tiistai 17. toukokuuta 2022

Lavaviljelyä hyötykasvipuutarhassa

 


Tervetuloa tutustumaan Elsan ja Samulin puutarhaan

Variskankaan Martat kokoontuivat Elsan ja Samulin puutarhaan tutustumaan lavaviljelyyn. Illan emäntä ja isäntä ovat oikeita lavaviljelyn kokemusasiantuntijoita, sillä he ovat kasvattaneet ruokaa kasvatuslavoissa jo vuosikymmeniä. 






Elsa ja Samuli puutarha on kodin ja Elsan lapsuuden kotitalon pihapiirissä. Pihasuunnitelmaa ei kuulema ole ollut, vaan puutarha on laajentunut vähitellen eri suuntiin pihapiirissä. Samuli kertoi, että Elsalla on silmää luoda tällainen puutarhakokonaisuus ja ideat he toteuttavat yhdessä. Puutarhassa kierrellessä näki, kuinka Elsa ja Samuli ovat yhdessä tehneet ja toteuttaneet omaa puutarhaunelmaansa. 



Puutarhatyöt ovat hyvää kuntoilua

Harsoteltan alla on kaalimaa. Puutarhassa kasvaa mm. marjapensaita, omenapuita, erilaisia salaatteja, avomaakurkkuja, yrttiselleriä, retiisejä, pinaattia, porkkanaa. Löytyypä kasvulaatikoista myös kehäkukkaakin. 

Elsa toteaa puutarhan hoitamisen olevan rakas harrastus. Tämä harrastus pitää ihmisen kunnossa, kun aamusta iltaan tekee puutarhatöitä, jatkaa Elsa. Elsa alkaa levottomana tammikuussa kierrellä ikkunoiden äärellä, kun tekisi mieli jo puutarhatöihin. Semmoista se on, kun on saanut puutarhaperhosen pureman.



Hamppukatetta kasvimaalle

Elsa sanoi, että hän tykkää istuttaa taimia, koska sitten ei tarvitse harventaa. Tässä taimirivien välissä on hamppukatetta. Hamppukate auttaa pitämään istutuksen kosteana ja lisäksi se hillitsee rikkaruohojen kasvua. Sanotaan, että kotilot ja etanat karttavat hamppukatetta. 

Elsa ja Samuli jakavat mielellään vinkkejä ja kertovat puutarhakokemuksistaan. Heillä on tapana kasvattaa taimia myös muille jaettavaksi. Illan päätteeksi saimme kotiin viemisiksi mm. tomaatin, basilikan ja valkosipulin taimia.



Sepelikäytävät ovat siistit

Kasvatuslavojen välissä on sepelikäytävät. Kun sepelin seassa ei ole hienoa ainesta, ei rikkaruohot kasva niin herkästi käytäville. Ja jos kasvaa, niin ne saa nyppästyä helposti pois.



Elsa ja Samuli kasvattavat yli 30 eri valkosipulilajiketta 

Sipulit ja valkosipulit olivat jo hyvässä kasvuvauhdissa. Samuli vitsaili, että syynä on ollut pitkä ja hyvä kevät. Tämä meitä huvitti, sillä sää ei tarjonnut ihan parastaan marttailtanakaan - sää oli raitis ja sataa tihuutteli. Oltiin niin kiinnostavien asioiden äärellä, ettei sää meitä haitannut!

 
Valkosipuleita kasvamassa on yli 30 eri lajiketta. Elsa kertoi, että valkosipuleissa on eroja ja he testaavat, mitkä lajikkeet vastaavat heidän makutottumuksia ja mitkä lajikkeet kasvavat hyvin näissä kainuulaisissa kasvuolosuhteissa. Valkosipuleissa on eroja mm. säilyvyyden, maun (mieto, voimakas tai siltä väliltä) ja kuorittavuuden (helppo kuoria tai kuoriminen on nyhräämistä) suhteen. 




Viljelylaatikossa kasvatetaan ruokaa

Blogiarkistossani olevassa Näin rakennetaan kuormalavasta viljelylaatikko ja kasvatetaan ruokaa -postauksessa on Tuulan ohjeet viljelylaatikon tekemiseen. 


Millaisia kokemuksia sinulla on viljelylaatikossa kasvattamisesta?

Oletko käyttänyt hamppukatetta kasvimaalla tai istutuksissa?


Mukavaa viikon jatkoa!

17 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Elsa ja Samuli ovat oikeita puutarhavelhoja. Heillä on silmää ja taitoa luoda oikea unelmapuutarha.

      Poista
  2. Viljelylaatikoista joskus uneksin, mutta kun en osaa, enkä halua valmiina ostaa, pärjäilen ilman. Helpompaahan se laatikoissa olisi, mutta kukapa helppoa elämää kaipaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin kyllä, hyvä se on vähän haastetta olla :D Meillä on viljelylaatikot tehty laudoista ja kätevä niissä kasvatella.

      Poista
  3. Siisti kasvutarha. Itselläni on hyviä kokemuksia viljelylaatikoissa viljelystä, mutta hamppukatteesta sen sijaan ei ole kokemusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elsan ja Samulin puutarhasta näkee, että aikaa on käytetty puutarhan hoitoon. Illalla kuulema uni maistuu, kun päivän ulkona viettää.

      Poista
  4. Hienolta näyttää tuo viljelmä. Itse olen kasvattanut hernettä, salaatteja ja retiisejä. Yhdessä lavassa on raparperi. Tänä vuonna ei mikään kasvattaminen innosta, eikä minulla ole lavoissa vielä mitään. Saa nähdä josko into palaa kun ilmat lämpenevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen vasta nyt laittamassa puutarhaa kesäkuntoon. No, täällähän on yöt olleet aikasta kylmiä, niin ihan ajallaan säiden suhteen olen. Tänään laitan kasvamaan salaattia, tilliä ja persiljaa.

      Poista
  5. Onpa tosiaan siistin ja tehokkaan näköinen puutarha. Lavaviljelyä olen seurannut Karkkilan kaverin luonna. Heillä kasvaa yleensä retiisejä, salaatteja, sipuleita ja perunaa.
    Mukavaa loppuviikkoa sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elsan ja Samulin puutarhassa on paljon katsottavaa, ihasteltavaa ja ihmeteltävää. Heidän valkosipulikokeilunsa on ihan hengästyttävän upea. Hyvää viikon jatkoa sinulle, Outi <3

      Poista
  6. Olipas siellä ihana ja hyvinhoidettu puutarha.
    Hamppukate oli minulle uusi tuttavuus. Mielenkiintoinen juttu ja hyvä, että lehtikotilot pysyy loitolla siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hamppukatetta ajattelin laittaa viljelylavoihin. Meillä ei ole vielä ollut kotiloita. Toivon, että tämäkin kesä päästään ilman kotilo-ongelmaa.

      Poista
  7. Hieno lavatarha, ja jo tosi pitkällä kaikki näyttää olevan kasvun suhteen! Meillä täällä etelässä ollaan vasta mietintävaiheessa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elsa ja Samuli aloittavat varhain keväällä kevättyöt. Minä aloitin vasta viikonloppuna, kun alkoi kesäloma :D

      Poista
  8. Hieno kasvimaa. Lavaviljely kiinnostaa, mutta toistaiseksi olen tyytynyt mini"lavaan", jossa kasvaa yrtit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minilava yrttien kasvatuksessa on kätevä. Oma yrttimaa on ihan parasta!

      Poista
  9. Omavaraistalous mökin kasvimaasta <3 Aurinkoista kesää sinulle!

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!