tiistai 2. helmikuuta 2021

Makramee - perussolmut ja makramee-marttailta (ohjeita videona ja kuvina)

Variskankaan Marttojen maanantain (1.2.2021) makramee-teemaisen marttaillan kokoontuminen päätettiin koronsuosituksista johtuen muuttaa makramee-aiheiseksi videomarttaillaksi. Makramee on käsityötekniikka, jossa solmuja käyttämällä saadaan aikaan koristeellisia nyörejä ja pintoja.

Videolla yhdistyksemme puheenjohtaja Tuula ja makrameeosaajamartta Raija antavat ohjeita ja vinkkejä makrameen tekemiseen. Lisäksi videolla nähdään Raijan tekemiä upeita makrameetöitä. Raija näyttää myös, kuinka solmitaan Tähkä-makrameeseinävaatetta. Tähkä-makrameeseinävaatteen ohje on tulostettavissa ilmaiseksi Lankavan nettisivuilta.

Makrameetöiden lankamateriaalina on usein miten luonnonmateriaali esim. kierrätyspuuvilla ja pellava. Makramee töihin voi käyttää somisteena puisia helmiä ja renkaita, joita löytyy kaupoista. Lisäksi kannattaa katsella, mitä somistemateriaalia kotoa laatikoiden pohjilta löytyy, vinkkaa Tuula videolla.

Kannattaa opetella ensin perussolmut. Tässä on kuvaohjeet alku-, taso- ja kaksoistasosolmuun. Ohjekuvissa olen käyttänyt mustaa ja valkoista lankaa työvaiheiden hahmottamisen helpottamiseksi.  


ALKUSOLMU 

(käytetään myös nimiä leivonpää ja lehmänkyykky)

Tee lankalenkki.Pujota langan päät tukikepin yli lankalenkistä.
Kiristä.

Alkusolmu on nyt valmis ja makramee-solmeilu voi alkaa!

Alkusolmuja tehdään vierekkäin halutun työn leveyden verran. Työn leveyteen vaikuttavat myös lanka ja käsiala.

Makrameetyön voit tehdä esim. keppiin, puurimaan tai oksaan. Tukikepin pituus riippuu työn leveydestä. 


TASOSOLMU


Vie oikean nyöriparin reunimmainen lanka kahden keskimmäisen langan päältä ja vasemman nyöriparin reunimmaisen langan alta. 

Vie reunimmainen lanka vasemmalta kahden keskimmäisen langan yli ja oikeanpuolimmaisen langan ali. 

Kiristä. 

Ensimmäinen tasosolmu on valmis!


Jatka solmeilua samalla tavalla ohjeen 1 ja 2 mukaan. Solmeiltu nyöri alkaa kiertymään, kuten kuuluukin. Tällainen tasosolmunyöri näyttää hienolta esimerkiksi amppelissa, jollainen mm. nähdään Variskankaan Marttojen videossa.


KAKSOISTASOSOLMU 


1. Tee ensin tasosolmu eli  vie oikean nyöriparin reunimmainen lanka kahden keskimmäisen langan alta ja vasemman nyöriparin reunimmaisen langan päältä.2. Vie vasemmanpuoleisen lankaparin reunimmainen lanka kahden keskimmäisen langan yli ja oikean puolen reunimmaisen alta. 

Kiristä. 

Näin ensimmäinen tasosolmu on valmis. Sitten jatketaan.3. Tee samalla tavalla tasosolmu (kuva 1 ja 2), mutta peilikuvana. Kiristä.

Solmeilua jatketaan toistamalla tasosolmua (kuvat 1 ja 2) ja tasosolmua peilikuvana (kuva 3). 


Kaksoistasosolmussa tehdään siis ensin tasosolmu ja sitten tasosolmu peilikuvana. 

Kaksoistasosolmussa solmeiltu nyöri ei kierry, kuten tasosolmunyörissä.Tässä linkki vielä 
Makramee Variskankaan Martat 2021-videoon.

Oletko tehnyt makramee-töitä? Millaisia?
Raija kertoi, että makramee on käsityötekniikkana vienyt ihan mukanaan. Onko sinulle mahdollisesti käynyt samalla tavalla?

