sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Näläkämaan markkinat 2019


Sunnuntai. Takana aivan mahtava reissu. Kävin tyttäreni kanssa Marttatorilla Helsingissä. Tapahtumasta teen useamman blogipäivityksen, sillä nähtävää ja koettavaa oli niin paljon. Mutta pyörähdetään ennen marttatoripäivityksiäni Näläkämaan markkinoilla Kainuun ammattiopiston luonnonvara-alan yksikössä Seppälässä, Kajaanissa (13.-14.9.2019).

Perinteikkäät Näläkämaan markkinat järjestettiin nyt 29. kerran. Markkinat ovat Kainuun ammattiopiston opiskelijoiden taidonnäyte; opiskelijat osallistuvat tapahtuman suunnitteluun ja valmisteluun. Lisäksi he vastaavat myynti- ja esittelypaikkojen varauksista sekä markkina-alueen rakentamisesta. Opiskelijat huolehtivat markkinoilla myös esim. liikenteenohjauksesta, turvallisuudesta ja ensiavusta.


Tapahtuman tarkoitus on muistuttaa ruoantuotannon merkityksestä ja maakunnan omasta tarjonnasta.

Tapahtuma on tärkeä päiväkodeille ja kouluille. Näin lapset ja nuoret voivat nähdä maatilojen koneita ja eläimiä sekä tutustua Kajaanissa tarjottavaan toisen asteen koulutusohjelmiin. Näläkämaan markkinoille ajellessani näin pieniä päiväkotilaisia kävelemässä kohti Seppälää letkassa sinisestä narusta kiinni pitäen. Markkinapaikalla oli koululaisryhmiä tutustumassa markkinoiden tarjontaan. Näläkämaan markkinat on ehdottomasti myös koko perheen tapahtuma monipuolisuutensa ja tarjontansa ansiosta.


Tapahtumassa pääsee näkemään mm. lampaita, lehmiä, hevosia, kanoja, vuohia ja alpakoita.Näläkämaan markkinoiden opiskelijoiden ja yhteistyökumppaneiden metsäteema-alue oli monipuolinen ja kiinnostava! Metsää esiteltiin sekä metsän hyöty- että virkistyskäytön näkökulmista siis hyvinvointia monikäyttömetsistä, kuten Metsähallituksen esitteessä sanotaan.


Kainuun ammattiopiston YritysAmis Luonto-alalla opitaan tekemällä. Tämä näkyi markkinoilla esimerkiksi puutarha-alan opiskelijoiden tekemissä kauniissa kukkakimpuissa puutarhamyymälässä sekä upeissa istutuksissa Seppälän koulutilan piha-alueella.

Näläkämaan markkinoilla oli muuten myös myynnissä rakennusalan opiskelijoiden valmistamat roskakatokset, jotka myytiin tarjousten perusteella.


Markkinoiden nimestä huolimatta Näläkämaan markkinoilla ei vatsat murisseet, siitä pitivät huolen KAO:n opiskelijat Latokahvilassa. Ja mikäpä sen mukavampaa kuin istahtaa nauttimaan kahvilan tarjonnasta sekä katsomaan ja kuuntelemaan KAO:n musiikkialan opiskelijoiden esityksiä. "Murua rinnan alle" sai myös Street Food -kadulta ja kotakahvilasta.

Kainuun ammattiopistossa toteutetaan opetusta YritysAmis -pedagogiikan avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että ammatillista osaamista hankitaan erilaisissa oppimisympäristöissä: "oppilaitosympäristössä, oppilaitoksen yhteydessä olevissa nuorten opiskelijoiden omissa yrityksissä (NY-yrityksissä) ja koulutus- tai oppisopimuksella yrityksissä ja organisaatioissa niin kotimaassa kuin ulkomailla." (suora lainaus KAO:n sivuilta).


Minkeli Welling opiskelee luonnonvaratuottajaksi KAO:n aikuisopistossa. Minkelin NYyritys, Uusittu, on osa yrittäjäkurssia, jossa hän hyödyntää kierrätysmateriaaleja ja luonnon antimia myyntituotteiksi. Yrityksen tuotteiden valmistaminen onnistuu Minkelin ennestään suorittamien käsityöalan perusopintojen ja neulontaharrastuksen ansiosta. Uusittu.fi on NY-yritys, joka toimii Otanmäessä, Kajaanissa.

Minkelin NYyrityksen tuotteita ovat kierrätysmateriaaleista valmistetut tuotteet, kasveilla ja sienillä värjätyt neulelangat sekä omin käsin neulotut villasukat. Minkeli kirjoittaa koulutehtävänään Luontovuosi-blogia, jossa seurataan luonnossa tapahtuvia muutoksia.

