tiistai 23. helmikuuta 2021

Hedelmien siemenistä kasvaa hienoja huonekasveja

 


Hedelmien siemenien kasvattaminen on lystiä puuhaa! Tässä on kasvamassa ystäväni Leenan avokado. Kasvu oli jo mukavalla mallilla ja lehtiä pukkaa.  

Leena kertoi, kuinka hän oli jo aiemminkin jo kasvattanut avokadoja. Kokemusta oli ja kasvutarina isoksi kasvaneesta, tuuheasta, avokadosta. Kasvi oli tosin osoittanut mieltään mielestään liian korkeasta huonelämpötilasta ja tiputtanut lehtensä. Näitä tällaisia haasteita voi huonekasvien kanssa joskus käydä, eikä näistä kannata lannistua. 

Muitakin haasteita voi tulla, kuten Marttojen nettisivuilla kerrotaan. Jotkut siemenet itävät nopeasti ja joidenkin lajien jopa pari kuukautta. Martat tsemppaavat, että ei kannata luovuttaa, vaikka versoja ei ensimmäisten viikkojen aikana mullasta nousisikaan.Tässä on itämään laitettuja avokadon siemeniä. Leena oli ensin pessyt hedelmälihan pois siemenen päältä ja sitten hän oli tökännyt hammastikut kahta puolta siemenen. jotta siemen on puoliksi upoksissa vesiastiassa. 


Kun siemen on itänyt, istutetaan se kukkaruukkuun. Martat kertoo, että osa siemenestä jätetään näkyviin mullan pinnalle, mutta siemen itää melko hyvin vaikka se olisi kokonaan mullan alla. Itämisen ja alkukasvukauden ajan on tärkeää huolehtia, että mullan kosteus on tasainen.

Martat vinkkaa, että isot kovakuoriset siemenet voidaan idättää muovipussissa, kosteassa mullassa ja siirtää ruukkuun siinä vaiheessa, kun siemen on itänyt.

Siemenistä kasvatettuja kasveja hoidetaan myöhemmin, kuten huonekasveja. Kasveja kastellaan huoneenlämpöisellä vedellä, lannoitetaan ja suihkutetaan. Tavittaessa kasvit siirretään isompiin ruukkuihin.

Marttojen esimerkkejä hedelmistä, joiden siemenistä voi kasvattaa huonekasveja:

 • avokado
 • sitrukset (esim. sitruuna, mandariini, appelsiini, greippi)
 • granaattiomena
 • papaija
 • guava
 • karambola
 • mango
 • viikuna
 • ananaksen lehtiruusuke
Ennen siementen ottamista hedelmien annetaan kypsyä täysin kypsiksi.  Hävikkivinkki: myös pilaantuneiden hedelmien siemenet voi kylvää.

Minulla on kokemusta avokadon kasvatuksesta vuosien takaa.  Nyt nuo Leenan avokadot ja Marttojen lista huonekasviksi kasvatettavista hedelmien siemenistä innostavat ja seuraavalla kauppareissulla katson heviosastolla hedelmiä viherpeukalon silmin.

Oletko sinä kasvattanut hedelmien siemenistä huonekasveja?

47 kommenttia:

 1. Nämä ovat kyllä hurjan hienonnäköisiä! Kateellisena aina ihailen avokadopuita ja muita kavereiden luona, minulla kun ei kotona valo riitä niiden menestyksekkääseen kasvattamiseen. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin hienoja! Meilläkään ei valo riittäisi ja siksi olen hankkinut kasvilampun. Se on hyvä!

   Poista
 2. Minulla oli joskus kauan sitten appelsiinin siemenestä kasvatettu komea appelsiinipuu tai -kasvi. Pitäisiköhän taas yrittää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis todellakin pitäisi! Ja kun sinulla on vielä tuollainen kokemusta appelsiinipuun siemenestä kasvattamisesta. Sinulla on appelsiinipuun kasvattajan viherpeukalo <3

   Poista
 3. Lapsena laitoin appelsiinin siemenen multaan ja kasvoihan siitä pikku taimi. Aikuisena ei ole tullut kokeiltua. Onhan se jännää katsella mitä siemenistä kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin - on jännää katsoa, mitä siemenestä kasvaa ja miten kasvatus onnistuu.

