tiistai 30. maaliskuuta 2021

Tilliä, valkosipuleita, perunoita ja polvisuojiaMinä olen pari viikkoa fiilistellyt puutarha-ajatuksissa. Tämä fiilistely lähti ihan hurjaan vauhtiin aiemmassa postauksessani kertomastani Viherpuutarha-kirjasta. Kirjan on kirjoittanut Linda Peltola. Lauran uuden sivuston löydät osoitteesta hyötytarhuri.fi ja Instagramista @hyötytarhuri.

Olen saanut kirjan avulla järkeä ajatukseeni kuunliljapenkistä. Viime kesänä jaoin etupihalla melkoisen valtaisaan kasvuun reuhahtaneet kuunliljat. Kuskasin osan kasvustosta kottikärryn rengas notkuen takapihalle tuomipihjalan juurella olevaan kukkapenkkiin. Tulevana kesänä projektia on tarkoitus jatkaa. Kuvaa kuunliljaprojektista ei ole, eikäpä se viime kesäisessä muodossaan olisikaan ilo silmälle.  

Katselin puutarhoista ottamiani kuvia ja tein puutarhakuvalöytöjä! Olen jo aiemmin laittanut pariin postaukseen muutamia kuvia Elsan ja Samulin unelmapuutarhasta - viimeisimmäksi Hapanjuuripizzaa Elsan tapaan. 

Kävin hakemassa viime kesänä, kesäkuun ensimmäisenä päivänä, tomaatin taimia. Taimia oli kuulema ylimääräisiä ja kun nämä omat esikasvatukseen käytettävät tilat ovat rajalliset, niin tässähän tarve ja tarjonta kohtasivat hienosti. Elsa on super puutarhamartta, jolta saa mahtavia vinkkejä puutarhahommiin.


Tässä on Elsan ja Samulin unelmapuutarhasta näkymää hyötypuutarhaan. Kuvassa näkyy vain osa hyötypuutarhasta. Kuvan, kuten seuraavat kuusi kuvaa, olen ottanut viime vuonna kesäkuun ensimmäisenä päivänä.Elsa kertoi, että he esikasvattavat tillit räystäskouruissa. Kourusta tillirivi on helppo työntää kasvupaikalleen. Nerokasta! Tässä kuva unelmapuutarhan valkosipulikokeiluista. Omia valkosipulisuosikkeja löytyy kokeilemalla, tuumasi Elsa valkosipulimaan äärellä. 

Itse katselin tätä näkyä silmät pyöreinä, sillä en ole kuunaan nähnyt noin montaa valkosipulilajiketta kerralla!Kyllä osaa näyttää puutarhatyökalut hienoilta! Työkalut pysyvät järjestyksessä koukuista roikkuvaan metalliverkkoon ripustettuna. Loput perunansiemenet Elsa ja Samuli olivat tuikataan kasvamaan multasäkkeihin, kun niin sopivasti siinä olivat olleet. Kuormalavoista saa näppärästi rakennettua tyylikkään lehtikompostin. Kuitukankaalla vuoratusta lehtikompostin raoista ei kasvit rumasti törsötä. Kaupallinen yhteistyö: Kukkaiselämää-kauppa


Puutarhanhoito on välillä kova laji! Minulla on nyt Kukkaiselämää-kaupan polvisuojat. Ei enää kipeitä polvia ja suttuisia housunpolvia.

Tervetuloa kevät ja kesä - olen niin valmis  rikkaruohojen kitkemiseen kasvimaalta ja pensaiden juurien siistimiseen :D Että antaas nyt tulla sitä vettä taivaalta, niin saadaan lumikinokset sulamaan ja päästään puutarhatöihin!

Joko sinulla sutii töppöset pihatöiden suuntaan?


Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

31 kommenttia:

 1. 😊 kYLLÄ ...mieli vasta halajaa..kevät puuhiin.Töppösissä pitäis olla lämpökaapelit..jos mielis takapihalle😂 .Nyt järjestelin etupihalle :pääsiäisen,valojutut pois,kuivuman pesuhuonesen ja puhdistuksen jälkeen,varastoon uutta syksyä oottamaan.
  Nyt kova tuuli...ei fööntuulesta tietoakaan.
  Mutta aurinko 🌞 paistaa!
  kiitos,
  Samoin Sinulle 🌞🐣🐤🐇🐰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ajattelin pitää kausivaloja sisällä ja ulkona tavallista pitempään, mutta valoisan ajan pidetessä ja kevätauringon ensimmäisten säteiden jälkeen valot tuntuivat ihan hassuille. Täällä on tänään satanut lunta ja nyt tuulee ihan kunnolla. Jospa huomenna paistaisi välillä aurinkokin.

