tiistai 19. tammikuuta 2021

Itse tehty linnunruoka





Linnunruoan tekeminen on helppoa ja kivaa puuhaa! Linnunruuan tarjoiluastiana voi käyttää vanhoja astioita; kahvikupeista ja kukkaruukkuja saa hauskan näköisiä lintujen ruokinta-automaatteja.

Astioihin voi laittaa oksia tai puutikkuja, joissa linnut voivat istua nokkimassa herkkuja. Valmistettaessa tikut ja oksat voi laittaa maalarinteipillä astian reunaan kiinni ja ruokamassan jähmetyttyä maalarinteippi otetaan pois.

Piparimuotteja voi myös käyttää muottina. Piparimuotin pohja tehdään kaksinkertaisesta folionpalasta ja painellaan tiukasti piparimuotin ulkopuolelta kiinni reunaan. Muotit ja astiat kannattaa laittaa leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle, niin kookosrasva ei vahingossa sotke paikkoja. Piparimuoteilla tehdessä muotit vuotavat helpposti. 




Itse tehty linnunruoka

Kookosrasvaa

Rypsiöljyä

Auringonkukansiemeniä

Suolattomia pähköinöitä, esim. 

Kahvikuppeja, piparimuotteja & foliota, silikonileivosvuokia



Valmista näin:

1. Pilko kookosrasva paloiksi ja sulata kattilassa.

2. Kaada sekaan luraus rypsiöljyä.

2. Laita astioihin ja vuokiin siemeniä ja pähkinöitä.

3. Kaada sulanut kookosrasva vuokiin siemenien ja pähkinöiden päälle.




Tiesitkö, että lintujen lempiruuat vaihtelevat. Lintujen lempiherkut löytyvät BirdLife Suomi -nettisivuilta.


Vein linnunruokakahvikupin ja -kakut roikkumaan takapihan pensaisiin. Näin jäniksen jälkiä pitkin takapihaa. Tästä kohti jänöjussit olivat oikein rampanneet - talomme nurkalta puistoon oli oikein tullut polku! 

34 kommenttia:

  1. Nätisti tarjoiltu ja katettu :) Reseptikin on herkullinen, varmasti parempi ateriakokonaisuus, kuin luonnosta löytyvät.
    Minä en tänä talvena viitsinyt laittaa linnunruokaa ollenkaan, kun viime kesänä tuli sitä tinttipaistia niin monta. Pysyvät toivottavasti kokonaan poissa, niin ei tule kissalle houkuttimia.

    VastaaPoista
  2. Kiva idea! Ja linnut kiittävät. Meillä on taloyhtiössä, kuten nykyisin varmaan lähes kaikkialla pääkaupunkiseudulla, kielletty lintujen talviruokinta rottien takia. Viime vuosi oli niin leuto ja lumeton, että rottien määrä lisääntyi aivan huikeasti :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä näin joskus menneinä vuosina jossakin. Olisiko ollut aikakauslehdessä. Osasta näistä postaukseni kommenteista näkee, että taloyhtiöt ovat kieltäneet lintujen talviruokinnan. Tuon rottaongelman takia se on perusteltua. Siis leudon ja lumettoman talven miinus on rottien määrän lisääntyminen! Edellisessä postauksessani tutkiskelin juuri muuttunutta talvea - talven pituutta ja lumenmäärää.
      Hyvää viikonloppua <3

      Poista
  3. What a fabulous idea! I will try making some of these bird treats too...thank you so much for the inspiration!😊😊

    Have a good day!

    Hugs xxx

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Bird food is nice and easy to prepare. There is cold weather here in Kajaani and I decided to offer the birds stronger food. I am glad that you are interested in bird food recipe. Happy weekend with hugs!

      Poista
  4. Kiitos kivasta ohjeesta. Tinttejä parveilee ruokintapaikoilla nyt niin ahkerasti, että lisäruoka on tarpeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle <3 Ajattelin tarjota pakkaspäivien innoittamana siemenien lisäksi vähän tuhtimpaa evästä :)

      Poista
  5. Minä niin haluaisin ruokkia lintuja, mutta meidän talonyhtiössä se on kielletty rottien takia. Tässä lähiseudulla on ollut jossain talonyhtiössä rottaongelmia ja meille ei niitä haluta (täysin ymmärrettävää toki). Ihana idea ja aika nättejäkin nuo on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi lintuja voi katsella vaikka puistoissa. Talonyhtiön päätös kieltää lintujen ruokinta on ymmärrettävissä. Lähiseutunne rottaongelma ei kuulosta kivalta jutulta. Hyvää viikonloppua, Outi <3

      Poista
  6. Miten tuo kakkumuotilla tehty on noin värikäs? Mitkä ovat raaka-aineet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmissa on samat raaka-aineet. Laitoin siemeniä ja pähkinöitä kerroksittain ja kakkumuottiin tökin vielä päällimmäisen siemenkerroksen sekaan pähkinöitä. Ruusu-kupissa päällimmäinen kerros on pähkinää.

      Poista
  7. Kivan näköistä. Lintujen ruokaa menee nyt paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minunkin mielestä näistä tuli kivan näköisiä. Semmoista se tahtoo olla näin talvella. Onneksi linnunruokaa (siemeniä ja pähkinää) saa myös isommissa pusseissa.

