torstai 4. tammikuuta 2018

DIY - Virkattu tiskirätti


Näin netistä Schachenmayr Cleany -lankaesittelyn ja siitä se ajatus sitten lähti. Kipaisin Nappi-Amalia -käsityöliikkeeseen katsomaan, josko lankaa löytyisi täältä Kajaanista. Kyllä löytyi ja koko värikirjossaan. Pähkäilin kahden itselleni mieleisen eri värin välillä; punainen vai turkoosi. Tällä kertaa pääädyin turkoosiin lankaan.

Tarkoituksenani on virkata langasta yksivärinen, kukkan muotoinen, tiskirätti. Cleany -lanka soveltuu nimittäin astioiden ja kattiloiden pesuun. Lanka on valmistettu 100% polyesteristä, joten se ei ime tuoksuja ja kestää konepesun 60 asteessa.

Cleany on karhean tuntoinen, pörröinen lanka. Puikko- ja koukkusuositus on 4-5 mm. Itse käytin 4 mm:n koukkua. Lankaa yhdessä kerässä on 50 grammaa (= 43 m). Nyt, kun olen ajatuksissani pyörinyttä mallia kehitellyt ja yhden virkannut, syntyy toinen tiskirätti sitten jo sutjakammin.

Tässä tekemäni kukkatiskirätin ohje sekä piirroksena että tekstinä:

KUKKATISKIRÄTTI

Tarvitset kerän Schachenmayr Cleany -lankaa ja virkkuukoukun (4-5 mm) sekä sakset ja neulan lankojen päättelyä varten.krs = kerros
kjs = ketjusilmukka
p = pylväs
pp = pitkäpylväs
ks = kiinteä silmukka

Tee etusormesi ympäri lankalenkki ja virkkaa lenkkiin 1. krs: 3 kjs (= 1 p) ja 13 p. Sulje kerros ps:llä. Kiristä aloituslankalenkkiä muutaman p:n virkkaamisen jälkeen sekä krs:n ps:llä sulkemisen jälkeen.

2. krs: Virkkaa 3 kjs (= 1 p). Virkkaa *2 p edellisen krs:n pylvääseen, 1 p seuraavaan edellisen kerroksen p:n*, toista *-* kerrosloppuun. Sulje kerros piilosilmukalla.

3. krs: Virkkaa 3 kjs (= 1 p). Virkkaa p edellisen krs:n pylväiden päihin SEKÄ jokaisen pylväsparin väliin (ks. piirros). Sulje krs ps:lla. Kolmalla kerroksella on yhteensä 28 p.

4. krs: Virkkaa 4 kjs (= 1 p + väliin tuleva kjs). Virkkaa 1 p edellisen kerroksen 1. p, 1 kjs, jatka virkkaamalla 1 p edellisen kerroksen jokaiseen pylvääseen ja pylväiden väliin 1 kjs. Neljännellä kerroksella on yhteensä 28 p.

5. krs: Virkkaa 3 kjs (= 1 p). Virkkaa p jokaiseen edellisen krs silmukkaan. Sulje krs ps:lla. Viidennellä kerroksella on yhteensä 56 p.

6. krs: Virkkaa 1 kjs, *1 p edellisen krs:n 2. ja 3. pylvään väliin, 1 kjs, 1 p, 1 kjs, 1 pp, 1 kjs, 1 p, 1 kjs, 1 p, 1 ps edellisen kerroksen 4. ja 5. pylvään väliin* -> näin virkkasit yhden kukan terälehden. Toista *-* kerros loppuun. Kukkaan tulee 13 terälehteä.

Virkkaa halutessasi 12 kjs tiskirätin ripustuslenkiksi. Päättele langanpäät.


Tämä kukkatiskirätin ohje on helppo! Virkkaaminen onnistuu aloittelijalta ja on mukava välityö virkkaajakonkareille :)

2 kommenttia:

  1. Kiva ohje :) kirjotettu vaan ei ihan mätsää piirroksen kanssa, mutta onnistuin silti. Käytän nimittäin mieluummin kirjoitettuja ohjeita ja vasta opettelen tulkitsemaan piirrettyjä. Selkeästi piirretty ohje.

    VastaaPoista
  2. Mukavaa, että innostuit ohjeesta <3 Kirjoitetussa ohjeessa saattaa olla tosiaan epätäsmällisyyttä, mutta piirretyllä ohjeella pitäisi onnistua. Itse tykkään piirretyistä ohjeista, kun niitä on helpompi seurata telkkaria katsoessaan.

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!