tiistai 7. toukokuuta 2019

Auringonkukkien taimikasvatusta ja villasukkaviirausta

Takatalvi. Ei näillä tanhuvilla uusi sääilmiö. Kerkesimme haravoida pihan ennen lumisateita. Ja lunta muuten satoi, satoi päivä tolkulla. Lunta täällä Kajaanissa oli välillä noin 30 cm. Nyt lumi on melkolailla sulanut, vaan taisi säätiedon mukaan tänään tulla vielä räntäsadetta. Tää on niin tätä - kevät!

Kävimme viikonloppuna Kuopiossa MP-näyttelyssä. Siitä kerroin kuvien kera viime päivityksessä ja pääsen tuohon päivitykseen vielä klikkaamalla TÄSTÄ.


Matkalla Kuopioon ja takaisin kotiin neuloin sukkaa. En yleensä neulo autossa ihan turvallisuussyistä, mutta tällä kertaa en malttanut jättää neuletta kotiin. Minulla on nyt parhaillaan kolmet sukat yhtä aikaa tekeillä (ei mitään ymmärrystä itsellänikään, että miksi...takatalvi?), joista otin puupuikoilla olevan työn. Matka sujui varsin mukavasti takatalvesta huolimatta. Tiet olivat aurattu ja aurinko oli sulattanut loput lumet teiltä lähes kokonaan.

Maanantaina ennen töihin lähtöä kylvin auringonkukan siemenet. Löysin varastosta taimikasvatuslaatikoiden ja -ruukkujen kanssa samalta hyllyltä pussin, missä oli muutamia kesäkurpitsan siemeniä. Laitoin nekin ruukkuun - katsotaan, kasvaako niistä mitään.

Tässä muutamia ottamiani auringonkukkakuvia viime kesältä:
Keväisin kasvatan auringonkukan taimia. Olen onnistunut auringonkukkien kasvatuksessa ja auringonkukista on tullut pitkiä, vahva vartisia ja kukista muhkeita, joskus jopa sellaisia Pekka Heikkisen puu-uunileivän kokoisia limppuja.


Tässä kuva kesäkuun alusta vuuodelta 2017, jolloin taimien pihalle istuttaminen venyi takatalven vuoksi (on näitä takatalvia ollut siis ennenkin) ja auringonkukantaimista tuli honteloita hottentotteja, mutta tuettuina kasvoivat, vahvistuivat ja kukkivat komeasti kesän aikana.Auringonkukkien kasvattaminen on helppoa. Auringonkukat eivät vaadi esikasvatusta, mutta se aikaistaa kukintaa. Auringonkukat kylvetään esikasvatusta varten huhtikuussa ja suoraan maahan, kun maa on lämmennyt (toukokuussa). Siemenet laitetaan noin 5 cm syvyyteen ja taimivälin tulee olla vähintään 20 cm. Nimensä mukaan auringonkukka viihtyy aurinkoisessa paikassa. Kasvualustaksi sopii tavallinen, ravinteikas maa. Kukat kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan lannoitteen ohjeen mukaan. Korkeat auringonkukat kannattaa tukea tukikepeillä. Ruukkukasvatukseen soveltuvat matalat auringonkukkalajikkeet.

Aurinkoista toukokuuta!

9 kommenttia:

 1. :) Täällä yksi synnynnäinen Martta:)
  tuota kutomisen taitoa,ihailen suuresti.Kirjoneuleet jotain suurta ja kaunista!!
  Minä kylvin avomaankurkun ,pitkänkurkun ,eivät itäneet ostin uudet (olivat viime vuotisia siemeniä)Aurigon kukkia istuttaa meiän pihan suuri orava lauma.ympäri tienoota,iloa saavat naapuritkin ,kun kurre juoksee siemeniä piiloon pistämään,no itämään alkavat.
  nyt ostin erivärisiä auringonkukkia..katsotaan miten käy.
  jos istuttaa vieri viereen niistähän saa näkösuojan:)
  Aurinko sinunkin toukokuuhun!!
  (meillä sataa vettä,toivottavasti ei muutu rännäksi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin pihassa näyttää oravalla olevan kovasti hommia. Piilottelee linnuille laittamiani auringonkukan siemeniä. Viime kesänä nuo oravan piilottamat auringonkukat kasvoivat aivan upeasti. Täällä ei eilen satanut säätiedotuksesta huolimatta räntää, mutta hirmuisen koleaa ja kylmää oli. Auringonpaistetta toivottelee Tarja

   Poista
 2. Tuleepa kaunis raitasukka. Yleensä tähän aikaan vuodesta illatkin kuluvat pihamaalla, mutta nyt on kylmyys pitänyt sohvankulmassa kutomassa.
  Komeita auringonkukkia. En ole vuosiin niitä kasvattanut. Mitä nyt lintujen levittämistä siemenistä joskus on itänyt. Nyt olisi sopiva paikka kasvimaan kupeessa, jos vain siemeniä kaupasta vielä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between <3 Sama on minullakin, että sohvan nurkka ja neulepuikot kutsuvat. Laita vaan auringonkukkia kasvamaan - on helppoja kasvattaa ja hienon näköisiä. Näitä kasvattelen itse siemenistä, muut ostan taimina. Ei ole oikein tilaa taimikasvatukselle. Auringonpaistetta sinulle, Between, toivottelee Tarja

   Poista
 3. Toivottavasti et ollut kuskin paikalla kutoessasi! Itse en ole koskaan sukkia kutonut, vaikka monenlaista käsityötä teenkin. Virkkausta enimmäkseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio, Vilma :D En ollut kuskin paikalla, vaan ihan vänkärinä istuskelin. Kerran turvatyynyn ja penkin väliin jääneenä (silloin olin kuskina) en uskalla ottaa mitään käsitöitä automatkoille. Turvatyyny tulee sellaisella nopeudella, ettei siihen väliin sukkapuikkoja todellakaan tarvita. Minulla on nyt menossa neulomisviiraus. Se muuttuu aika usein kesän ajaksi virkkausinnostukseksi. Liekkö sitten niin kylmä sää vielä, ettei käsi hamua virkkuukoukkua :D Aurinkoisia päviä sinulle, Vilma, toivottelee Tarja / Ruusu-unelmia ja villasukkia

   Poista
 4. Nyt aloin himoitsemaan auringonkukkia pihalleni :) Olen hirmuhuono noissa puutarhahommissa ja viimeistään kesäloman kastelemattomuus tappaa aurinkoisen pihan kasvit :( mutta ehkäpä laitankin auringonkukkia mummolaan kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä auringonkukkia on helppo kasvattaa. Kastelua toki tarvitaan :) Aurinkoista toukokuuta Sinulle Rva Kepponen!

   Poista
 5. Kiitos 💚 Aurinkoista toukokuuta Sinulle, Suvi ☀️

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!