      Poista
  8. Nämä ovat kaikki just kuten minäkin teen, mutta tuota hienoa kuppijuttua en ole vielä kokeillut. Tämä helåoottaa meillä paljon, kun teen ison kakun, sillä siitä syövät sekä oravat että linnut yläterassin ruokintapöydällä, eikä minulla ole kiire aamulla niitä ruokkimaan. Ensimmäinen tarjoilu biologin ohjeilla lähtee mustarastaille kuusiaitaan. Niiden nokka ei kestä jäätynyttä, joten...

    ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isosta linnunruokakakusta riittää tosiaan syötävää isommallekin porukalle <3 Mukavaa puuhaa tämä lintujen talviruokinta! Hyvää viikonloppua, Leena <3

      Poista
  9. Onpa kauniita. Olisi ihana laittaa pihapuuhun tuollainen kakku, mutta eihän täällä saa lintuja ruokkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköstä vaan olekin! Minä ripustin takapihalle pensaaseen roikkumaan. Tänään en ehtinyt katsoa, maistuiko linnuille valmistamani eväät :)

      Poista
  10. Onpa todella kauniita. Kelpaa lintujen tulla herkuttelemaan. Varmasti ruokaa kuluu nyt melkoisesti. - Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minunkin mielestäni nämä ovat sieviä. Pihalla ruokailevia lintuja on kiva seurata. Hyvää viikonloppua <3

      Poista
  11. Kauniita ja hyödyllinen idea. Meillä oli 32 astetta pakkasta melkein koko viikon ja mietin lintujen pieniä jalkoja. Kyllä tarvitaan hyvää ruokaa, että pysyvät lämpimänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on ollut kova pakkanen! Täälläkin oli melkein 30 astetta pakkasta. Tällaiset pakkaset ovat varmasti koettelemus eläimille. Nyt säätiedotuksessa on luvattu lauhempia päiviä.

      Poista
  12. Voi miten suloisia! Ihanaa, että ruokit pihan lintuja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ikkunasta on kiva katsella pihalla ruokailevia lintuja. Tänään näin myös jäniksen valkoisessa talviasussaan!

      Poista
  13. Onpa kerrassaan kaunis kattaus linnuille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin ajattelin, näistä tuli sievä kattaus pihassa ruokaileville linnuille.

      Poista
  14. Ei meidänkään pihassa joka päivä lintuja näy. Tänään näin valkoisen talvipukuisen jänöjussin. Hyvää viikonloppua <3

    VastaaPoista
  15. Samaa minä ajattelin,kun katsoin;kauniisti kattaa Tarja pihalintujen "ruokapöydän"
    ..minka syksyllä aloittaa ..on vietävä kevääseen.. lintujen ruokinta:)🧡❄
    Hyvää viikonloppua .Sinulle 🤗🧡🌷

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Tällaisia linnunruokia on kiva tehdä ja ovat mukavia katsella itselläkin. Tuo oli tärkeä muistutus - kun ruokkimisen aloittaa, on sitä jatkettava kevääseen. Hyvää viikonloppua, Liisa <3

      Poista
  16. Onpa nämä aivan ihania! En olisi ajatellut, että linnunruoka voi olla näin söpöä! :)

    VastaaPoista
  17. Kyllä tirpusten kelpaa aterioida noin kauniisti laitettuja ruokia. Joissakin jutuissa luin, että ainesten joukkoon voisi laittaa vaikkapa punaherukoita väriksi ja sattumiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Hieno idea! Laitan punaherukoita seuraavalla kerralla. Hyvää huomista ystävänpäivää sinulle!

      Poista
  18. Nuo rotat mietityttävät ja tietty oma "hiirikissa", joka siis uhka linnuille maassa. Olen laittanut metallikehikkoon ylös orapihlaja-aitaan talipalloja. Onko käsitystä voisivatko rotat kiivetä ylös orapihlajaan? Maalla asun ja ympärillä on hevostiloja, joten rottauhka on konkretiaa. Saavissa olisi aiemmilta vuosilta kauraa ja auringonkukan siemeniä ja haluaisin ne vielä syöttää - niin, että maahan ei tipu siemeniä. Mietin tuota kuppia ja kookosöljyä josko se olisi ratkaisu ja kaunis sellainen Eikös ole niin, että kuorellisista siemenistä tippuu kuoret maahan ja niitä tutkimaan saattaa laskeutua lintuja tai sitten syömään rotat? Kirjoittamastani voinette nähdäkin, että kammoan rottia. Kokemuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole rotista kokemusta. Mietin tässä, että mahtavatko rotat kiivetä orapihlajaan. En oikein usko, kun oksat ovat kuitenkin ohuita. Kyllä niitä siemenien kuoria tippuu maahan. Kannattaa kokeilla tätä, sillä ei niitä kuoria hirveästi tipu ja jos kävisi välillä ne sieltä esim. harjalla ja lapiolla ottamassa pois. Näin ymmärsin kommentistasi, että rotat ei ole suosikkejasi :) Minulla on niin vähän kokemusta rotista, että suhtautumiseni niihin on (ainakin tällä hetkellä) suht neutraali :)

      Poista

Ilahdun kommenteista!