sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Tikrujen kesäisiä kuulumisia ja pihapönttöbongausta


Minulta kysytään välillä, että mitä kotiloille kuuluu. Kesäinen sää mahdollisti kotiloiden terraarion siivouksen pihalla. Pesin terraariot runsaalla lämpimällä vedellä ja superlonsienellä pyyhkien. Vaihdoin terraarioihin turpeet. Turpeena käytän Biolanin lannoittamatonta puutarhaturvetta. Ruuaksi annoin tänään tuorekurkkua ja tomaattia. Tikrut ovat sekasyöjiä ja koska kalkin tarve on suuri ja siksi seepiansuomua tulee olla tarjolla koko ajan.


Meillä asustaa neljä tiikerikotiloa (englanniksi Giant Ghana snail/Giant tiger land snail). Tikrut asuvat pareittain kahdessa terraariossa. Toisen terraarion kaverit eivät olleet oikein hereillä siivouksen aikana. Toisen terraarion kaverit tutkailivat innokkaina ympäristöään ja olisivat lähteneet pitemmällekin, mikäli olisin heidät yksikseen pöydälle jättänyt.


Kokoa tikruilla alkaa olla jo melkolailla - kooltaan nämä kasvavat n. 15-20 cm (kuoren koko, lisäksi jalka), mutta mahdollisesti isommaksikin. Saa nähdä, minkä kokoisia meidän kotiloista tulee :)


Pihavaahterassamme olevassa lintupöntössä asustaa sinitiainen. Aamulla kuului pöntöstä valtaisa sirkutus ja emo kantoi ruokaa nokassaan. Luontoportti.fi kertoo sinitiaisen munivan huhti–toukokuussa 6–14 munaa. Vain naaras hautoo ja haudonta-aika 12–15 vuorokautta. Pesäpoikasaika on 19–20 vuorokautta. Ilmankos näytti kiirettä riittävän ja siksipä en jäänyt häiritsemään sinitiaisten puuhia.


Tässä linkki edelliseen päivitykseeni KLIK, missä on raparperivillityksessä tekemäni kahvikakkujen klassikon uusi versio - raparperiraitakakku.

10 kommenttia:

 1. Vai on sinulla tuollaisia kotieläimiä! Meillä sinitiaisen poikaset lähtivät pöntöstä tänään. Tuolla niitä on pensaassa, kun osa poikasista vielä pöntössä. Emo ruokkii molempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tällaisia vähän erilaisia lemmikkejä :D Meidän pihan pontöstä kuuluu edelleenkin hirmuinen sirkutus! Eiköhän täälläkin ala kohta lentoharjoitukset :)

   Poista
 2. Enpä ole kuullut kotiloista lemmikkeinä. Jännän näköisiä.
  Raparperiraitakakku. Taidanpa kokeilla, nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on tiikerikotiloita. Joskus aikoinaan meillä oli akaattikotiloita. Ihan hauskoja omalla tavallaan :) Mukavaa, raparperiraitakakun makuista viikonloppua!

   Poista
 3. WOW!! Siinä on kotilolla kokoa. Hui! Minä en (ehkä) uskaltaisi ottaa kädelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, alkaa näillä olla jo kokoa! Kun nämä on olleet meillä ihan pikkuruisista kotiloista lähtien, niin ei pelota :) Mukavaa viikonloppua, Vivi!

   Poista
 4. Huijui! Olen pelkuri tuommosten suhteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin kyllä minäkin, jos nämä eivät olisi meillä olleet ihan pikkuisista kotiloista lähtien. Minua hurjistuttaa hämähäkit! Kaikenmoiset muut eläimet ovat aika "kevyttä kaurapuuroa" hämähäkkien rinnalla. Mukavaa viikonloppua, Sartsa!

   Poista
 5. Minä kans hiukan pelkään.
  Mutta raparperikakkua,teen viikonlopuksi;))'
  Kiitos hyvästä .ohjeesta!
  (minä tein kerran ananaksesta ja raparperistä hilloa,siitä tuli taivaallisen hyvää,hävisisi purkkipoikineen kellarista:))) parempiin suihin:),myäs banaani/raparperi-hilloa oon kokkeillu.hyvää oli ,mutta edellinen hillo satakertaa herkullisempaa:))

  VastaaPoista
 6. Kiitos herkullisista vinkeistä, Liisa! Pitää varmaan kokeilla tuota ananas-raparperihilloa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!