tiistai 10. syyskuuta 2019

Lämmin perunasalaatti edellisen päivän perunoista


Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa (9.-15.7.2019). Kampanjan teemana tänä vuonna on ruokahävikin ilmastovaikutukset. Hävikkiviikko-kampanjan nettisivuilla kerrotaan, että tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Turhaan tuotetun ruoan ympäristökuormitus syntyy siitä, että ruuantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä. Lisäksi samalla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä.

Kampanjan sivuilla kerrotaan, että Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa! Henkilöä kohden heitämme siis ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa eli noin sadan euron arvosta. Tämä suomalaisten kotitaluksien ruokahävikki vastaa noin 100 000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

Lähes joka kymmenes peruna, leipäpala ja hedelmä päätyy roskakoriin. Kotitalouksissa heitetään useimmiten pois leipää, valmisruokia, liha- ja kalatuotteita, tuoreita hedelmiä, vihanneksia, juureksia, marjoja ja kahvia. Ruokahävikki johtuu useimmiten tilanteiden muuttumisesta, suunnittelemattomuudesta, viitseliäisyyden puutteesta ja keittiötaitojen heikkoudesta. Hävikkiruokaa ei osata tai haluta hyödyntää, eikä parasta ennen -merkintää ei osata erottaa viimeinen käyttöpäivä -merkinnästä.

#hävikkiviikko #ruokahävikki

Lue, mitä Marttojen sivuilla kirjoitetaan ruokahävikistä. Marttojen sivuille pääset klikkaamalla tästä KLIK.


Lämmin perunasalaatti edellisen päivän perunoista

keitettyjä perunoita
punasipuli
tomaattia
avomaankurkku
salaattia
mozzarellapalleroita
öljyä
mausteita maun mukaan esim. paprikajauhetta ja rouhittua mustapippuria

1. Kuori ja pilko keitetyt perunat.

2. Kuori ja viipaloi sipuli.

3. Paista perunapaloja paistinpannulla öljyssä. Mausta perunapalat.

4. Lisää joukkoon sipuliviipaleet ja kuullota ne.

5. Kuori ja pilko avomaankurkku.

6. Pese ja pilko tomaatti.

7. Lisää kurkun ja tomaatin palat paistinpannulle. Anna lämmetä hiukan.

8. Huuhtele ja paloittele salaatti lautasille.

9. Laita salaatin päälle paistinpannulta salaatin lämpimät raaka-aineet.

10. Laita annoksen päälle mozzarellapalleroita.

12 kommenttia:

 1. Sattumalta satuin sivuillesi samana päivänä kun olin julkaissut samaa aihetta sisältävän postaukseni :)
  ps. perunasalaatti kuulostaa hyvältä!

  https://pieniakauniitaasioita.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa blogiini! Hävikkiruoka on aina ajankohtainen asia, joka nousee esille erityisesti hävikkiviikon aikana eri somekanavista. Peruna tekee salaatista ruokaisan. Kauniita syyskuun päiviä sinulle, Katariina!

   Poista
 2. Onpa herkullisen näköinen salaatti. Itse tein juuri edellisen päivän perunamuusista sämpylöitä.
  Herkullista tiistai-iltaa sinulle Tarja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin tosiaan herkullisen näköinen! Näin blogipäivityksesi - perunamuusisämpyläsi olivat myös herkullisen näköisiä. Mukavaa keskiviikkoa, Outi!

   Poista
 3. Onpas herkullisen näköinen salaatti! Kiitos ohjeesta. Ruokahävikkiin kannattaa todella kiinnittää huomiota, jo ihan taloudellisista syistä saati sitten maailmanlaajuisessa mittakaavassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu! Hävikkiruokaa tahtoo tulla, vaikka yritän kiinnittää huomiota sen vähentämiseen. Kun asialle antautuu, niin kivaa puuhaa tämä hävikin vähentäminen (esim. omien toimintatapojen tarkastelu ja näiden hävikkiruokien tekeminen).

   Poista
 4. Minullaon hyödyllinen keino miten käytän hävikkiruuan, eli kun täällä maaseudulla asuu, niin täällähän on paljon erilaisia eläimiä liikkuen jopa pihallakin, minulla on paikka johon vien hävikkiruuan noille ketuille, supikoirille, mäyrälle ja pikkupedoille, eli kärppä,näätä, joku on sanonut että ei saa jättää ruokaa maahan, on niitä kieltoja ihan tarpeeksi tässä maailmassa, mutta se ruoka minkä vien, se häviää heti seuraavana yönä, tavoitteeni myös on että pääsen kuvaamaan niitä vielä joskus, mutta jos sinne tulee ilves, niin taitaa pelottaa.Hävikkiruokaa tulee vanhusten palvelutaloista tosi paljon, on kokemusta, joku vei jotain koiralle tai hevoselle, mutta vain pienen määrän.
  Joo Martta touhussa olen ollut muutamia kertoja, nyt ensi maanantaina on kananmuna päivä, mihin kaikkeen kananmunaa voi käyttää jne..mielenkiintoinen ilta.Tuo salaatti on varmasti hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Pike! Kyllä teillä käy pihalla monenlaisia eläimiä. Meidän pihassa käy rusakoita, oravia ja siili. Olen kuullut, että joistakin kouluistakin viedään hävikkiruokaa eläimille. Taisi olla, että sioille.
   Kiva kuulla, että olet mukana Marttojen toiminnassa. Kananmuna on tämän Marttojen 120-juhlavuoden pääruoka-aine. Teille on tulossa varmasti kiva ja mielenkiintoinen marttailta.

   Poista
 5. Hävikin vähentäminen on tärkeä juttu. Tosi hyvännäköinen salaatti! Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se välillä aika haastavaakin, että miten hävikkiä saa vähennettyä. Pienin jutuin alkuun ja vähitellen osaksi arkea. Kiitos samoin sinulle, Tiiu!

   Poista
 6. Herkullinen ohje, vaikka pyrin äärimmäisyyksiin, ettei mitään koskaan menisi roskiin. Viimeiset käyttöpäivät ja jotkut huonot kohdat esmes hedelmissä tulee kuitenkin syötyä. En kestä ajatusta, että ruokaa menee roskiin.

  VastaaPoista
 7. Hävikki ruuasta puhuminen on tärkeää!
  ..kerron pienen tarinan lapsuudesta:),jossa äitini oli huippu hävikkiruuan jatkojalostaja;))
  Oli savulihaleittoa, ja sitä jäi,lihat oltiin syöty,perunat +porkkanat +liemi jäljellä,ätit survoi keitossa olleet perunat ja porkkanat lisäsi hiukan sokeria,kananmunia(omia kanoja) ja vehnäjauhoja,niistä paistoi mossukoita :syötiin seuraavana päivänä "ruuaksi",päälle porkkana/puolukkahilloa!
  Muistan kuinka onnellinen olin kun minun mielestä meillä oli hienoa ruokaa ..(ajatteli Liisa 6 v.)
  Lämminperunasalaatti oiskin herkullinen vaihtoehto /paistinpottuille:))

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!