   Poista
 2. Niin ihanaa lukea testiä, jotka ymmärtävät putarhan päälle. Mä olen saanut kaikki istutukset naapurilta, ja toivon etteivät ne kuole :D Iloa viikkoon ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei tarvitse itse kaikkea kasvattaa siemenestä lähtien :) Mukava tuollainen naapuri! Kohtuudella vettä, ravinteita ja paljon jutustelua,niin kyllä ne istutukset kasvavat <3

   Poista
 3. Tuo lehtikompostori lastauslavoista on mainio idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuo on hyvä idea! Lastauslavoista olen nähnyt tehtävän sängynrunkoja ja pihalle sohvia.

   Poista
 4. Vähän jo odotan, että pääsisin takapihalle kukkia laittamaan ja katsomaan, että näkyykö tänä vuonna istuttamiani narsisseja vai pitääkö vaan myöntää, että myyrä on vienyt ne mennessään.
  Mukavaa pääsiäisviikkoa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on ihanaa aikaa! Talven jälkeen aina vähän jänskättää, että mikä on puutarhan tilanne talven jälkeen. Huomenna paluu arkeen. Pääsiäisviikonloppu meni niin äkkiä. Hyvää alkavaa työviikkoa!

   Poista
 5. Kiva postaus kuvineen, hauska että esittelit ystäväsi keittiötarhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Elsan ja Samulin puutarhassa on kivoja ja hyödyllisiä vinkkejä, joita voimme hyödyntää omissa pihoissa ja puutarhoissa.

   Poista
 6. Ja minä yritän laittaa tänä vuonna oman liian suuren puutarhani niin helpoksi kuin, sillä rakennan tyttärelle 300 km päässä japanilaista puutarhaa. Mistä löytyy linkki noihin polvisuojiin?

  Ovatko Elsa ja Samuli teidän nuoret? Ihan hyviä ideoita♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Leena! Tässä linkki polvisuojiin. https://kauppa.kukkaiselamaa.fi/product-category/puutarha/puutarhaasusteet/polvisuojat/

   Poista
  2. Helppo puutarha on järkevä ratkaisu. Odotan mielenkiinnolla postauksiasi japanilaisen puutarhan ääreltä. Elsa on saman marttayhdistyksen martta kuin minä (Variskankaan Martat) ja Samuli on hänen miehensä. Heidän puutarhansa on unelmspuutarha, missä on paljon nähtävää ja ihania yksityiskohtia. Tuossa onkin jo sinulle tuo linkki polvisuojiin. Ovat todellakin tarpeen, kun lumet sulavat.

   Poista
 7. Oijoi miten ihana kasvimaa ystävilläsi onkaan <3 Itse odotan sormet syyhyten, että pääsisin jo puutarhahommien pariin. Ostimme hiljattain vapaa-ajankäyttöön vanhan maatilan merenrannalta. Tilalla on ihana, vanha puutarha hedelmäpuineen ja kasvihuoneineen. Ensi viikolla on tilalla hallinnan luovutus ja vihdoin pääsen ihmettelemään mitä kaikkea kaunista lumen alla onkaan ollut piilossa. En kyllä totta vie ole mikään viherpeukalo, mutta ajan kanssa voin kyllä oppia jotain. Puutarhaharrastus on vienyt monet mennessään enkä yhtään ihmettele, käsillä tekeminen on niin rentouttavaa ja mukavaa puuhaa.
  Rentoa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teija, nyt on pakko kertoa, että vaikka on itsellä Päijänteen saarella suuri puutarha, olen intona tekemässä tyttärellemme japanilaista puutarhaa Lohjalle. Nuoret ostivat vaaleanpunaisen satavuotiaan talon ja teen käytännössä puutarha-arkeologisia löytöjä, sillä edellisiä omistajia ei ollut kiinnostanut. Tosin merenrantaa ei voita mikään. Olen itse kotoisin länsirannikolta pienestä merenrantakylästä ja siksi täällä syntynyt tyttäremmekin on Meri. Iloa puutarhailuun♥

