keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Luoston ruska


Perjantaina pakkasimme matkalaukut autoon ja suuntasimme matkamme kohti Luostoa. Vietimme viikonlopun nauttien syksyn ruskasta ja Luoston tarjoamista palveluista
Matkalla Kajaanista Luostolle pysähdyimme tervehtimään Hiljaista kansaa. Turvepäiset hahmot seisoivat vaitonaisina Käpylän pellolla viitostien varrella. Työpaja Hanslankarit korjaa ja vaatettaa Hiljaisen kansan kahdesti vuodessa. Korona-ajan mukaisesti oli osalla hahmoista maskit kasvoillaan.

Näkymä on aina yhtä vaikuttava, joten kannattaa ohikulkiessaan ehdottomasti pysähtyä katsomaan Hiljaista kansaa. Hahmojen joukossa kierrellessä voi vaikkapa katsella hahmojen vaatteita ja mietiskellä, millaisia persoonia hahmot ovat. Ja ottaa tietenkin kuvia matkamuistoksi ja someen.

Kovin kauaa emme malttaneet Käpylän pellolla kierrellä, sillä kuulimme Lapin kutsun ja jatkoimme matkaa kohti Luostoa.


Matka jatkui illan hämärtyessä Kuusamosta Luostolle revontulien loisteessa. Majoituimme Santa's Hotell Auroraan, missä meitä odotti Bookingin kautta varaamamme Superior-huone takalla ja saunalla. Ihanan superiorin luksusta! Automatkan jälkeen olikin mukava rentoutua saunassa ja hyggeillä takkatulen ääressä. 

Lauantain vietimme patikoiden Pyhä-Luoston kansallispuistossa, joka on yksi Suomen neljästäkymmestä kansallispuistosta. Kansallispuistot omistaa Suomen valtio ja niiden hoidosta vastaa Metsähallitus. Pyhätunturin kansallispuisto on perustettu 1938. Pyhä-Luoston kansallispuisto on perustettu 2005 liittämällä alkuperäiseen kansallispuistoon Luoston soiden- ja metsiensuojelualueita. (Lähde: Luontoon.fi)
Tunturiaavan luontopolku (7 km)


Kiersimme ensin Tunturiaavan luontopolun (7 km). Reitti kulki kangasmetsämaastossa ja tunturiketjun reunustamalla suolla. Lintutornista aukesi aapa ajaton ja näkymä 35 kilometriä pitkän tunturijonoon, joka on  jäänne yhdestä maapallon vanhimmista vuoristoista. Tunturit vasemmalta oikealle: Noitatunturi (540 m), Ukonhattu (490 m) ja Kultakero (500 m). (Lähde: Metsähallituksen kyltti)

"Aapasuot ovat Pohjois-Suomen luonteenomaisin suoyhdistelmätyyppi. Aapasuolle tyypillisiä piirteitä ovat märkä ja puuton keskiosa, jossa esiintyy upottavia rimpiä ja mutkittelevia jänteitä. Jänteet ovat suuntautuneet kohtisuoraan veden virtaussuuntaa vastaan. Jänteet voivat liikkua talven aikana jopa kymmeniä senttejä." (Lähde: Metsähallituksen kyltti) Rykimäkurun reitti (12-14 km)

Kierrettyämme Tunturiaavan luontopolun kiersimme vielä Rykimäkurun reitin. Reitti kulki Lampivaaran ja Pyhälammen kautta ylittäen pariin otteeseen Pyhäjoen. Reitillä näki maan repeämä kohtaan syntyneen rotkolaakson, Rykimäkurun. Alueen muut tunturikurut ovat jääkauden sulamisvesien uurtamia.  Kävelimme Luoston keskustaan ruskan väreillä sisustettuun Ravintola Punakettuun. Sisustuksessa on käytetty paikallisen taiteilijan teoksia sekä second-hand kalusteita, esim. ravintolan tuolit ovat peräisin Sodankylän jääkäriprikaatin sotilaskodista.  Ja mikäs sen mukavampaa päivän reippailujen jälkeen kuin nauttia poronkäristys-annos; Orajärven kylän Maijalan perhetilan poroa, perunamuusia, puolukkahilloa ja maustekurkkua. Täydellistä!

