sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Voi Martat, miten hieno päivä!

Voi Martat, miten hieno päivä oli eilen! 200 marttaa kokoontui pohjoisten piirien marttapäiville Ouluun. Pohjois-Pohjanmaan piirin hallituksen puheenjohtaja Eila Hallamaa kertoi marttapäivien tarkoituksen olevan piirien ja yhdistysten tapaaminen, verkostuituminen, jakaminen ja uusien taitojen oppiminen. Ja heti alkuun voin todeta päivän olleen juuri tuota!

Marttaliiton viestintäkoordinaattori Joonas Jylhä kertoi luennossaan Marttojen nettisivu-uudistuksesta. Tavoitteet uudistuksen alussa olivat Martat.fi ja Marttojen tunnettavuus, nettisivujen käytön helppous, toimivuus mobiilissa, linkitettävyys sosiaalisen median kanaviin ja kustannukselliset syyt.

Joonas näytti kuvan Martat.fi sivuston etusivusta ennen uudistusta. Tuli sama hienoisen hilpeä olo, kuin olisi katsellut menneiden vuosikymmenien muotikuvia. Voimme todeta marttojen elävän ajan hengessä; Martat.fi sivusto näyttää nyt sellaiselta kuin tämän päivän ohjelmat niiden suominen mahdollisuuksineen, tekniikka vaatimuksineen edellyttävät ja käyttäjät sivuston sisällöltä toivovat. Tästä Joonaksen näyttämästä diasta näemme Martat.fi sivujen katselut osioittain:


Nettisivu uudistuksessa marttayhdistykset ovat keskeinen osa. Nyt yli 800 yhdistystä on saanut tunnukset. Yhteydenpito on kehittynyt ja helpottunut, kun yhdistykset ovat luoneet yhdistyksille omat sähköspostiosoitteet. Jokainen yhdistys voi tehdä sivuistaan pala palalta ja ajan kanssa oman näköiset; sisällöt ja kuvat. Mediamartat kouluttavat ja opastavat jäseniä ja yhdistyksiä Martat.fi käytössä ja kotisivujen rakentamisessa. Tulevana uudistuksena on mm. oma mobiilisovellus, jota Marttaliitossa parhaillaan työstetään.


Joonas neuvoi nettitohtorin vastaanotollaan sivujen tekemiseen liittyvissä kysymyksissä. Kuvassa Joonas neuvoo Kiimingin Marttojen Tuulaa nettisivujen päivittmiseen liittyvissä asioissa.


Operosus Oy:n kouluttaja Eija Keränen laittoi puheenvuoronsa aluksi Martat jumppaamaan; marssimaan kuin armeijassa, halaamaan itseään, kehumaan itseään taputtaen samalla rintakehänsä punaiseksi, pyörimään oman napansa ympärillä eli tekemään vartalon kiertoja. Näin emme istuneet koko aikaa, kun sehän voi olla nykyisen tutkimustiedon mukaan kohtalokasta. Eija Keränen käsitteli Nainen, arjen monitaituri -puheenvuorossaan naiseutta, hyvinvointia, arjenhallintaa ja onnellisuutta. Tässä muutamia elämänohjeita ja reseptejä poimittuna Eijan luennosta:

Jokainen päivä on hyvä marttapäivä.
Naiseus on koko elämän aikainen prosessi.
Paikoilleen ei kannata jäädä, elämää on elettävä eteenpäin.
Jos alat vikisemään (~valittamaan ja kitisemään tarpeettomasti/turhista syistä), nipistele ja läpsäise itseäsi - se on sitä itseoppimista.
Mieti, mikä on epäolennaista ja mikä on tärkeää - sitoudu ja panosta siihen, mikä on tärkeää.
Elämä on arjen sietämistä: elämä muodostuu arjesta ja juhlaa on vain silloin tällöin mausteeksi.
Olet itse vastuussa onnellisuudestasi. Itse pitää tehdä itsensä onnelliseksi. Salli itsellesi onni.
Tartuta onnellisuudenbakteereja toisiin.
Ole valmis kuin partiolainen elämään, ei vain suorittamaan.

Marttapäivien työpajoista saimme ideoita marttailtoihin:


Ruokamartat: Arki ruokaa, järkiruokaa, lähiruokaa ja


villiyrtit ja yrtit ruoan valmistuksessa.


KV-toiminta: Marttojen kansainvälinen toiminta Kamerunissa ja Etiopiassa (Terhi Lindqvist, Marttaliitto kehittämispäällikkö, kansainvälinen toiminta, vaikuttaminen).

Puutarhamartat: Parvekepuutarhat, taimien kasvattaminen. Yhteistyökumppanina Aleniuksen puutarha.Kässämartat: Erilaisia tekniikoita helppojen käsitöiden tekoon, esim. makramee, valeampiaispesät ja nappikirjonta.


Järjestöpaja: Marttojen opintotoiminta (Tiina Ikonen Savon Martat ry). Lisäksi esittelypisteinä olivat Naisten valmiusliitto ja FANNI-pikkuNASTA sekä RAIMO -hanke.


Marttaliiton johtava asiantuntija Asta Kuosmanen luennoi otsikolla Martat tänään ja tulevaisuudessa. Marttoja on yli 45 000, toimii 255:llä eri paikkakunnalla 1175 eri marttayhdistyksessä ja -ryhmässä. Marttojen toiminnassa löytää ja oppii ne arjen tiedot ja taidot, jotka tekevät omasta elämästä rikkaampaa. Martat luovat"sanoista tekoihin" -asenetta vaikuttamalla arjen valintoihin ja tarjoavat ratkaisuja. Asta siteerasi Sirpa Pietikäisen kiitossanoja Marttojen puheenjohtajaksi valintansa jälkeen: "Ei puhumalla suuria vaan tekemällä pieniä tekoja suuresti muutamme maailmaa. Me autamme ja tuemme ihmisiä arjessa."

Marttaliitolle vuosi 2019 on erityinen - Martat viettävät 120-juhlavuotta. Juhlavuoden neljä painopistettä tulevat olemaan: juhlitaan yhdessä, kestävä arki, jokaisessa on marttaa sekä marttatoiminnan vaikuttavuus ja martat vaikuttajina.

Pohjois-Pohjanmaan Martat ry puheenjohtaja Eila Hallamaan päivän päätössanojen yhteydessä saimme tiedon, että seuraavat pohjoisten piirien marttapäivät ovat kahden vuoden kuluttua ja silloin tapaamisen järjestää Lapin Martat. Siis tapaamisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!