lauantai 6. tammikuuta 2018

Lumista loppiaista... ja mausteista glögikakkua


Laitamme loppiaisena joulukoristeet laatikkoihinsa odottamaan seuraavaa joulua. Joulukoristeita pois laittaessa tulee hieman haikea tunne, kun joulu on ohi. Toisaalta taas energinen olo, sillä nyt lähdetään kohti kevättä. Innostun ja ilostun joka vuosi valoisan ajan pitenemisestä. Kajaanissa aurinko nousi tänään klo 9.56 ja laski klo 14.35 eli päivän pituus oli siis 4 h 39 min. Vuoden ensimmäisenä päivänä aurinko nousi klo 10.02 ja laski klo 14.23 eli päivän pituus oli tuolloin 4 h 21 min. Eikö ole mahtavaa?!En oikein raskisi laittaa joulukuusta pois. Neulasia on varissut tosi vähän eli olemme muistaneet huolehtia veden laittamisesta kuuselle. Joulussa on kivaa se, että kaikesta jouluhääräilystä huolimatta aika tuntuu hieman pysähtyvän. Elo ja olo ei ole arkisesti aikataulutettua kuten normaalisti; töistä ja harrastuksista on lomaa. Loma meni pääsääntöisesti kotona pyöriessä ja hyöriessä. Ja hyggeillessä :)


Joululomalla myös penkkiurheilimme. Kävimme nimittäin katsomassa Kalpa-Kärpät ottelun Kuopiossa - Kalpa voitti 6-5! :) Ottelua oli katsomassa 4402 jääkiekon ystävää, mikä oli muuten kauden katsojaennätys.


Joulun 2017 ehdoton askarteluhitti oli tontunovi. Meillekin muutti tonttu asumaan.


Tykkylumisia kuusihattivatteja Vuokatinvaaralla (5.1.2018).

Lumitöitä olemme toden totta saaneet tehdä! Lumisateisimpina päivinä kaksikin kertaa päivässä. Kainuussa oli eilen aamulla 1200 kotitaloutta ilman sähköä (yle.fi 5.1.2018). Kainuun pelastuslaitoksen arvion mukaan tulee sähköttömiä kotitalouksia tänään olemaan noin 3000-7000 (yle.fi 6.1.2018 klo 08.22). Ongelmat sähkönjakelussa johtuu tykkylumen taivuttamista ja katkomista puista ja oksista sähkölinjojen päälle. Osa kainuulaisista ovat olleet ilman sähköä jo viisi vuorokautta. Että kyllä sitä nöyrin mielin saa lumilapiota heilutella ja kolaa lykätä, jos ongelmana on vain se, mihin tämän kaiken lumen pihallaan laittaa.


Tästä siis on kyse, kun Kainuussa sähkölinjat ovat kovilla ja on sähkökatkoja (Pohjavaara 5.1.2018).


Joka joulu leivon periteisten joululeipomusten lisäksi jotain, mitä en ole aiemmin ole leiponut. Tänä vuonna tein vihreä kuula -joulutorttuja ja glögijuustokakun. Vuoden 2017 hittijoulutorttujen ohjeen löydät Vihreä kuula -joulutorttu postauksestani. Lisäksi ilostuin jälleen joululaatikkorieskoista, joiden ohjeen löydät Herkullisia rieskoja joululaatikoista postauksestani.

Glöjuustokakkuohjeita löytyi monia. Ohjeista päädyin K-ruoka.fi sivuston mausteinen glögikakku -ohjeeseen siinä olevien mausteiden takia. Ja se tosiaan se kannatti; appelsiini, kaneli ja kardemumma sopivat tähän kakkuun erinomaisesti!


Mausteinen juustokakku

Pohja

150g piparkakkuja
75g voita

Täyte
4 liivatelehteä
1tlk (2 dl) vispikermaa
180 g Pirkka maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1 appelsiinin raastettu kuori
3 rkl appelsiininmehua

Kiille

4 liivatelehteä
1 dl vettä
3 dl Marli perinteistä glögitiivistettä

Valmistus

1. Murskaa piparkakut. Sulata rasva ja sekoita piparimurujen kanssa. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunojen väliin. Painele keksiseos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta vuoka jääkaappiin.

2. Upota liivatteet runsaaseen, kylmään veteen ja anna liota vähintään 10 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri, mausteet ja appelsiinin raastettu kuori. Nostele kermavaahto juustoseoksen joukkoon. Kuumenna appelsiininmehu. Liuota hyvin puristetut liivatteet mehuun. Kaada liivateseos hieman jäähtyneenä täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Levitä täyte piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

3. Liota kiillettä varten liivatteita noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Kiehauta vesi kattilassa. Liuota hyvin puristetut liivatteet veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana glögitiivisteen joukkoon samalla sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä hetken aikaa jääkaapissa välillä sekoittaen. Seoksen on oltava mahdollisimman kylmää, muttei vielä hyytynyttä, ennen kakun päälle lisäämistä. (Jos kiille alkaa hyytyä, voit kuumentaa sitä hieman, jotta se muuttuu uudelleen juoksevaksi.) Lusikoi mehuseosta puoliksi hyytyneen kakun päälle erittäin varovasti, jotta juustotäyte ei sekoitu. Hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.


Elämme tänään historiallisia hetkiä: Tasan vuosi sitten tein ensimmäisen postauksen blogiini. Paljon kiitoksia teille kaikille blogini seuraajille! <3

Leppoisaa loppiaista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!