   Poista
 4. Kyllä, avokaadon olen kasvattanut. Siitä tuli pitkä ruipelo. :)

  VastaaPoista
 5. Aivan, ovat tosiaan hauskan näköisiä. Itse en ole kokeillut, mutta miniä on kasvattanut monta ja niitä olen ihaillut :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen blogissasi ihaillut upeaa puutarhaasi <3 Sinulla on viherpeukalo ja silmää luoda upea puutarhakokonaisuus <3

   Poista
 6. Hei joo. Muistankin nuoruudessani kokeilleeni avokadosta kasvattaa. Sain kyllä itämään, mutten ikinä noin pitkälle, että olisi lehtiä tullut. Pitääkin koittaa uudelleen, kiitti vinkistä!

  VastaaPoista
 7. Hedelmistä kasvattaminen on kyllä mielenkiintoista ja hauskaa. Minullakin, kolme vuotta sitten kylvetty avokado, on selvinnyt talvesta hyvin ja pukkaa jo uusia lehtiä. Mittaakin on jo 48 cm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Olet onnistunut avokadon kasvatuksessa hienosti! Tosin se ei kyllä ollut minulle yllätys - olen nähnyt blogistasi, millainen viherpeukalo olet <3

   Poista
 8. Avokadoa en ole kasvattanut, mutta aika monesta muusta siemenestä on kokemusta tuolta nuoruudesta. Yritin lisätä huonekasvieni määrää. Pop cornin siemenistä kasvoi hienoa heinää ;) Sain persikankin kasvamaan.
  Nyt on paprikasta napattuja siemeniä kasvamassa, taimella jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavia muistoja nuoruuden taimikasvatuksesta <3 Paprikaa siis pukkaa!

   Poista
 9. Meidän nuorella miehellä on avokaadoja kasvamassa. Meillä on ollut pitkään greippejä, pomeloita, appelsiineja ja sitruunoita kasvamassa. Sitruspuut kasvavat hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Teillä on mahtavia hedelmien siemenistä kasvatettujen huonekasvien kirjo. Otan vinkistäsi vaarin ja kokeilen seuraavaksi sitruspuun kasvatusta.

   Poista
 10. Minä olen yrittänyt kasvattaa avokadoa, mutta luulin, että ei idä minun yritelmä. Heitin sen sitten roskiin. No sehän oli virhe, koska myöhemmin kuulin, että itäminen vie tosi paljon aikaa.
  Ehkä tässä voisi vaikka sitruunan kasvatusta yrittää seuraavaksi.
  Mukavaa tiistaita sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavalla kerralla odottelet tarpeeksi kauan, niin eiköhän ala itämään. Minäkin ajattelin vielä kokeilla appelsiinin ja sitruunan kasvatusta. On tämä kyllä kivaa puuhaa! Hyvää viikon jatkoa <3

   Poista
 11. Appelsiinejä ja sitruunoita on joskus tullut kasvatettua välillä jopa ihan menestyksellä. Kiva kyläillä blogissasi näin talvilomaa vietellessä. Mukavaa kevään odotusta☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitruksia ajattelin vielä laittaa kasvamaan. Mukava nähdä, millaisia kasvutarinoita niistä syntyy. Ihanaa ja rentouttavaa lomaa!

   Poista
 12. Nämä ovat hauskoja kokeiluja! Minullakin on avokado viherkasvina olohuoneessa. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Hauskoja kokeiluja ja usein myös onnistuneita kasvutarinoita. Hyvää viikon jatkoa!