NY-yrityksiensä kautta opiskelijat opiskelevat yrittäjyyttä. NY-Vuosi Yrittäjänä -ohjelmasta voit lukea klikkaamalla tästä KLIK.


Opiskelijat esittelevät tapahtumassa omia ammattialojaan. Näläkämaan markkinoilla yläkoululaiset pääsevät siis koulutusalojen esittelyn aitiopaikalle!

Kainuun ammattiopiston koulutuksiin pääset tutustumaan klikkaamalla tästä KLIK.


Opiskeleminen on mukavaa! Minä olen hurahtanut Marttaliiton marttaopintoihin :)
Marttojen opintoihin pääset tutustumaan tästä KLIK.
Onko marttaopinnot se sinun marttajuttusi?

Tervetuloa seuraamaan blogiani myös facebookissa Ruusu-unelmia ja villasukkia sekä instagramissa (ruusu_unelmia).

14 kommenttia:

 1. Voi miten kivan oloinen tapahtuma! Upeaa että tällaisia järjestetään. Mukavaa viikkoa sinulle❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On itselle tullut tavaksi käydä joka vuosi. Kiva käydä katselemassa ja tehdä ostoksia. Markkinoillla tapaa myös paljon tuttuja. Kiva on nähdä NYyrittäjiä ja heidän valmistamiaan tuotteita. Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 2. Vaikuttaa mukavalta ja kiinnostavalta tapahtumalta, vaikka nimi viittaakin ihan muualle :) Ajattelin heti, että hevoset näyttää ainakin ihan hyväkuntoisilta ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava tapahtuma. Tulee joka vuosi käytyä ja aina tulee hyvä mieli. :D Nälkämaa on menneisyyttä, vaikka tapahtuman nimenä vielä onkin. :D

   Poista
 3. Tänään on täällä meillä päin kananmuna ilta martoilla, kaikkea mitä kananmunista voi tehdä, ja kanakasvattaja myy sit tuoreita munia kennottain, ja nehän säilyy kauan, muutamia kertoja olen ollut martta illoissa, mut en ole liittynyt vielä. Tuosta nälkämaan markkinoilta tuli mieleen se että Lieksassa on iso kivi, johon on kaiverrettu 1866 - 68 Nälkävuodet, oikeesti suomessa saattoi kuolla nälkään tuolloin ihmisiä.
  Kaikki ne kivat tapahtuman on helsingissä,niinkuin tuokin tapahtuma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva lukea, että olet käynyt tutustumassa Marttojen toimintaan marttailloissa. Ehkäpä innostut niin, että liityt jäseneksi. Jäsenille tulee Martat-lehti, joka on aiheiltaan monipuolinen ja tuhti tietopaketti arkisiin asioihin.

   Poista
 4. Hieno artikkeli :) Kiva päästä täältä Etelä-Karjalastakin lukemaan muun Suomen tapahtumista, varsinkin kun vielä tuttavakin on päässyt tarinaan mukaan. Ja täydet peukut tällaisille tapahtumille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna G! Mukava on lukea, että tykkäsit postauksestani! Näläkämaan markkinat on hieno, perinteikäs tapahtuma, joka kerää valtavan määrän yleisöä.

   Poista
 5. Onpa ollut kivat markkinat! Lapset tykkäävät eläimistä ja tällaisten tapahtumien kautta heille saa kerrottua helpommin lähiruoasta.
  Ihanaa uutta viikkoa sinulle Tarja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtavat markkinat! Ja niin hyödyllinen! Mukavaa viikonloppua, Outi <3

   Poista
 6. Kuulostaa niin hyödylliseltä tapahtumalta. Olen pitkään suunnitellut tuommoisia roskakatoksia, mutta aikaiseen ei ole saatu. Tällaiset tapahtumat kyllä herättää tekemään yhtä jos toista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyödyllinen ja mielenkiintoinen tapahtuma. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten kaikki aikanaan. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 7. Tärkeä tapahtuma!!
  Paljon nähtävää.:)suloisia eläimiä....
  Tämän tyyppisiä tilaisuuksia enempi kaupunkeihin...mistä ruoka/lähiruoka tulee...tutustuminen eläimiin.
  Tuo sana "nälkämaa"..tuo paljon mieleen..omalta koulu ajalta,jollain maakuntalaulut piti osata ulkoa..kuulkaa korpemme kuiskintaa...:)
  Kiitos Tarja tästä tarinasta!...
  Hyvää kirpakkaa syys viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon oli nähtävää! Lapsille ja nuorille tärkeä tapahtuma, että pääsevät näkemään maatilan eläimiä muutoinkin kuin kuvista. Maakuntalaulut ovat tuttuja. Kiitos sinulle kommenntistasi, Liisa! Aurinkoisia syyspäiviä!

   Poista

Ilahdun kommenteista!