ei ketään näy eikä muiden ääniä kuulu. Ohikulkijoita ja vastaantulijoita tervehditään ja taukopaikoilla välillä jutustellaan enemmänkin. 

Tässä ovat linkit aiemmin tekemiini kansallispuisto postauksiin:


Tarkat tiedot ja ajankohtaiset kuulumiset löytyvät luontoon.fi -sivuilta.

Oletko sinä käynyt vaeltamassa tai retkeilemässä kansallispuistossa?

Aurinkoista viikonlopun jatkoa!



tiistai 3. elokuuta 2021

Virkattu kukkaneliö


Namusen väriset puuvillalangat innostivat virkkaamaan kukkaneliöitä. Neliöistä kokosin tabletin. Kukkaneliöitä yhdistämällä voi tehdä myös tyynynpäällisen, hartiahuivin, viltin tai soman marttakassin.


VIRKATTU KUKKANELIÖ
Ohje: Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia

1. Virkkaa aloituslenkkiin 3 kjs (=p) ja 11 p. Sulje krs piilosilmukalla.

2. Virkkaa 2 kiinteää silmukkaa jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen. Sulje krs piilosilmukalla.

3. Virkkaa 4 kjs (=1 p ja 1 kjs), *1p, 1 kjs*. Jatka krs loppuun toistaen *-*. Sulje kerros piilosilmukalla.

4. Siirry piilosilmukalla edellisen kerroksen kjslenkin kohdalle. Virkkaa kerroksen kaikkiin kjslenkkeihin kukan terälehti: 4 kjs (=1 pp),  2 pp. Virkkaa terälehtien väliin 2 kjs. Sulje krs piilosilmukalla. 

5. Virkkaa kukan terälehtien väliin 1 kiinteä silmukka, *3 kjs ja kiinteä silmukka seuraavan terälehtien väliin*. Toista *-* 4 kertaa. Virkkaa kulmaan 4 kjs ja kiinteä silmukka terälehtien väliin. Toista *-* 5 kertaa. Virkkaa kulmaan 4 kjs. Jatka kerros loppuun. Kukkapalaan tulee siis 4 kulmaan. Sulje kerros piilosilmukalla. 

6. Virkkaa edellisen kerroksen kaariin 3 pylvästä. Kulmiin 3 p, 2 kjs, 3 p. Sulje kerros piilosilmukalla. 

Päättele langat. Yhdistä palat ompelemalla. 

Viimeistele työ esim. virkkaamalla ketjusilmukoilla pieniä 3 silmukan lenkkejä.

Virkkaaminen on kivaa!


Tervetuloa seuraamaan blogiani Facebookissa ja Instagramissa.




perjantai 30. heinäkuuta 2021

Artesaanipizzoja Fazer Leipurit Artesaani pizzajauhoilla

Kaupallinen yhteistyö: Fazer Suomi


Kesäloma alkaa taittua kohti perusarkea. Viikon arkipäivien päätökseksi ja maistuvaksi päivälliseksi sopii pizza.   

Testasin Fazer Leipurit Artesaani pizzajauhoja. Pizzajauhot on hienoksi jauhettua kotimaista vehnäjauhoa. Pakkauksessa olevilla ohjeilla onnistuu varmasti ja saa maistuvat pizzapohjat. 


Leipurit Artesaani pizzajauhojen lisäksi tarvitaan vettä, hiivaa (tuore- tai kuivahiivaa), sokeria, suolaa ja ruokaöljyä.



Taikinan annetaan kohota leivinliinan alla 20 minuuttia.

Leipurit pizzajauhoilla voi tehdä taikinan myös yön yli nostattamalla. Näin pizzaan saa entistä rapeammat ja kuohkeammat reunat.



Kohonnut taikina kaulitaan ohueksi pizzapohjaksi. Paketista Leipurit Artesaani pizzajauhoja saa 2-3 pellillistä pizzaa.



