lauantai 23. toukokuuta 2020

Puutarhailua - vinkkejä puutarhaan



Eikö olekin ihana kastelukannu! Sain tämän Xalan Lungo-kastelukannun Kukkaiselämää verkkokaupasta.  

Kastelukannun suunnittelija, belgialainen Davy Grosemans, on saanut inspiraation kannun muotoiluun vanhoista periteisistä kahvikannuista. Kaunis kastelukannu on reilusta koostaan huolimatta helppo ja hyvä käyttää kahden kahvansa ansiosta. 

Xalan Lungo-kastelukannun tilavuus on 12 litraa ja mitat  46 x 26 x 43 cm. Materiaali on HDPE-muovia, korkeatiheyksistä polyeteenia. Värivahtoehtoja ovat musta, valkoinen, vihreä ja sininen.

Muistathan, että alennuskoodilla saat -7% Kukkaiselämää verkkokaupasta ostamastasi ensimmäisestä  ostoksesta. Koodi on SFPNZKFY.


Jos et ole vielä nähnyt perhosbaaripostaustani, niin pääset lukemaan sen klikkaamalla tästä KLIK. Tein perhosbaarin Kukkaiselämää verkkokaupasta saamastani kauniista lintujen teepannuruokinta-automaatista.






Etupihalla olevassa lavakauluksessa kasvavat kartiovalkokuusi, siilikuusi ja kuunliljoja. Kuunliljoista ei näy vielä kuin muutamia hassuja piippoja, mutta kasvavat kyllä kesän aikana reheviksi. Valkokartiokuusi oli talven ja kevään suojattuna säkkikankaalla. mutta siitä huolimatta on osa neulasista on aurinkoisemmalta puolelta kuivahtaneet ruskeiksi. 

Lavakauluksessa on mullan päällä ollut kerros kuorikatetta. Laitoin tänään tuon säiden, auringon ja lumen kuluttaman ja haalistaman kuorikatteen päälle Kekkilän koristekatetta. Koristekate on luonnonvärein värjättyä puuhaketta, jossa palakoko on 7-50 mm. käytetään istutusten, pihan ja puutarhan viimeistelyyn. Koristekate suojaa juuristoa, vähentää kastelun tarvetta, estää rikkakasvien itämisen. Yksi 45 litran säkki riittää kattamaan yhden neliömetrin kokoisen alueen.

Koristekatteen värivaihtoehdot ovat koristekatteessa olivat pähkinänruskea, hiilenmusta ja antiikinpunainen

Kaupassa mieleisen ja pihaamme sopivan koristekatteen värin valitseminen oli hiukkasen haastavaa, vaikka kuinka avattuja mallikatesäkkejä katselin. Sitten hoksasin katsoa kännyllä koristekatteet kuvahakuna ja sen jälkeen värin valitseminen olikin helppoa. Valitsin Kekkilän pähkinänruskean koristekatteen, sillä se se näytti hyvälle erilaisten kasvien kanssa ja sointuu hyvin kotimme puurakenteiden kanssa.



Tällä Neudorffin lehtilannoite havupuubalsamilla elävöitän ja vahvistan pakkasen, kuivuuden ja huonojen kasvuolosuhteiden runtelemaa kartiovalkokuustamme.  Havupuubalsami on orgaaninen, nestemäinen typpilannoite. Lannoite sekoitetaan veteen ja sumutetaan sumutepullolla kuusen neulasille - lannoite imeytyy suoraan neulasten kautta. 
 



Puutarhablogeissa ja instagramissa olen nähnyt erilaisia mansikkamaita, mutta tässä on vielä yksi mansikkamaan malli. Nämä kuvat otin viime vuonna loppu kesästä Variskankaan Marttojen puheenjohtajan Tuulan ja hänen miehensä Martin mökiltä. 

Tuula ja Martti ovat istuttaneet mansikat säkkeihin ja säkit ovat kuormalavoista kootuilla "kasvatuspöydillä". Säkkien pohjissa on reikiä, joista ylimääräinen kasteluvesi valuu pois. Mansikat talvehtivat säkeissä lumipeiton alla. Aikamoisen puutarhaluksusta ja mukavaa arkijumppaa - kasteluveden saa vieressä olevasta järvestä.



Mukavaa viikonlopun jatkoa <3 

PS. Vielä ehdit osallistua arvontaan - klikkaamalla tästä KLIK, voit lukea lisää arvonnasta.



28 kommenttia:

  1. Oi, sinulla on tuo sama Lungo -kannu. Se on kyllä mainio hyvän mielen kannu. Minä tilasin omani ja hyväksi olen sen todennut. Kasvihuoneessa on kiva kaataa lämmintä kasteluvettä heti aamusta kun aamuaurinko on mustan kannun kylkeä lämmittänyt.

