tiistai 31. maaliskuuta 2020

Key Lime Pie ja Uudenmaan Martat vinkkaa


Tänään on satanut lunta. Ja paljon; ensin sulamaan alkaneen lumen päälle satoi 10 cm uutta lunta, sitten 20 cm, 40 cm, 50 cm... Saatan ehkä liioitella, liioittelenkin. Vanhan sanonnan mukaan uusi lumi vanhan sulattaa. Antaa vaan sitten tulla uutta lunta. Ei tämä toki mitenkään poikkeuksellista ole, että lunta sataa tähän aikaan vuodesta. Olin vain niin ilahtanut sulasta maantiestä, sulista seinän vieruksista, puiden juurilta näkyvistä varvuista...

Työpäivän jälkeen ikkunasta lumisadetta katsoessani päätin, että tänään lähdemme Floridaan! Makumatkalle Floridaan, missä aurinko paistaa, hiekkarannat ovat leveitä, palmut tuuheita ja meri turkoosi. Tein limepiirakan K-ruoka.fi limettipiirakan reseptillä! Key lime pie on kotoisin Floridasta, missä kasvaa Key-limejä.



Makea limepiirakka (Key lime pie)


Pohja

200g Digestive-keksejä
75g voita sulatettuna


Täyte

4 keltuaista
1prk(397 g)kondensoitua, makeutettua maitoa
1 1/4dl limetin mehua (3 limettiä)
2tl limetin raastettua kuorta


Koristeeksi

1-2dl kuohu- tai vispikermaa
limetin raastettua kuorta, limetin viipaleita



1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Hienonna keksit monitoimikoneessa. Keksien hienontaminen onnistuu myös laittamalla keksit pakastepussiin ja painelemalla pussia esim. kaulimella.

Lisää voisula. Sekoita tasaiseksi. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Paista pohjaa 175 asteessa noin 8 minuuttia.

2. Vatkaa sähkövatkaimella keltuaisten rakenne rikki kulhossa. Kaada kulhoon kondensoitu maito ja limenmehu. Lisää limetin kuori. Vatkaa tasaiseksi seokseksi ja kaada täyte pohjan päälle.

3. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 10-15 minuuttia. Ota piirakka uunista. Piirakan keskusta heiluu hieman vielä tässä vaiheessa. Anna piirakan jäähtyä ja siirrä piirakka jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mielellään yön yli.

4. Vaahdota kerma. Koristele piirakka kermavaahtopursotuksilla ja limetin kuorella, limetin viipaleilla tai kiiveillä. Piirakka on parhaimmillaan kylmänä.

Piirakka sopii erinomaisesti myös pakastettavaksi. Anna pakastetun piirakan sulaa noin 20 minuuttia ennen tarjoamista.

Illalla katsoimme Hansin matkassa-ohjelman ja söimme limepiirakkaa. Hans Välimäki oli vieraana kiekkolegenda Olli Jokisen luona Miamissa. Koska ohjelma oli kuvattu Floridassa, oli Key Lime Pie tietenkin ohjelmassa.


Ensi viikonloppuna on tarkoitus leipoa vaalea hapanjuurileipä!

Facebookissa Uudenmaan Martat vinkkaavat: "Nyt on aikaa opetella tekemään leipää juureen. Leivinhiivan loppuminen kaupasta ei juurileipojaa hetkauta! Turvaa tuoreen leipäsi saanti, ja seuraa meidän päivityksiä, kun julkaisemme vinkkejä vaaleaan hapanjuurileivontaan! Tarvitset vain vettä, vehnäjauhoja, ja viisi päivää aikaa."

Otetaanpa koppi tästä marttojen vinkistä! Raaka-aineet löytyvät kotoa ja sitä aikaahan meillä itsekukasellakin taitaa nyt olla tavanomaista arkea enemmän.

26.3.2020 Uudenmaan Martat vinkkaa-facebook päivityksessä neuvotaan, kuinka hapanjuurileivonta aloitetaan.
28.3.2020 vinkataan, kuinka vaaleaa hapanjuurta ruokitaan.
29.3.2020 saadaan ohjeet vaalean hapanjuuren käyttöön ja säilytykseen.
30.3.2020 vaalean hapanjuuritaikinan taittelua, kohotusta ja muotoilua neuvotaan videoiden kera ja lopuksi vinkataan, kuinka vaalea hapanjuurileipä paistetaan.

Uudenmaan Martat vinkkaa-sivut löytyvät täältä KLIK. Käy tykkäämässä ja seuraa Uudenmaan Marttojen vinkkejä!

