maanantai 17. syyskuuta 2018

Auta asunnotonta - lahjoita lapaset


Näin facebook-kamuni kiinnostuneen Auta asunnotonta - lahjoita lapaset -kampanjasta. Tutustuin kampanjan sivuihin ja päätin osallistua neulomalla lapaset.

Ehkäisevä päihdetyö EHYR ry:n Auta asunnotonta – lahjoita lapaset -kampanjassa kerätään lapasia ja käsineitä asunnottomille. Kampanja huipentuu Asunnottomien yönä 17.10., jolloin käsineet jaetaan asunnottomille.

EHYT kerää erilaisia käsineitä (lapasia, kintaita, sormikkaita, kynsikkäitä) 15.10. asti. Käsineet voi virkata tai neuloa tai tehdä kaappien syyssiivousta ja lahjoittaa käyttämättä jääneet käsineet. Käsineiden tulee olla puhtaita ja ehjiä. Käsineiden mukaan voi liittää pienen, lämmittävän viestin.

Keräyspisteitä on eri puolilla Suomea. Tällä hetkellä keräyspisteitä on mm. Helsingissä, Kuopiossa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Tampereella, Oulussa, Lahdessa, Hyvinkäällä, Turussa ja Pirkkalassa. Keräyspisteet osoitteeneen löydät Auta asunnotonta – Lahjoita lapaset –kampanjasivuilta. Voit osallistua kampanjaan myös facebookissa.

Neuloin lapaset Yhteishyvän lapanen aukkopeukalolla -ohjeella. Lankana käytin Novitan Hohde -lankaa. Langassa on mukana heijastava kuitu, joka loistaa pimeässä. Hohde-langasta neulotut käsineet, pipot ja kaulaliinat eivät poista heijastavasta kuidusta huolimatta heijastimen tarvetta.

Vielä ehdit neuloa lapaset lahjoitettavaksi. Jos neulepuikot eivät käsissäsi heilu lapasten silmukoiksi, katso löytyykö kaapista käyttämättömiksi jääneitä käsineitä.

Ulkona alkaa olla jo kylmä ja auringon paisteesta huolimatta viileää. Tänään, kun tulimme ulkoa sisälle, sanoin ääneen "Ihanan lämmintä". Monen monta on syytä kiitollisuuteen. Koti on yksi niistä <3

Lapanen aukkopeukalolla

Koko: 90 cm (110 cm) 130 cm (150 cm) nainen (mies)
Lanka: Novita 7 Veljestä vajaa 100 (100) 100 (100) 100 (150) grammaa
Puikot: sukkapuikot nro 3,5 tai käsialan mukaan
Mallineuleet:
Joustinneule suljettuna neuleena: neulo vuorotellen 1 o ja 1 n
Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein
Tiheys: 21 kerrosta sileää neuletta = 10 cm

Peukaloaukon merkitseminen

Vasemman käden lapanen


Luo 28(32)36(40)44(48) s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 7(8)9(9)10(11) cm. Neulo sileää neuletta 4(4,5)5(5,5)6(6,5) cm.

Merkitse seuraavalla kerroksella peukaloaukko II puikolle seuraavasti: neulo puikon alusta ensin lapasen langalla 1(1)2(2)3(3) s ja neulo seuraavat 5(5)6(6)7(7) s erivärisellä langalla.

Siirrä erivärisellä neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja jatka sileää neuletta, kunnes kämmenosan pituus joustimesta eteenpäin mitattuna on noin 9(11)12(14)15(16) cm tai kunnes etusormi peittyy.

Tee nauhakavennukset lapasen kärkeen samalla tavalla kuin kiilapeukalolapasessa: neulo I sekä III puikon alussa 1 s oikein, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein. Tee kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Oikean käden lapanen

Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi eli tee peukaloaukko III puikolle.

Peukalo

Poista erivärinen merkkilanka ja poimi silmukat peukaloaukon ylä- ja alareunasta. Lisäksi poimi peukalon molemmista sivuista lisäsilmukoita siten, että peukaloon tulee yhteensä 12(12)14(14)16(17) s. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo sileää neuletta suljettuna neuleena.

Kun olet neulonut 3(3,5)4(4,5)5(5,5) cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennus. Neulo joka puikon lopussa 2 o yhteen, kunnes työssä on jäljellä 4 s. Neulo 1 s ja nosta loput silmukat vasemmalta oikealle sen yli. Päättele hyvin.

#asunnottomienyö #lahjoitalapaset

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä vinkistä. En tiennyt, että asunnottomia voisi auttaa myös näin. Täytyy kokeilla neuloa ohjeiden perusteella kokeiluun yhdet lapaset. Olen tehnyt tasaisin väliajoin lahjoituksia hyväntekeväisyyteen ja tähän voisin myös osallistua. Täytyy tutustua tuohon kampanjaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on hyvä, että voin auttaa näin. Lapasia osaan neuloa ja niitä riittää lapasia tarvitseville.

      Poista

Ilahdun kommenteista!