sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Valtakunnallinen sienipäivä, sieniviikko ja Suomen kansallissieni-äänestys


Viikonloppuna oli superhieno sää! Lämmintä kuin parhaimpina kesäpäivinä ja päivät enimmäkseen aurinkoisia.

Lauantaina metsissä oli marttoja ja sieniä, Martat nimittäin viettävät vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina valtakunnallista sienipäivää. Samana päivänä vietetään myös Suomen Luonnon päivää. Tämän vuoden (2019) valtakunnallinen sienipäivä oli siis lauantaina 31.8. Marttojen 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi sienipäivä on laajennettu sieniviikoksi 31.8.-7.9.2019. Marttapiirit ja yksittäiset marttayhdistykset järjestivät sienipäivänä ja järjestävät sieniviikolla tapahtumia eri puolella Suomea.

Tarkemmin sienipäivästä ja sieniviikosta voit lukea klikkaamalla tästä KLIK.


Kävin sienipäivänä keräämässä sieniä. Löysin jonkin verran karvarouskuja ja pääsin testaamaan Orthexilta saamaani sieniveitseä. Sieniveitsellä saa sienet sekä leikattua että puhdistettua kahvan päässä olevalla puhdistusharjalla. Veitsen muotoiltu kahva tuntuu ns. käteen sopivalta.

Otrhexin sieniveitseen voit tutustua tarkemmin klikkaamalla tästä KLIK.


Tämän kuvan otin viime syksynä. Jospa tällaisia sieniapajia löytyy vielä tällekin syksylle.

Martat ovat käynnistäneet sieniviikon kunniaksi Suomen kansallissieni-äänestyksen. Äänestykseen voit osallistua tutustumalla Marttojen sivuilla oleviin sieniehdokkaisiin ja äänestää netissä täytettävällä ja lähetettävällä lomakkeella 11.9.2019 mennessä. Suomen kansallissieneksi äänestetty sieni julkistetaan lauantaina 14.9.2019 Marttatorilla Helsingin Senaatintorilla.

Marttojen kansallissieni -äänestykseen pääset klikkaamalla tästä KLIK.


Viikonloppuna kotipihallemme oli putkahtanut useita tällaisia sieniporukoita.

Hyvää sieniviikkoa!

10 kommenttia:

 1. Niin viikonloppu oli mitä ihanin,,,tänään sunnuntaina ensimmäisenä syyspäivänä,ilma oli kuin linnunmaito,pehmeä ja lempeä:)
  oi```,mitä ihania karvarouskuja,pienet sienet jotenkin niin sulosia,,,
  Onpas ollu hyvä kangassieni apaja:))
  Täytyypäs tutustua sieni äänestykseen.
  Kiitos Martta-Tarjalle:))
  ..minua naurattaa tuo sieniporukka;),kun tänäpäivänä ei oo ennää perheitä,ollaan vaan porukoita (varmaan viis vuotta vastustin tuota sanaa..miniän myötä olen nostanut kädet...ollaan sitten yhtä porukkaa;))
  Oikein ihanaa alkanutta syyskuuta ,Sinulle Tarja:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana sää, kuin linnunmaitoa tosiaan. Tuntui vähän hassultakin, kun kesä on taittunut syksyyn ja sää oli kuin parhaimpina kesäpäivinä.
   Tutustu tosiaan kansallissieniehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi. Äänestäminen on kätevästi järjestetty, kun sen voi tehdä netissä.
   Minua nauratti tuo sinun porukka-juttu:D
   Ihanaa alkanutta syyskuuta sinulle, Liisa!

   Poista
 2. Meidän keittiön ikkunan alla jo jotain tatteja. Olen niin huono sienien kanssa, että en uskalla mitään poimia. Tunnistan kyllä karvarouskut, torvisienet, suppilovahverot ja kanttarellit, mutta siinä ne sitten olikin :)
  Kivaa viikkoa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kerään lähinnä rouskuja, haperoita ja kanttarelleja. Muutoin olen kyllä harmittavan huono tunnistamaan sieniä. Kivaa viikon jatkoa sinulle, Outi <3

   Poista
 3. Mukavia sienikuvia. Toivottavasti tosiaan tänäkin vuonna löytyy edes jonkinverran sieniä. En kuitenkaan ole vielä käynyt edes katsomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän huonolta on tämän vuoden sienitilanne. Tänään kävin pikku lenkin metsässä, mutta en juurikaan sieniä löytänyt. Onneksi sienikausi jatkuu pitkälle syksyyn.

   Poista
 4. Meillä ei vielä sienireissulla ollut juuri onnea, vain pari kantarellia löysimme. Lähiaikoina olisi kuitenkin tarkoitus käydä uudestaan. Kauniita syyskesän päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän niitä sieniä vielä löydetä. Vettä on satanut ja lämmintä on ollut, joten pidetään peukkuja! Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 5. Oi noita sieniä! Oma vatsani ei oikein sulata kuin kanttarelleja ja vähissä määrin suppiksia. Kanttarelleja en ole löytänyt, suppikset tulee sitten vähän myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla, että sienet eivät sovi sinulle. Muutamia muitakin tiedän, joilla on sama juttu. Sienikausi jatkuu tosiaan pitkälle syksyyn. Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista

Ilahdun kommenteista!