Blogini vinkit: Neljä pikku pizzaa saa käyttäen puolet pizzajauhoista. Taikina jaetaan neljään osaan. Pizzoja mahtuu kaksi yhdelle uunipellille. Kaulitse pizzapohjat suoraan leivinpaperin päälle. Vedä leivinpaperi uunipellin päälle ja täytä pohjapohjat.



Pizzatäytteet oman maun mukaan; tällä kertaa pohjalle tomaattipyreetä, juustoraastetta ja päällimmäiseksi kinkkua ja ananasta. Kun juustoraasteen laittaa täytteen alle, ei juusto kuiva.

Fazer Leipurit vinkkaavat jättämään reunoja reilusti näkyviin, sillä rapeat reunat ovat myös se juttu.

Suljettavasta kaatonokallisesta pakkauksesta löytyy herkullisia täytevinkkejä pizzoihin.



Sitten pizzat uuniin 225°C:ssa 10-15 minuutiksi.  Viimeinen silaus saadaan laittamalla oliiviöljyä pizzan päälle ja reunoille. 

Blogini vinkki: Töpsyttele ja sivele oliiviöljy käyttäen pullasutia. 

Ihanan rapsut pizzareunat!

Fazer Leipurit Artesaani pizzajauhot on valmistettu kotimaisesta vehnästäeikä se sisällä lisättyä sokeria. Tuotteella on Hyvää Suomesta Joutsenlippu-merkki. 

Millainen on sinun lempipizza? Juustoraaste täytteen alle vai pizzan päälle? Onko mielipiteitä jakava ananas pizzatäytteenä jesjes vai ehdoton nounou?

Maukasta pizzaperjantaita ja ihanaa viikonloppua! 

Tervetuloa seuraamaan blogiani Facebookissa ja Instagramissa.

maanantai 26. heinäkuuta 2021

Serinakakkuja Marttojen tapaan


Martan päivä on painunut iltaan. Aurinko vielä paistaa taivaanrannassa ja hienoinen tuulevire heiluttaa lehtiä puissa. 

Tänään Martat ovat juhlistaneet Martan päivää eri puolilla Suomea. Kainuussa koronatilanne on nyt sellainen, että Sotkamon Marttojen ja Variskankaan Marttojen yhteinen Martan päivän tapaaminen jouduttiin perumaan. Toivottelemme toisillemme Martan päivää etänä ja kaffet juodaan omassa perhepiirissä. Siispä auton keula kohti kesämökkiä. 

Juhlistin päivää leipomalla heti aamusta Marttojen ohjeella serinakakkuja. Martan päivän leipomukset nautittiin kera kanervankukkateen. Kanervat keräsin tuosta kesämökin vieressä olevasta metsästä.

Marttojen ohjeen mukaan taikinasta tulee n. 90 serinakakkua. Perinteisten serinakakkujen leipominen on helppoa ja kakut onnistuvat varmasti ohjetta noudattaen.

Serinakakut (Martat.fi


  • 350 g voita tai margariinia
  • 2 dl sokeria
  • ½ dl siirappia
  • 1 muna
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl soodaa (tai hirvensarvisuolaa)

voiteluun: munaa
pinnalle: raesokeria

1. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää siirappi ja muna.

2. Sekoita vaniljasokeri ja kohotusaine jauhoihin ja sekoita taikinaan. Anna taikinan kovettua jonkin aikaa kylmässä.

3. Leivo taikinasta tankoja ja leikkaa niistä samankokoisia paloja. Pyörittele palat palloiksi.

4. Paina palloon peukalolla syvennys ja nosta pelille leivinpaperin päälle.

5. Voitele kakut munalla, ripottele pinnalle sokeria ja paista 200°C:ssa kellertävän ruskeiksi, 7-8 minuuttia.

Onko serinakakut sinulle tuttuja? 

Aurinkoista alkanutta viikkoa!