39 kommenttia:

 1. Olen kyllä tehnyt makrameeta useita seinävaatteita ja amppeleita. Tykkään kyllä tehdä ja minulla on kirjakin ja materiaalia, mutta en ole ehtinyt tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavalta kuulostaa! Kirja ja materiaali ovat sitten valmiina odottamassa, kun on sopivasti aikaa solmeilla makrameetöitä. Sama juttu on minullakin, että materiaali odottaa valmiina kässäilijää :)

   Poista
 2. Olen tehnyt amppeleita.
  mutta unelma ois tehdä tuollainen seinäraanu,
  Kädentyöt ovat parasta,teitpä mitä tahansa...johonkin koukuttuu aina..😊🤣
  Mukavaa viikkoa! Tarja 🤗🤍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makramee-amppelit ovat kivoja <3 Tuo seinäraanu on minun mielestä oikea mestarin taidonnäytetyö. Ehkä joskus minäkin... Kässäily on mukavaa <3 Hyvää viikon jatkoa sinulle, Liisa <3

   Poista
 3. Meillä oli juuri tänään makrameekurssi. Pidimme mun putiikissa, mut pidimme turvavälit ja maskit. Oli todi kiva porukka ja mielestäni onnistuin opettamisessa. Teimme amppelit ja kurssilaiset olivat tyytyväisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli varmasti mukava kurssi ja hyvä tekemisen meininki. Tuollaiset koulutukset ovat kyllä tosi kivoja ja innostavia. Varmasti kurssilaiset ovat olleet tyytyväisiä ja jatkavat makrameiden tekoa saamillaan opeilla.

   Poista
 4. Kiitos selkeistä ohjeista! Oma kokemus makrameesta on joku ranneke lapsuudessa, nyt kyllä ihaillen katselen kauniita amppeleita ja seinävaatteita. Mukavaa alkanutta helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsuudessa tehtiin ystävyysrannekkeita ja käsikoruja makramee-solmuilla. Muistan äidin tehneen aikoinaan myös amppeleita. Olen vähän höpsähtänyt näiden(kin) makrameiden tekoon :) Kiitos samoin - hyvää helmikuuta sinulle <3

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Eikö vain näytäkin! Ja vielä niin mukavaa kässäilyä tehdäkin.

   Poista
 6. Kerran alotin yhtä juttua, mutta jäi kesken... oli vähän huonot materriaalitkin minulla. Makrameella saa kyllä kauniita kuvioita ja kokonaisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että kunnon materiaaleista onnistuu. Makramee on tekniikkana monipuolisempi kuin arvata osaakaan. Solmeilla voi pienistä töistä (esim. avaimenperä) isoihin seinävaatteisiin.

   Poista
 7. Olen kerran yrittänyt tehdä makramee solmuilua ja se oli täysi fiasko :) Olen onnistunut vain makramee sulkien tekemisessä. Nyt kyllä aion kokeilla ainakin noita tasosolmuja.
  Ihanaa iltaa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makrameesulat ovat kivoja <3 Niistä saa mm. hyvän näköisen unisiepparin. Tasosolmut ovat mukavan helppoja ja ne oppi nopeasti. Hyvää viikon jatkoa sinulle, Outi <3

   Poista
 8. Huh minä menin ihan pyörälle päästäni jo katsellessa. Mutta selkeät ohjeet. Kaunis on seinällä oleva vaate. Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisten solmujen tekeminen on aina haastavinta. Sitten, kun samoja solmuja toistetaan, niin kyllä ne äkkiä oppii. Tuo ihana seinävaate on kyllä makrameetekniikan mestarityönnäyte. Hyvää viikon jatkoa <3

   Poista
 9. I have never tried macramé, but it looks fascinating!
  Thank you so much for this detailed demonstration, now I can try to learn!😊😊

  Have a lovely day...and stay safe!

  Hugs xxx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Macramé is fascinating! I'm so glad that you get the inspiration to try this handicraft technique.
   Good day to you and stay safe! Hugs!

   Poista
 10. Hei! Tulin sinulle vastavierailulle ihastelemaan. Oi,juku osu ja upposi juuri tänään tuli postissa magramee langat,meinasin ihan vaan kokeilla aluksi niitä magramee lehtiä.
  Kaikkea ihanaa olet tehtyt,olet taitava. Minäkin liityin seuraajakseni niin polkuni johtaa tänne uudelleen. Oikeen mukavaa loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimästi tervetuloa! Tavataan siis blogiemme äärellä <3
   Makramee-solmeilu on kyllä kivaa! Hyvää viikon jatkoa sinulle!

   Poista
 11. Ihanalta näyttää. Olen monesti miettinyt, että pitäisi kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä tosi kiva käsityötekniikka. Ihan helppoa ja tällä voi valmistaa kaikkea kivaa sisustusjuttua kotiin.

   Poista
 12. Hih, minä en olisi edes tiennyt ilman tätä, mikä on makramee. :-D Mutta nyt olen taas hieman viisaampi.

