perjantai 11. syyskuuta 2020

PIM - Olet luova!

 Kaupallinen yhteistyö: Entä jos-kauppaSyksyllä alkavat kansalaisopistojen kurssit, eri yhdistysten harrastuskerhot ja tietenkin lempparini Marttojen toiminta. Tarjonnasta löytyy itselle tuttuja kursseja sekä uusia, innostavia ja erilaisia kursseja, joilla yleisen käsityksen mukaan ajatellaan tarvittavan ainakin ripauksen luovuutta. Uusia kursseja katsellessa ajattelee herkästi: Olenko tarpeeksi luova osallaistumaan kurssille? Esimerkiksi maalauskurssilla opettaja ohjaa piirtämisen ja maalaamisen tekniikassa, mutta olenko tarpeeksi luova maalatakseni tikku-ukkoa kummempaa taulupohjalleni.

Mitä luovuus on? Olenko minä luova? Toiminko luovasti?


Paavo Järvilehdon ja Lauri Järvilehdon Pim! Olet luova -kirja auttaa saamaan esiin meissä olevan luovuuden. Kirja innostaa sujuvan tekstin ja kirjan layoutin, teoksen rakenteen ja tietenkin sisällön vuoksi löytämään oman luovuutensa! Aihetta käsitellään teorioin (muutoinhan aiheen käsittely jäisi liian ohueksi) ja kun on sukelluttu syvään päätyyn (siis tutustuttu teoriaan), edetään miten-kysymyksen kautta luovan työn menetelmiin, metodeihin. Omaa luovuutta tarkastellaan ja työstetään innostavin ja valaisevin tehtävin.


Kirjan tekijät tiivistävät, mikä on luovasti ja ei luovasti käyttäytyvän ihmisen eron. Se on tämä: ei-luovasti toimiva ihminen sanoo useinmiten ei, mutta luovasti toimiva ihminen sanoo kyllä. KYLLÄ on mielenkiintoinen sana. Se johtaa seikkailuihin , joiden lopputulosta emme ennalta tiedä." (Järvilehto & Järvilehto 2019, 72-77)

Minä olen luovasti toimiva ihminen!

Nyt siis mukaan, korona-ajan suositukset huomioiden, syksyllä alkaville kursseille ja harrastusten pariin! Tutustu Marttojen toimintaan ja kursseihin Martat.fi sivuilla.

Oman luovuutesi saat esiin PIM! Olet luova-kirjan avulla. Kirjan voit tilata Entä jos-verkkokaupasta.

Kirjan tekijät ovat työskennelleet pitkään luovilla aloilla ja hyödyntäneet kirjassa esiteltäviä filosofisia, käytännöllisiä ja menetelmällisiä ajatuksia.  "Luovuus on yksi hienoimmista inhimillisistä ominaisuuksista. Kehittämällä omaa luovaa ajatteluasi voit tehdä elämästäsi kiinnostavampaa, kiehtovampaa ja mukaansatempaavampaa." (Järvilehto & Järvilehto 2019, 176)

Paavo Järvilehto on palkittu mainossuunnittelija ja strategi. Hän on suunnitellut maailmanlaajuisia mainoskampanjoita muun muassa Finnairille, Aurinkomatkoille ja Nokialle ja voittanut näistä lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia, mukaan lukien "internetin Oscarin", Webbyn. Hän toimi vuosia Suomen parhaaksi valitun mainostoimisto Mirumin luovana johtajana. 

Lauri Järvilehto, FT, on tietokirjailija, muusikko, filosofi ja sarjayrittäjä. Hän toimii Aalto-yliopistossa työelämäprofessorina ja on perustanut Filosofian Akatemian. Hän on kirjoittanut kuusi suomenkielistä tietokirjaa, viimeisimpänä startup-maailmaa käsittelevän teoksen Kiitorata. Nuorempana hän tuotti yli kuusikymmentä musiikkiprojektia ja työskenteli vuoden Svenska teaternin kapellimestarina. 

Luovasti ihanaa viikonloppua!


6 kommenttia:

 1. niin,luovuus:sitä joko on tai ei!
  Ei!
  kaikilla meillä on johonkin asiaan "luovuus",eikös?
  Leivänteko-kurssille voisin ilmottautua (aina liian vähän osallistujia ja peruttu)Entäs nyt uuden -edessä,voi ole reilusti osallistujia.
  Kyn tilaamassa itselleni lehtisen:)
  Kiitos!
  ja Luovaa /aurinkoista viikonloppua!Sinulle Tarja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kaikki olemme luovia, kunhan vain löydämme oman luovuutemme. Monien kurssien toteutuminen on varmaan tänä syksynä haastavaa osallistujien vähäisen määrän takia. Luovaa viikon jatkoa sinulle, Liisa <3

   Poista
 2. Ensin kokeilemaan, sitten innostumaan ja eikun tekemään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Eihän sitä kokeilematta tiedä. Jos ei ole innostunut, niin innostus voi tulla kokeilemisen myötä. Luovaa viikon jatkoa, Birgitta <3

   Poista
 3. Täällä tarvittaisiin tälläinen kirja, sillä lapset pieninä sanoivat aina "meidän äiti ei ole kovin askartelevainen." Olisi kivaa olla luova, mutta kaikki mitä teen on sinne päin eli jonkinlaisia räjähdyksiä eli ainakaan pipertäminen ei ole oma juttu.

  Ihanaa uutta viikkoa Tarja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meissä jokaisessa on luovuutta, joka ilmenee vain eri tavoin eri tilanteissa ja hommissa/puuhissa <3 Mukavaa viikon jatkoa, Tiia <3

   Poista

Ilahdun kommenteista!