   Poista
  2. Teija- varmasti odotat jo malttamattomana kevään etenemistä ja lumen sulamista! On varmasti aivan mahtavaa päästä tutustumaan omaan maatilaanne <3 Minä olen innostunut puutarhan hoidosta. Olen oppinut puutarhablogeja seuraten,ystäviltä vinkkejä saaden ja sitten sen kipeimmin kautta eli yrityksen ja erehdyksen kautta :D

   Poista
  3. Leena- Tuo nuortennetti ostama vaaleanpunainen talo on niin kaunis - näin talosta kuvia blogissasi. Tuo puutarhalöytöjen tekeminen on varmasti suorastaan jännittävää ja innostavaa. Minun sielunmaisema on järven ranta. Sisämaan eläjänä on meri minulle tuntematon liontoelementti, mutta järven äärellä ja järvellä olo on minun tuttu juttu:)

   Poista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Bom dia minha amiga, matéria maravilhosa, aqui estamos no outono.

  VastaaPoista
 10. Olen todella laiska puutarhuri. Viime vuonna oli niin helppo kevät koivun siitepölyn suhteen, että sain pihan jo keväällä kuntoon. Jotenkin koko puutarhailu meinaa jäädä väliin, jos pääsen pihalle vasta kesäkuun alussa. Olen uhkaillut, että vaari eli isäni, joka on jo kahdesti koronarokotettu ja joutilas eläkeläinen, niin hän joutuu tänä keväänä minulle pihaorjaksi ;) Jos 84v on hyvässä vedossa, niin sitähän ei ikinä tiedä, että mitä saamme aikaiseksi ;) Yleensä sentään ruokin ja kahvitan pihaorjaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä suunnitelma ottaa iskä pihahommiin pihaorjaksi ;) Yhdessä tehden työnteko sujuu. Pihatyöt ovat hyvää kuntoilua. Ruokkiminen ja kahvittaminen ovat tärkeä tehtävä, jota ilman ei muut hommat suju.

   Poista
 11. Minulle ovat nämä puutarhan keväthuollot ja siementilaukset täysin unohtunutta asiaa. Luontevasti kyllä katselen puutarhakuvia ja uurastustenne tuloksia.
  Lehtikompostori on hyvä idis. Meillä on koti suon laidassa muuten metsän ympäröimä, ja pieni sorainen piha. EI ruohonleikkuuta, eikä lehtien haravoimisia.
  Nuorempani olin intohimoinen "viljelijä" ja pihan laittaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppohoitoinen piha on hyvä juttu. Ruohonleikkuu on kovaa hommaa. Meillä on pieni piha ja ruohoa leikatessa pitää mutkitella ja kierrellä.

   Poista
 12. Tomaatin siemenet pitäisi kuulemma laittaa multaan ihan näinä päivinä, jotta ehtivät. Eilisillan tutkin netistä sinertäviä daalioita, mutten löytänyt yhtään. Tässä alkaa päivät lämmetä niin, että polvisuojille on hyvinkin käyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vieläkään laittanut mitään siemeniä multaan. Meillä on kevään vauhdikkaasta lähestymisestä huolimatta tosi paljon lunta. Olen vielä himmaillut, että taimista ei tule pitkiä hottentotteja :)

   Poista
 13. Waude miten ihanat puutarha kuvat.
  Kyllä täälläkin niin odotan,että saan näppini multaan ja kukkia kastelemaan/ihastelemaan.
  Kasvihuoneella olen jo nuuskutellut ihanaa kevät tuoksua,ja ruukkuja hypistellyt ym tehnyt.
  Aivan ihanaa, kun kaikki tuo ihanuus on edessäpäin!
  Aurinkoa sinun pääsiäis päiviisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Elsan ja Samulin puutarha on oikea unelmapuutarha!
   Katselen tässä samalla takapihalle. Lunta on vielä niin paljon, ettei pitkätkään kumpparin verret riitä.
   Aurinkoista pääsiäisen jatkoa sinulle <3

   Poista
 14. Jokaisessa blogissa on niin paljon toimintaa, että lukijaa hengästyttää :) Hienoja kuvia ja suunnitelmia. Kyllä minäkin kasvipalstaani ajattelen, mutta jää ihna vain ajatukseksi kaikki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on nyt sellaista puuhakasta aikaa :) Ehkäpä ne ajatukset muuttuvat vielä kasvipalstan suhteen toiminnaksi, kun alkaa olla enemmän ajankohtaista.
   Hyvää pääsiäistä, Repu <3

   Poista
 15. Kiitos <3 Hyvää pääsiäistä sinulle, Marja-Terttu <3

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!