   Poista
 13. Enpäs ole koskaan vielä kokeillut tätä hedelmien siemenistä kasvin kasvattamista. Olisi kyllä monta kivaa vaihtoehtoa ja ihanaa kevätpuuhaa! Mukavaa viikkoa Tarja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogissasi oli mielenkiintoinen postaus, missä kerroit avokadojen tilaamisesta suoraan tuottajalta kotiovelle. kuinkas sattuikaan - avokado aiheena molemmilla <3 Täällä postauksessani on avokadot jo syöty ja siemenistä kasvatetaan huonekasveja :D Mukavaa viikon jatkoa <3

   Poista
 14. Saa nähdä alkaako meikän avokaadot kasvamaan.

  VastaaPoista
 15. omenapuita ,,haaveilin kasvattavani itse:)))
  eipä onnistunut,,yritetään uuestaan,
  uusia juttuja mukava kokeilla...niinkuin pinaatin kasvatus,,rikkaruohoina harvensin koko penkin;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenistä kasvattaminen on tosi mielenkiintoista ja kivaa. Ja hedelmien siemenistä kasvattaminen se vasta onkin. Puutarhassa(kin) tekevälle sattuu :D Kokeillaan uusia juttuja, innostutaan ja iloitaan tekemisestä ja touhuamisesta <3

   Poista
 16. On tullut kasvatettua kaikenlaista. Yleensä vain tungen siemeniä jonkun kasvin ruukkuun ja yllätyn kun sieltä joskus tunkee taimia esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni tekee varmaan samalla tavalla - tunkaisee siemeniä jonkin kasvin ruukkuun. Kiva tehdä taimilöytöjä kukkaruukuista.

   Poista
 17. oh this was a nice and useful blog! I was just going to plant some seeds so this was nice to read

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you! Nice to meet here on my blog.
   Growing from seed is nice and interesting.

   Poista
 18. Jospa uudelleen kokeilen tuota avokadon kasvatusta. Ensimmäinen kerta ei tuottanut tulosta🙈. Appelsiinin siemet viimeviikolla pikku apulaisen kanssa sujautin multaan.
  Kiva tosiaan kokeilla eri siemenistä.
  Yksi mistä en ole myöskään onnistunut on ananas,vaikka kaikkien ohjeiden mukaan olen yrittänyt sen laittaa ja olen leikannut sen yläosan oikein...niin noup ei onnistu🙈
  Mukavaa helmikuun loppua🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä kyllä hauskaa puuhaa. Kiinnostaa varmasti myös pikkuapulaistakin. Muistelen, että olen kokeillut ananaksen tupsun kasvattamista ja ei se tainnut minullakaan onnistua :D Avokadon siemenestä kasvatus onnistuu. Kauniita helmikuun viimeisiä päiviä <3

   Poista
 19. Mielenkiintoinen kokeilu tuo avokadon kasvatus. Joskus vuosia sitten kasvatin appelsiinin siemenestä viherkasvin, joka viihtyi meillä aika pitkäänkin. Myös kiiwin siemenistä kasvatin joskus karvalehtisen köynnöksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä tosi kivaa puuhaa! Sinulla on mielenkiintoisia kasvutarinoita. Noita appelsiinin ja kiiwin kasvatusta pitää kyllä minullakin kokeilla!

   Poista
 20. Hieno juttu avokadojen kasvatuksesta! Juuri tänään huomasin pienen verson alun pimeässä pitämästäni mangon siemenestä, joka pitäisi kai kohta laittaa multaan.

  VastaaPoista
 21. En ole koskaan kokeillut kasvattaa. Mutta varmasti mielenkiintoista 🤗❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi lystiä puuhaa. Mukava ja mielenkiintoista katsoa, mitä saa kasvatettua hedelmien siemenistä.

   Poista
 22. Minullakin on sama kokemus ananaksen kasvatuksesta. Avokadon onnistuu kivasti. Luin kommenteista, että sitrusten siemenistä kasvattaminen onnistuu. Kiitos samoin, kauniita helmikuun viimeisiä päiviä sinulle, Marja-Terttu <3

  VastaaPoista
 23. Mä olen "koronavuonna" erikoistunut avokadoihin 😁 Ennen en ollut kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Avokado on näköjään suosituin hedelmä huonekasvien kasvatuksessa.

   Poista

Ilahdun kommenteista!