    Pähkinänruskea koristekate on kaunista, sopii havuillesi hienosti.
    Mukavaa kevätsunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lungo on kätevä käyttää, vaikka se on tilava. Ja onhan tämä hauskan näköinen <3 Tuo pähkinänruskea koristekate oli ihan paras valinta tähän meidän kohteeseen. Viikonlopuksi on luvattu sadetta, mutta sehän ei meitä viherpeukkuja haittaa :)

      Poista
  2. Ihana tuo kastelukannu ja niin on teepannukin! Pitääkin tuollaista havupuubalsamia kokeilla omallekin kuuselle:) Aurinkoista viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin ihania muotoja! Tästä havubalsamista on hyviä kokemuksia aiemmilta kesiltä ja muidenkin kuin meidän pihasta :) Nyt on viikonlopuksi luvattu vesisadetta - luonto ja puutarha kiittää. Hyvää viikonloppua <3

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Tuo kannu on kyllä ihana! Ja kiva idea nuo mansikkasäkit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin oli poistettava kommentti, kun meni ihan höpsis :D
      Minäkin ihastuin kannuun. Mansikat ovat kyllä tosi kiitollisia kasvatettavia ja niitä voi kasvattaa mansikkamaan lisäksi ruukussa tai tällä tavalla säkeissä.

      Poista
  5. Upea kastelukannu <3 Kivoja pihapuuhia siellä jo tehty....iloista sunnuntaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, täällä on hääräilty pihapuuhissa monena päivänä. Ihan perushommia tehden ja isommista pihapuuhista haaveillen. Hyvää viikonloppua!

      Poista
  6. Vitsi kuinka tämä kevät on ihanaa aikaa! ♥

    VastaaPoista
  7. Tuo kastelukannu on aivan ihana, itse katselin sitä vihreänä ja sinisenä.
    Kaunista sunnuntaita sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lungo on niin hauskan muotoinen ja käytössä kätevä! Lungot ovat tosi suosittuja ja Lungoissa on ihania värivaihtoehtoja. Hyvää viikonloppua, Outi <3

      Poista
  8. Harmillisesti aina joku havu pääsee kuivumaan. Onneksi nuo kuuset kuroo huonon kasvun piiloon ajan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä harmitti! Mutta nyt näyttää siltä, että tästä selvitään ja havun kärkiin on kasvanut vihreitä neulasen alkuja.

      Poista
  9. Etupihalla on tarpeettomaksi käynyt hiekkalaatikko, olemme ajatelleet tehdä siitä vastaavanlaiden lavakauluksen kui kuvassasi - päänvaivaa tuottaa, mitä siihen kannattaisi laittaa, todella paahteinen paikka...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se sama on meilläkin - etupihalle paistaa aamuaurinko ja pitkälle päivää myös. Kuunliljat ovat olleet tuossa paahteisella paikalla oikein tyytyväisiä elämäänsä. Kastellut olen niitä paahtavimpina päivinä.

      Poista
  10. Onpa suloinen kastelukannu!

    Ja miten nerokas mansikkamaa! Minä ajattelin tyytyä vain mansikka-amppeliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin hauska mansikkamaa! Mansikka amppelissa on sievän näköinen <3 Pitääpä muuten napatakkin mansikan rönsyjä ruukkuun kasvamaan!

      Poista
  11. Ihana tuo kastelukannu! Meille ottaisin myös tuollaisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastelukannun muoto on hauska ja kannu on tilava. Oiva apu puutarhassa.

      Poista
  12. Katteita mekin ollaan käytetty joista osa on itse haketettu. Jännä tapa kasvattaa mansikkaa 😁. Tuleekohan hyväkin sato ❓
    Kastelukannua olen minäkin katsellut mutta ostanut en ole vielä. Malli ja muotoilu on vähän erilainen joten se viehättää. Tänä vuonna ei ole havuissa rusketusta mutta balsamia olen minäkin käyttänyt joinaan vuosina. Ihana esikko 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysyin Tuulalta mansikkasadosta ja hän kertoi mansikkasadon olleen hyvä. Minustakin Lungon muotoilu on viehättävä. Havubalsamin käyttö oli onnistunut juttu - pihakuusi toipui hienosti ja kasvatti vihreitä neulasia.

      Poista
  13. Havubalsami on kuulemma tehokasta. Lungot ovat paitsi kauniita, myös käteviä käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havubalsami oli onnistunut juttu - kuusi kasvatti lisää neulasia ja oli ihanan vihreä.

      Poista
  14. Tuollaiset koristekuuset ovat aina jotenkin miellyttäneet silmääni, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi sellaisia istuttaa. Aika kiva idea laittaa kuusi noinkin isoon laatikkoon ja siihen sitten haketta koristeeksi. Meillä on oma piha täällä Turussa vielä aika vaiheessa, mutta ehkä jo ensi kesänä sitä saisi vähän siistimpään kuntoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihakuusi istutettiin kuunliljojen kanssa laatikkoon. Ajattelin, että kadun puolella ja pienellä etupihalla se rajaa hyvin istutukset. Kyllä tämä puutarhailu on vähän sellainen ikuisuusprojekti - ei tule varmaan koskaan valmiiksi :)

      Poista

Ilahdun kommenteista!