keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Piparkakkuja (resepti) ja Strasbourgin marttamatkan muistelua


Vuosi sitten olin marttamatkalla MEP Sirpa Pietikäisen vieraana Strasbourgissa. Matka oli kaikin tavoin antoisa; tutustuin marttoihin ympäri Suomen ja sain marttaystäviä, pääsimme tutustumaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ja Euroopan parlamenttiin, tutustuimme Strasbourgin nähtävyyksiin ja kiertelimme upeilla joulutoreilla.

Marttamatkastamme voit lukea matkakertomuspostauksistani:
Marttamatka Strasbourgiin 1/3
Marttamatka Strasbourgiin 2/3
Marttamatka Strasbourgiin 3/3


Matkamuistelufiiliksissä tein eilen piparkakkutaikinan. Piparkakkutaikinan maustamiseen käytin Pain d'Epices Mireille Oster, piparkakkuja ja piparkakkumausteita myyvästä liikkeestä ostamaani piparkakkumausteseosta.


Tänään leivoin pipareita kuvioimalla piparit Strasbourgin joulutorilta ostamallani kuoviokaulimella.

Vinkkejä kuviokaulimen käyttöön

Taikina kaulitaan ensin liki taikinan haluttua paksuutta tavallisella kaulimella. Sitten kaulitaan kuviokaulimella niin voimakkaasti painaen, että kuvio painautuu hyvin taikinaan - näin kuvio näkyy myös taikinan kohotessa.

Kuviokaulin tulee puhdistaa käytön jälkeen hyvin. Kaulin puhdistetaan lämpimässä vedessä harjalla harjaten niin, että jokainen kuvion kolo on puhdas. Puhdistamisen jälkeen kaulimen annetaan kuivahtaa, minkä jälkeen se öljytään kevyesti ruokaöljyllä. Ruokaöljyllä käsittely estää puisen kaulimen halkeilemisen.


Piparkakut

1 1/2 dl siirappia
2 1/2 dl sokeria
2 rkl piparkakkumaustetta
250 g leivontamargariinia
2 munaa
8 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl soodaa

1. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää rasva. Sekoita, kunnes rasva on sulanut. Jäähdytä seos haaleaksi.

2. Sekoita sooda ja suola vehnäjauhoihin.

3. Sekoita munat yksitellen siirappi-sokeriliemeen.

4. Ja lopuksi lisää jauhot hyvin sekoittaen.

5. Laita kansi kattilan päälle ja siirrä taikina jääkaappiin kovettumaan yön yli.

6. Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Ota taikinalevystä muotilla pipareita ja laita ne leivinpaperin päälle pellille.

7. Paista 175 asteessa noin 7-10 minuuttia. Paistoaika riippuu piparien paksuudesta. Piparkakut ovat ohuita ja palavat herkästi!



Lopuksi vielä muistutus blogini villasukka-arvonnasta! Ohjeet arvontaan osallistumiseen löytyy täältä KLIK.

Joulupiparin tuoksuista keskiviikkoa!

10 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tällaisella kuviokaulimella saa nättejä pipareita ja tosiaan kiva antaa vaikka lahjaksi.

      Poista
  2. Tosi kauniita pipareita. Tuota kaulimen puhdistusasiaa ehdin jo miettiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin mietin kaulinta ostaessa, että mitenkähän tämän saa puhtaaksi, mutta tosi helppoa se sittenkin oli.

      Poista
  3. Tuleepa kuviokaulimella kauniita pipareita.

    VastaaPoista
  4. Hauska tuollainen Marttamatka! Ihania pipareita, niin kaunis kuvio pinta! Leppoisaa viikon jatkoa♥

    VastaaPoista
  5. Ihania pipareita, niin kaunis tuo kaulin <3 Ihanaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  6. Mukavan matkan olet tehnyt!
    oi````kauniita pipareita:)Tosi mukavan näköinen kaulin,
    Sinulle Tarja"""
    Toivotan ihanaa joulun odotusta!!

    VastaaPoista
  7. Onpa upea kaulin ja tuolla tulee kyllä hienoa pintaa pipareihin. Mukavia tuollaiset matkat. Tulin vastavierailulle ja liityn lukijaksesi myös. Mukavaa joulun odotusta <3 Liisa

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!