tiistai 28. toukokuuta 2019

Marttailta Akkovaaralla


Variskankaan Martat patikoivat (n. 500 metriä :D ) Akkovaaran makkaranpaistopaikalle marttaillan viettoon.


Akkovaara on Oulujärven itärannalla Vuoreslahdessa kohoava ikivanha ja lähes paljaslakinen vaara. Hieman yli 150 metriä korkea vaara muistuttaa maastoltaan ja kasvillisuudeltaan Lapin tuntureita.

Akkovaaran laki on vuosimiljoonien kuluessa jääkausien hioma. Kallioperä on reilu miljardi vuotta vanhaa Kajaanin graniittivyöhykettä.


Koutaniemellä Oulujärven itäpuolella sijaitsevat Kouta-Vuores retkipolut ovat erinomainen retkikohde.

Reittien kolme lähtöpistettä ovat:
1. Akkovaaran länsipuolella Vuoreslahdessa Heinirannantiellä sijaitseva Pikkulahti
2. Lautavaara Koutalahden sataman tienhaarassa
3. Koutaniemellä Sokajärven puolella Louhoksen tien päässä oleva lähtöpaikka.Makkaranpaiston ja jutustelun lomassa perehdyimme juurikkaiden kasvatukseen. Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsevat vuoden vihanneksen ja tavoitteena on lisätä teemavuoden aikana näiden vihannesten tunnettavuutta sekä edistää niiden monipuolista käyttöä ruoanlaitossa. Tämän vuoden (2019) vihannes on juurikkaat, joihin kuuluvat punajuuren lisäksi kelta- ja raitajuuri.
Illan aikana juttelimme 10.6.2019 olevasta marttojen yhteisestä illanvietosta. Illan järjestävät yhteistyössä Kajaanin Martat, Kuluntalahden Martat, Purolan Martat, Sotkamon Martat ja Variskankaan Martat. Vuoksenniskan Martat suuntaavat kesäretkensä Kainuuseen ja tulevat kanssamme viettämään yhteistä iltaa Eino Leino talon pihapiirissä olevaan tunnelmalliseen Lystinurmi-latoon.


Akkovaara teki marttoihin vaikutuksen ja niinpä tuumailimme jokainen vuorollamme, että palaavamme patikoimaan retkipoluille.

Akkovaaraan voit tutustua tärkeimmin klikkaamalla tästä KLIK.

6 kommenttia:

 1. Onpa ollut kiva retkikohde ja mahtavat maisemat. Kyllä siellä on mieli levännyt ja ollut kiva suunnitella tulevia. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli itsellekin uusi paikka, vaikka on lähellä kaupunkia. Sää suosi ja leppoisa tunnelma loistavassa marttaseurassa :) Mukavaa viikonloppua, Satu!

   Poista
 2. Onpa upeat maisemat! Ja makkaran paistaminen on aina kivaa. :)
  Aurinkoista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin hieno paikka maisemineen ja reitteineen, että tulee kesällä käytyä kerran jos toisenkin makkaran paistossa ja patikoimassa. Mukavaa viikonloppua, Kuvakehrääjä!

   Poista
 3. mahtavat maisemat...ei oo aakeeta /laakeeta:
  nuotiolla paistettu makkara, on parhaimman makuinen :9
  Siellä sielu ja mielion levännyt..ja uusia juttuja suunniteltu.
  Nuo juurikkaat-punajuuri-tuttu ja paljon käytän ruuan valmistuksessa..kelta-raitajuuri uusi tuttavuus.
  Aurinkoisia päiviä,koulun päättäjäis-juhliin...ja ihanaa lomaa kun sen alkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tuo kelta-raitajuuri on uusi tuttavuus. Kaupassa olen muutaman kerran nähnyt - tai siis olen kiinnittänyt huomiota, mutta juuri silloin ne eivät olleet ostoslistalla. Pitääpä kokeilla pikapuoliin. Mukavaa viikonloppua, Liisa!

   Poista

Ilahdun kommenteista!