lauantai 30. joulukuuta 2017

Martta testasi sokeritinojen valamista. Mitä sokeritina minulle ensi vuodelle ennustaa?


Vuoden toiseksi viimeinen päivä! Vuoden vaihteessa tulee aina muisteltua mennyttä vuotta sekä suunnattua katse kohti tulevaan vuoteen. Ja ehkäpä tehdä uuden vuoden lupauksiakin.

Vuoden viimeisinä päivinä on hauska tehdä kaikkia asioita ajatellen tekevänsä niitä viimeistä kertaa kuluvana vuonna ja vuoden vaihtumisen jälkeen tehdä kaikkea ensimmäistä kertaa alkaneena uutena vuotena!

Eilen pyykkejä silittäessäni mietin, millaisia lupauksia teen ensi vuodelle. Siinä silitysraudan kanssa heiluessani päädyinkin yhteen lupaukseen - "Kaikkea kohtuudella!". Kaikkea kohtuudella; harrastuksia, töitä, liikuntaa, opiskelua, arkisia touhuja, herkkuja... Hienoisesti tietenkin toivon repsahtavani kohtuuttomuuksiin esimerkiksi liikunnan suhteen ;) No, ensi vuosi näyttää, miten uuden vuoden lupaukseni kanssa onnistun.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ilmoitti loppu vuodesta, että Suomessa kielletään lyijypitoisuuden raja-arvot ylittävien tuotteiden markkinoille tuominen. Tästä johtuen perinteisten uudenvuoden tinojen myynti loppuu Suomessa maaliskuussa 2018. Syynä on tinojen sisältämä lyijy, joista tinat pääosin koostuvat. Ottakaamme tämä terveyttämme ja ympäristöä huomioiva rajoitus iloiten vastaan. Ennen tinoja on ennustamiseen muuten käytetty sulatettua kynttilämassaa tai sinettivahaa, että ei tämä tinojen valaminen ole edes ollut perinteistä perinteisin tapa.

Testasin korvaavaa tuotetta eli sokeritinojen valamista. Tässä ohje:

Uudenvuoden sokeritinat


Kuumenna hienosokeria kattilassa. Varrellinen pieni kattila, kasari, on tähän hommaan oivallinen. Sekoita kuumennuksen aikana, ettei sokeri tartu kattilan pohjaan ja massasta tulee tasaista.


Kun sokeri on sulanut ja saanut väriä, kaada massa nopeasti kylmään veteen - kuin vanhan ajan perinteiset tinat konsanaan.

Ota jähmettenyt sokeritina pois kylmästä vedestä kauhalla, pienellä siivilällä tai reikäkauhalla.

Piparitalojen rakentajat tietävät, että sula sokerimassa on kuumaa (sokerin sulamispiste on 185 astetta) ja kattila kannattaa puhdistaa pian sokerin kuumennuksen jälkeen kaatamalla kuumaa vettä kattilaan ja pesemällä tiskiharjalla.

HUOM! Huolehdithan, että lapset ja lemmikit eivät polta itseään sokeritinoja valettaessa!

Sokeritinakuviota tulkitaan perinteiseen tapaan sellaisenaan, kynttilän liekkiä vasten tai seinälle muodostuvasta sokeritinan varjosta.


Hmmm... Mitä tämä sokeritina minulle ennustaa? :D

Onnellista uutta vuotta 2018 <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!