torstai 30. toukokuuta 2019

Puutarhapuuhailujen onnistumistarina - punamangoldi


Aiemmin keväällä mietin, millainen kasvutarina tästä punamagnoldista oikein mahtaa tulla. Istutin vuosi sitten Nelson Garden Oy:n punamangoldin (Rhubarb Chard) siemeniä kasvulavalle. Kasvu oli viime kesänä kovin niukkaa ja en oikein tuntenut onnistuneeni tämän lajin kasvatuksessa. Magnoldia kasvatetaan usein 1-vuotisena, vaikka kasvi on 2-vuotinen.

Tänä keväänä nousi aikaisin muutamia punamangoldin lehtiä. Takatalvi tuli ja peitti lehdet paksulla lumipeitteellä. Magnoldin lehdet kestävät kuitenkin muutaman asteen pakkasen.

Ostimme kannellisen kasvulavan, mihin istutin salaatteja, retiisiä ja tuon punamagnoldin. Jaoin punamagnoldin varovasti repimällä useampaan osaan ja istutin ne kasvulavan toiseen päähän. Ja tällainen kasvutarina tästä noin parissa viikossa sitten tuli!


Punajuuren sukuisen punamagnoldin lehtien ruodit ovat punaisia ja lehdet punertavia. Tuottaa runsaan sadon, jota korjataan lehti kerrallaan irrottamalla kasvin uloimmat lehdet tai katkaisemalla koko kasvin 2-3 cm:n korkuiseksi. Tilalle kasvaa uusia lehtiä.

Magnoldi sisältää mm. rautaa, magnesiumia, kaliumia, A-vitamiinia. Lehdet käytetään nuorena salaatteihin ja vanhempana pinaatin ja varret parsan tavoin. Värikkäitä lehdet sopivat oivallisesti esim. voileipien sekä salaatti- ja ruoka-annoksien koristeiksi.


Sain Variskankaan Marttojen superpuutarhamartta Elsalta hänen hyväksi kokemansa lajikkeen valkosipuleita ja vinkkejä valkosipulien kasvatukseen, sadon korjaamiseen ja säilytykseen. Toivon, että tästäkin tulee onnistumistarina, vaikkakin orava, tuo pihamme pikku veijari, on käynyt kaivamassa pari istuttamaani valkosipuleita ylös!
Pihallamme olevat isotuomipihlajat kukkivat upeasti!

Hyvää alkavaa viikonloppua ja kesäkuuta!

6 kommenttia:

 1. Kun takatalven lumi satoi kasvien päälle ajatteli, että oliko niiden tarina nyt tässä? Hyvin selvisivät ainakin minulla kaikki. Meillä isotuomipihlaja-aita on jo kukkinut. Uusia versoja noussut kiitettävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin selvisivät kasvit onneksi takatalvesta. Aikalailla huoletti, kun lunta tuli niin hurjan paljon! Isotuomipihlaja kukkii kauniisti. Hyvää alkanutta kesäkuuta sinulle, Vilma <3

   Poista
 2. Minä yritin myös viime kesänä tuota punamangoldia,ei tykänny paiksta:)kasvu erittäin heikko..Tuomi näkyy kylillä kukkivan ,pihlaja ilmussaan.Ei kuki omenapuu-eikä saskatooni...
  Myrskyä,kylmää,sadetta.....
  Hyvin on kasvanu "punalehti":)
  Kurre -viipeltäjät ,tekevät ilkeytää...;)
  Odotan jo pääskystenkin puolesta sitä auringon paistetta ,vaikkei intiaani kesäksi heti muuttuiskaan.
  Hyvää viikonlopua! ja alkavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin yllätyin, miten hyvin punmangoldi nyt kasvaa! Tällaiset onnistumiset tuntuvat erityisen mukavilta. Kiitos samoin, Liisa - hyvää viikonloppua ja alkanutta kesäkuuta!

   Poista
 3. Olen kasvattanut mangoldia yksivuotisena. Taidanpa syksyllä jättää osan maahan ja katsoa, kuinka käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin jäi tuo yksi tupsu vähän vahingossa maahan viime syksynä. Tällä kokemuksella siis peukkua suunnitelmallesi, Between :)

   Poista

Ilahdun kommenteista!