tiistai 15. syyskuuta 2020

Huonekasvit lisäävät kodin viihtyisyyttä (huonekasviviikko 2020)

Kävimme tutustumassa tänne Kajaaniin avuttuun Rustaan. Tuotevalikoima oli monipuolinen ja erityisen inspistävä näin syksyyn. Ostimme olohuoneeseen uudet puuvillakankaiset verhot ja sohvatyynynpäälliset. Kesän ajan olohuoneen ikkunoissa on ollut vaaleanharmaat pellavaverhot ja nyt ikkunaverhot ovat vihreät. 

Minulla, kuten monella muullakin, tahtoo nimittäin tämä syksy olla sellaista sisustusinnostuksen aikaa. Kun nuo syksyn pihapuuhat alkavat olla vähempänä ja varsinkin sadepäivinä on aikaa tehdä pikkuista pintarempaa, mööpleerata, vaihtaa sisustustekstiilejä ja  antaa huonekasveille erityistä huomiota. 


Tällä viikolla vietetään valtakunnallista huonekasviviikkoa (14.-20.9.2020). Kasvit kaunistavat kotia ja lisäävät viihtyisyyttä. On tutkittu, että kasveilla ja niiden kanssa puuhastelulla on terveysvaikutuksia.  Huonekasviseuran ry:n nettisivuilta löytyy eri paikkakuntien ja yhteistyökumppaneiden tapahtumia ja tarjouksia.

Huonekasvien valintaan vaikuttavat kodin olosuhteet (valoisuus, kosteus ja lämpö) sekä kasvien ominaisuudet ja vaatimukset. Marttojen sivuilla löydät listat kasveista niiden valoisuuden tarpeen mukaan (kohtuullinen, valoisa, runsas valo). Huonekasvien lajeista perinnekasvit ovat kestäviä ja näyttäviä sekä mielenkiintoisia kasvattaa. Marttojen sivuilla voit tutustua seuraaviin  perinnekasveihin: amatsoninlilja, hienohelma, huonearalia, huonekuusi, isoanopinkieli, isoposliinikukka, jättipeikonlehti, kirjorönsylilja, kliivia eli punasarja, kultaköynös, kumiviikuna eli fiikus, morsiusmyrtti, pikkukentianpalmu, suutarinkielo, traakkipuut eli lohikäärmepuut ja unelma
Huonekasvien kasvattaminen on periaatteessa helppoa - ne tarvitsevat sopivasti vettä ja ravinteita sekä ajoittain tarkempaa huolenpitoa. Itselläni tuo sopiva kastelu on ollut paikoitellen huonekasviharrastukseni melkoinen kompastuskivi; milloin olen kastellut liikaa, milloin liian vähän. Marttojen sivuilla esitellään huonekasvien eri kastelutavat (päältä-, alta- ja upotuskastelu sekä vesisäiliön kautta kastelu) ja annetaan vinkkejä kasteluun.   

Ihan aina ei huonekasvien kasvatus välttämättä suju kuin Strömsössä. Joskus huonekasvit ilmoittavat esimerkiksi lehtien kellastumisella tai tiputtamisella, että voivat huonosti. Huonekasveissa saattaa myös näkyä tuholaisia. Usein oireet johtuvat kasville vääristä olosuhteista tai niiden äkillisestä muutoksesta. Mahdollisten huonekasvien kasvatusongelmien kohdatessa voi Marttojen sivuilta lukea tarkemmin, mikä huonekasvia vaivaa.

Ei tarvitse olla synnynnäinen viherpeukalo tai huonekasvikuiskaaja, vaan peukku alkaa vihertämään tiedon ja taidon lisääntyessä huonekasviharrastuksen myötä.Onko sinun kodissasi huonekasveja? Onko joku huonekasvi oma suosikkisi?

11 kommenttia:

 1. Kyllä on muutama viherkasvi. Suosikkini on peikonlehti ja kaktukset. Peikonlehdestä jouduin luopumaan kun se kasvoi niin suureksi ettei mahtunut meille enää. Kaktuksia ei ole, mutta hankinnassa kyllä.

  VastaaPoista
 2. Jos vain osaisin pitää kasvit elossa, kotini olisi täynnä viherkasveja. Olen vain niin onneton noiden kasvien kanssa.
  Kovasti tykkään murateista ja saniaisista. Kotona on yksi viherkasvi, sellainen pieni palmu.
  Ihanaa iltaa sinulle <3

  VastaaPoista
 3. Boa tarde todas as plantas são maravilhosas. Parabéns pelas fotos magníficas.

  VastaaPoista
 4. Meillä ei tällä hetkellä ole viherkasveja. Joskus aiemmin on ollut. Sitkeimmät ovat pysyneet vuosia hengissä, vaikka en muista kastella niitä säännöllisesti :D

  Sitten joskus kun saan olohuoneen ikkunan alle matalan laatikoston, niin sen päälle tulee viherkasveja.

  VastaaPoista
 5. Mulla ei ole ainuttakaan viherkasvia. Suosin aina tuoreita kukkia maljakossa. Mukavaa syyskuuta <3

  VastaaPoista
 6. Kyllähän noita on, vähän liikaakin pieniin tiloihin. Juoruja, piispankaura (papinkaura), pelargonia, tulilatvoja, lehtikaktuksia,amarylliksiä (ritarinkukkia) ja joku pieni jonka nimeä en tällähetkellä muista.. olikohan se joku hyppyjuoru..

  VastaaPoista
 7. Onhan toki. Varsinaista suosikkia ei ole, mutta omistamistani pidän isoposliinikukasta, viiruvehkasta, ihmeköynnöksestä (Bougainvillea) soilikista ja rönsyliljasta, joitain nyt mainitakseni.

  VastaaPoista
 8. Tavallaan tykkäisin huonekasveista. Joskus ollut niitä paljonkin. Tosin suurin osa meillä aina kuolee..
  Nyt en viitsi panostaa kasveihin juurikaan, kun pelottaa, että kissat syövät ne. On vain kiinanruusu ja sekin on nostettava turvaan, kun hoitokissat tulee. Palasia puuttuu jo...

  VastaaPoista
 9. Huonekasveja löytyy, mutta hieman heikosti elävät meillä talven yli. Valon määrä on sisällä niin vähäinen, että viime vuonna oli pakko ostaa kasvivalo. Kesäksi veimme osan huonekasveista ulos tankkaamaan aurinkoenergiaa ja kylle ne silminnähden piristyivät pienestä ulkoilusta.

  VastaaPoista
 10. Huonekasveista kyllä tykkään ja joskus niitä on ollut paljonkin. Nykyään on sitten vain muutamia helppohoitoisia, kuten kultaköynnös, pullojukka ja kliivia. Yritän muistaa niitä välillä suihkuttaa ja kastella :)
  Aurinkoista loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 11. Muutama kasvi minullakin on. Olen nyt oppinut, ettei hoitaakaan saa liikaa. Olen kastellut monia kasvejani ja ne ovat "hukkuneet"

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!