15 kommenttia:

  1. Kiitos Tarja!!
    ;))..niin minäkin aina sanon heti että puolimetriä..satoi lunta ...siitä on hyvä sitten laskea lukua tarpeen mukaan;))))
    Nyt taian uskaltaa kokeilla..viikonloppu-herkkua ,,itselleni ,limen ystävä kun olen:))
    Ajatuksin peukutan!!
    Oikein HYvää alkavaa huhtikuuta!,Sinulle Tarja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä mietin, että pitäisi nyt aamusta tehdä lumityöt. Lumisateet jatkuvat vissiin. Lime on ihanan pirtsakka. Jos malttaa antaa tekeytyä piirakan jääkaapissa yön yltä, niin maku syvenee. Ei maltettu, kun oli nojatuoli varattuna nojatuolimatkalle Floridaan:D Hyvää huhtikuuta sinulle, Liisa <3

      Poista
  2. Meillekin satoi ohut lumikerros. Ei olisi tarvinnut! Olen tehnyt tuota limepiirakkaa ja se on superhyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin ei ihan hirveästi näistä lumisateista jaksa innostua :D Tai siis jos sataisi vähän, mutta päivätolkulla lähes koko ajan! Eilen (lauantaina) ja nyt sunnuntaiaamusta paistaa aurinko - ihanaa <3

      Poista
  3. Herkullisen näköinen piirakka. Lunta tuli meilläkin aika paljon ja entistäkin oli aivan liikaa.

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköinen piirakka!
    Itse olen miettinyt, monen vuoden ajattelun jälkeen, kokeilla itse mämmin tekoa.. Martoilla oli siihenkin ohje.

    VastaaPoista
  5. Täälläkin pikkuisen lunta ripsasi:) Voi että tuo piirakka näyttää herkulliselta..lurps:)) Mukavaa alkanutta huhtikuuta🌷🌞💕

    VastaaPoista
  6. Minä ajattelin tehdä sitruunapiirakan viikonloppuna ja tästä piirakasta sain nyt vielä enemmän sysäystä sinne suuntaan. Niin herkullisen näköistä <3 Hyvää huhtikuun ensimmäistä päivää <3

    VastaaPoista
  7. Hyvältä näyttää. Ajattelin , että lime ei oo ihan suosikkini, mut sehän onkin yhdistettynä kondensoituun maitoon, eli silloin mikä vaan maistuu hyvältä ;)
    Noista piparipohjaisista hyydytettävistä tykkään aina kuitenkin.

    VastaaPoista
  8. Katoin Hansin matkaa. Onhan se kiva, että pääsee edes nojatuolimatkalle! Pitääkin tehdä tuota piirakkaa pääsiäiseksi. Joskus olen tehnyt, mutta ohje on jäänyt unholaan. Maistelun kera voikin sitten muistella omaa matkaa Key Westiin!

    VastaaPoista
  9. Muutama sentti tuli lunta meillekin ja varmaan lähipäivinä saadaan lisää, ihan normisettiä keväisin.

    K-ruoka on ihana palvelu, mulla on tuon limepiirakan tarvikelista ollut tallennettuna jonkun aikaa, voisinpa ne seuraavalla kauppareissulla napata mukaan. Se reseptiarkisto on tosi kiva ja ihan tosi monta suosikkiruokaa sieltä onkin löytynyt, vahva suositus!

    Olen seurannut instagramissa erästä hapanjuurileipuria ja ne leipomukset ovat varmasti ihania. Taidanpa ottaa nyt tuon marttalinkkisi seurantaan ja perehtyä aiheeseen. Eihän tuossa iso ja kallis vahinko koidu jos juuri ei suostu toimimaan.

    Mukavaa huhtikuun alkua sinulle.

    VastaaPoista
  10. Key lime pie on yksi niitä herkkuja, josta oikeastaan kaikki meillä tykkäävät. Mulla on ohje, jonka väitetään olevan isoäidin ajalta, mene ja tiedä sitten. Ei ole tullut tehtyä pitkään aikaan. Tämä on myös yksi niistä harvoista leivonnaisista, jotka ovat aika onnistuneita pakastealtaastakin ostettuina.

    Kiva, että ette kuitenkaan Floridaan lähteneet. Täällä on sydän syrjällään seuratta, kun heidän kuvernöörinsä ei ole suostunut antamaan kehotusta pysymään kotona. Nyt ovat tartunnat ja kuolemat lisääntyneet ihan hirveästi ja aika synkät on ennusteet. Tänään sitten tuli viimein kehotus pysyä kotona, mutta taitaa olla vähän myöhäistä. Surullista.

    VastaaPoista
  11. Näyttää ihanalta. Kiitos upeista ja tarkoista teko-ohjeista.
    Ihanaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
  12. Onpa sinulla kiva blogi, tulenkin lukijaksi saman tien.
    Tuo piirakka vie varmasti kielen mennessään ja on helppo valmistaa!!

    VastaaPoista
  13. Pitipä tulla leijumaan, piirakka on tekeytymässä yön yli ja lauantaina onkin monta astetta makoisammat kahvin seuralaiset. Oli ällistyttävän helppo ja nopea valmistaa. Eniten meni aikaa limen mehun puristamiseen ja keltuaisten erotteluun.

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!