  Tulin vastavierailulle, ja liityn lukijaksikin, jos osaan. Sinulla näyttää olevan paljon mielenkiintoisia juttuja! Bongasin tuolta sivupalkista mummopipon, jota pitää kokeilla heti ensi tilassa. Olen jämähtänyt neulomaan pelkästään sukkia.

  Mukavaa helmikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mahtavaa! Tervetuloa seuraajien! Tapaamisiin siis blogipostaustemme äärellä! Tuo mummopipo on ihanan muhkea. Just niin passeli pipo tämmöisinä kylminä talvipäivinä. Villasukkia neulon joka päivä ja lisäksi kässäilen kaikkea muuta. Käsitöiden tekeminen on kyllä superkivaa!

   Poista
 13. Tässä makramee-hommassa tahtoo olla vähän semmoinen riski, että vie mukanaan. On niin kiva tekniikka, että alkuun päästyään makrameetyö toistaan seuraa ❤

  VastaaPoista
 14. Laitoitkin selkeät ja hyvät ohjeet tänne,kiitos♥️Pitäiskin joskus kokeilla miten onnistuu.Hyvää.loppuviikkoa sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva lukea, että saattoi makramee-kärpänen hitusen puraista. Nämä ovat kivoja perussolmuja, joilla saa tehtyä kivoja solmeilutöitä. Kiitos samoin, hyvää viikonloppua sinulle ❤

   Poista
 15. Heipsan Tarja K. Kiva kun löysit minun blogin. Ja nyt olen vieraisilla luonasi.
  Joskus "sata vuotta" sitten tein makrame-kukka-amppelit. Vaan en taida enää osata. Täytynee joskus ajan kanssa tutkia noita videoitasi, joskos taito (ja kiinostus) löytyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava tavata postausten äärellä!
   Lapsuudessani meillä oli äidin tekemiä makrame-kukkaa-amppeleita. Mukava, jos innostut solmeilemaan.

   Poista
 16. Hah mullekin melko uusi asia tämä makramee. Kiitos informaatisesta postauksesta. You live and you learn <3 Valoa viikkikseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin kivaa puuhaa! Kiitos kommentistasi <3 Hyvää alkanutta viikkoa!

   Poista
 17. Täällä vastavierailulla! Kiva ja antoisa blogi sullakin, laitanpa seurantaan!
  Makrameeta ole joskus opiskeluaikoina kokeillut (työurani tein käsitöihin erikoistuneena luokanopena), mutta ei vienyt mukanaan. Nuorempi tyttäreni tuntuu nyt kulkevan jalanjäljissäni käsityöasioissa. Hän käy kudontapiirissä ja makrameekurssilla. Hän teki sellaisen nyt just suositun makrameetyön, mihin saa 3 kukkaruukkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Postausten äärellä siis tavataan <3
   Minä olen myös erikoistunut mm. käsitöihin, mutta opena olen yläkoulun erityisluokassa.
   Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Mukava, että tyttäresi on innostunut käsitöistä ja erilaisista käsityökursseista.

   Poista
 18. Tulin sun blogiin vierailulle, sinäkin olit käynyt mun blogissani.
  Täällähän on vaikka mitä kivaa, ilman muuta tulen lukijaksi ja aina välillä käyn kurkkimassa.
  Tämä makramee on sellanen juttu, kun mieli on tätä monesti pitänyt kokeilla, täällä nyt sitten on ainaskin hyvä ohje siihen.
  Kiitos käynnistäsi blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Tapaamisiin siis postausten äärellä <3
   Makramee on kiva käsityötekniikka. Helpoilla perussolmuilla pääsee kivasti alkuun.
   Mukava, kun tulit vierailulle blogiini <3

   Poista
 19. Hyvät ja havainnolliset kuvat ja selostukset. Tämän ansiosta kuka vain voi oppia :)

  VastaaPoista
 20. Kiitos tästä postauksesta!
  Ilmoittauduin pari vuotta sitten makramee-lyhytkurssille. Kävi niin huono tuuri, että pääsin vain ekalle tunnille ja loput meni sivu suun, kun sairastuin viheliäiseen flunssaan. Mutta ehdin oppia nuo tasosolmut ja väkersin sitten jotain pientä itsekseni. Nyt täytyykin suunnitella jokin työ, kunnostin kumminkin lankoja. Puunoksaan pikku amppeli vaikkapa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on ollut ikävää, että just tuolloin iski flunssa! Tasosolmulla pääsee kivasti alkuun. Nuita perussolmuja oppii äkkiä. Nyt onkin helppo alka kokeilemaan, kun materiaalia on jo valmiina. Puunoksaan saa kätevästi tehtyä amppelin.

   Poista

Ilahdun kommenteista!