tiistai 11. kesäkuuta 2019

Keinoja puolittaa muovipakkausten ympäristövaikutukset ja Orthexin BIO-keittiösarjan tuotetestausta


Amuisin laitan tv:n auki ja aamupuuhien aikana kuuntelen ja katson tv:n ohi kulkiessani aamu-tv:n lähetyksiä. Eilen aamulla (10.6.2019) oli YLE aamu-tv:ssa niin kiinnostava aihe, että oli istuttava sohvalle katsomaan. Aihe oli otsikoitu "Kilpajuoksu muovia vastaan" ja haastateltavana VTT:n tutkimusprofessori Ari Harlin. VTT julkaisi eilen (10.6.2019) Kolme keinoa puolittaa muovipakkausten ympäristövaikutukset -lehdistötiedotteen. Keinot ovat: 1) muovin palauttaminen kemiallisella kierrätyksellä uusiksi tuotteiksi, 2) kulutuksen vähentäminen ja 3) uusiutuvien materiaalien käyttöön ottaminen.

Kemiallisella kierrätyksellä muovi uusiksi tuotteiksi
EU:n tavoitteena on lisätä kierrätystä jäsenmaissa. Muovin kierrätys ratkaisee puolet ongelmasta. Likainen sekamuovijäte voidaan polttaa energiaksi. mutta samalla syntyvä hiilidioksidi pitäisi ottaa talteen. Kemiallisen kierrätyksen avulla voitaisiin likainen sekamuovi palauttaa rakenneosiinsa uuden muovin raaka-aineeksi.

Vähentää kulutusta ja ottaa käyttöön uusiutuvat materiaalit
VTT:n mukaan kierrätystäkin tärkeämpää on vähentää muovin kulutusta ja korvata öljyä uusiutuvilla, kierrätettävillä materiaaleilla kuten esimerkiksi sellupohjaisilla kuitumateriaaleilla. Nykytekniikoilla kuitumateriaalit ja muovi voidaan erottaa toisistaan, jolloin niistä voidaan valmistaa uusia tuotteita.

VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin sanoi, että muovia ja kuitumateriaaleja tulisi käyttää harkitusti rinnakkain hyödyntäen kummankin materiaalin parhaat ominaisuudet. Kuitu tukee mekaaniselta rasitukselta ja muovi suojaa kosteudelta ja ilmalta.

VVT: lehdistötiedotteeseen pääset klikkaamalla tästä KLIK.

Olen tutustunut Orthex Groupin tuotteisiin ja perehtynyt myös yrityksen ideologiaan ja toimintaan. Erilaisia kodinkäyttötavaroita valmistava yritys on on sertifioitu ISO 14001:2015 ja ISO 9001:2015 mukaan eli yritys osallistuu teknisten ja taloudellisten mahdollisuuksien puitteissa osaltaan ekologisesti kestävän yhteiskunnan rakentamiseen.


Sain tuotetestausta varten Orthex Groupin BIO-sarjan keittiövälineitä, jotka ovat valmistettu elintarvikekäyttöön soveltuvasta biopohjaisesta muovista, yhdistelmä sokeriruokoa ja pohjoismaista puukuitua. Materiaali on kestävää ja helppo pitää puhtaana (konepesunkestävä). Leikkuulaudan maksimi- ja minimikäyttölämpötilat pakastukseen, ulkotilasäilytykseen tai lämmitykseen ovat +70° ja -40°. Bio-sarjassa käytetty metalli on ruostumatonta terästä.

Orthex Groupin biomateriaaleista valmistetteuhin keittiövälineisiin voit tutustua klikkaamalla tästä KLIK.


Käyttökokemukseni oli positiivinen; keittiövälineet ovat sitä, mitä tuoteselosteessa sanotaan - kestävä ja pestävä. Kädessä tuotteet tuntuvat muovilta ja jos en tietäisi, niin en todellakaan osaisi arvata tuotteen olevan biopohjaista muovia, sokeriruokoa ja puukuitua. Tuotteet pesin tiskikoneessa yläkorissa - Orthex suosittelee laittamaan muovituotteet aina astianpesukoneen yläkoriin.

Muovien vastuullinen käyttäminen ei tarkoita siis kokonaan muoveista luopumista, vaan tehokasta kierrättämistä, kuluttajilta vastuullisia valintoja ja tuottajilta selkeään tarpeeseen suunniteltuja materiaalitehokkaita ja kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja.

Tällaisilla aatoksilla toivottelen mukavaa viikon jatkoa!

3 kommenttia:

 1. Tämä kerskakulutus on kamalaa...
  voi kunpa ihmiset ymmärtäisit tuon kierrrätys asian (suurin osa kyllä:)
  Mutta kun kiertelee luonnossa,, siellä on valtava määrä muovia,jääkaappeja ,sohvia,autonrenkaita ym...Mitä ajattelee ihminen joka luontoo "kaatopaikka-kuormansa "viepi!!???
  On kierrätys pisteitä/lajittelupisteitä joihin voi ilmaiseksi viedä??,
  Olen pikkulikasta lähtien kierrättäny /tietämättään,:)
  ..Mutta maailman turuille ja toreille tämä meidän kierrätys asia pitäis saada?ehkäpä joskus...tämä kestävä kehitys on koko maailman asia!
  Mukavaa viikkoa!
  ja Kiitos tästä hyvästä tarinasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa, kommentistasi. Kommenttisi on hyvä jatko blogipäivitykselleni.

   Poista
 2. Muovin osalta kierrätys ja tuotekehitys etenee. Luin juuri esimerkiksi yhdeltä sivulta muovituotteiden suunnittelusta. He tarjoavat esimerkiksi biohajoavaa muovimateriaalia tuotteelle tai muovivalmistetta missä on jo 15% merestä kerättyä muoviraaka-ainetta. Hienoa, että yritykset kehittää ratkaisuja haastavassa tilanteessa.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!