Sunnuntaina ajelimme takaisin kotiin eri reittiä kuin Luostolle mennessämme. Paluumatkalla Rovaniemen (shoppailua Napapiirillä Marimekon ja Iittalan liikkeissä), Ranuan (Fazerin myymälästä herkkuja makean nälkään ja matkaevääksi) ja Puolangan (Puolangan leipomon leipää S-Marketista). 

Aktiiviloma hyggeilyineen antoi mukavasti jaxuja arkeen 💓


23 kommenttia:

 1. Ihania Lapin maisemia ja herkkuja. Hiljaisen kansan haluaisin minäkin nähdä. Ehkä joskus vielä se toteutuu, toivottavasti.
  Ihanaa syksyn jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana tuo teidän huone, takka kruunaa sen! Lapin ruska on kauneinta mitä tiedän, niin upeat värit <3
  Ihanaa keskiviikkoa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huone oli tilava ja sievästi sisustettu. Eri puolilla hotellia, kuten huoneessamme oli erilaisia tonttuja. Tonttuja oli myös myynnissä hotellin respassa. Lapin ruska on todella kaunis <3 Ihanaa pian alkavaa viikonloppua <3

   Poista
 3. Hienot ruskavärit. Varmasti oli voimaannuttava loma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loma oli niin onnistunut ja kaikkinensa onnistunut irtiotto arjesta.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kuviin ei saa kaikkea sitä luonnon kauneutta, minkä näimme. Kuvat ovat pieni makupala Lapin ruskasta.

   Poista
 5. Ihana loma!
  Upea ruska!!
  ja voi,,arvaappa mieli alko tekemään...no viikonlopuna ON ihan pakko tehdä poronkäristystä ja muusia;),uuden puolukan kanssa.
  :) Mukavaa loppuviikkoa!,Sinulle Tarja! 🧡😊🍁🍂🍄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Liisa <3 Poronkäristys on kyllä super hyvää - ja perunamuusin, puolukkahillon ja suolakurkun kera tokikin. Hyvää pian alkavaa viikonloppua <3

   Poista
 6. Ai että mikä reissu! Me skippaamme tältä vuodelta jopa kotimaanmatkailun, mutta onneksi on muiden reissut, joita ihastella ja eläytyä <3

  VastaaPoista
 7. Boa tarde obrigado pelas maravilhos imagens. Vontade de ver um dia ao vivo.

  VastaaPoista
 8. Ruskan värisävyt ovat kyllä kauniita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruska on ihan parasta syksyssä! Takapihamme takareunassa, kaupungin puistoalueella on pihlajia, jotka ovat nyt punaisia, keltaisia ja oranssin värisiä <3

   Poista
 9. Teillä on ollut hieno kierros! En ole itse nähnyt muuta kuin kuvissa tuota hiljaista kansaa, mutta sekin oli vaikuttavaa. Oletko sattumoisin nähnyt Yle Areenasta Team Bachstadin jaksoa, jossa he aikoivat käydä Lieksassakin ja siinä jaksossa (jakso 2) muistaakseni oli myös se hiljainen kansakin.
  https://areena.yle.fi/1-4551653

  VastaaPoista
 10. Vastaukset
  1. Ruskareissu oli ihana <3 Maisemat olivat niin kauniita ruskaloistossaan!

   Poista
 11. Ruska-aika on kuin katselisi eläviä maalauksia. Niin kaunista kerrassaan. Ja kuinka ihanaa on luonnossa kiertelyn jälkeen istahtaa takkatulen lämpöön. Kuulosti täydelliseltä kierrokselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruskareissu oli ihana <3 Meillä täällä Kainuussa on nyt ruska, mutta tuo Lapin maaruska on ihan oma juttunsa. Oli niin mukava patikoida kansallispuistossa, kun sääkin suosi.

   Poista

Ilahdun kommenteista!