keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Marttojen matkassa pääsiäiseen (reseptejä)

 

"On aurinkoinen päivä, kun saavun tapaamaan Tarja Karvosta. Kevät tekee tuloaan, ja katseet on jo suunnattu kohti pääsiäistä, Karvosen kotona on viihtyisä, lämmin tunnelma, ja emäntä ottaa minut iloisesti vastaan."

Näin kirjoittaa Soili Koistinen Kajaanin seurakuntalehdessä. Soili kävi kotonamme jutun teon tiimoilta. Hän kirjoitti Kotiseurakuntani-lehteen artikkelin otsikolla Marttojen matkassa pääsiäiseen. 

Juttelimme marttailusta - mitä ja millaista marttailu on. Keskustelimme myös Marttojen tulevaisuuden haasteesta ja totesimme niin kirkon kuin Marttojen kärsivän vanhentuneesta imagosta. Marttojen toiminta on nykyaikaista, rentoa ja iloista meininkiä.

Soili yllättyi, kuinka elinvoimainen ja moninainen järjestö Martat ovat. Kerroin hänelle oman yhdistyksemme (Variskankaan Martat) lisäksi myös monista muista marttayhdistyksistä, kuten Anarkistimartoista (Uusimaa ja Oulu) ja Marttaherroista.

Kun kerroin pääsiäisenviettotavoistamme, kertoi Soili, että moni ei tiedä, että kirkko järjestää pääsiäisyön messuja. Napataan tämä Soilin vinkki pääsiäisen viettoomme! 

Lue artikkeli Kajaanin seurakuntalehden nettiversiosta



Soili Koistinen, Kajaanin seurakunta

Koska artikkelin teema oli marttailu ja pääsiäisen ajan ruuat, söimme keskustelun lomassa lammaspaimenen paistosta ja lampaatonta lammaspaimenen paistosta. Jälkiruuaksi teen kera nautimme persikka-rahkapiirakkaa.



Lammaspaimenen paistos 

Resepti: Martat.fi


1 kg perunamuusia
2 keltuaista

Kastike:
2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
300 g lampaanjauhelihaa
2 rkl öljyä
3 rkl tomaattipyreetä
2 rkl tuoretta, hienonnettua timjamia
1 rkl tuoretta, hienonnettua rosmariinia
2 tl worcestershire-kastiketta
1 lihaliemikuutio
4 dl vettä
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Pinnalle voi laittaa halutessaan:
1 dl raastettua parmesaania

  1. Sekoita keltuaiset perunamuusin joukkoon.
  2. Valmista kastike. Kuori ja raasta porkkanat.
  3. Kuori ja silppua sipulit.
  4. Paista jauheliha öljyssä pannulla.
  5. Laske lämpöä ja lisää joukkoon porkkana ja sipulit. Paista pari minuuttia.
  6. Lisää tomaattipyree, mausteet, liemikuutio ja vesi. Anna porista pari minuuttia.
  7. Mausta suolalla ja pippurilla.
  8. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Lusikoi päälle perunamuusi.
  9. Halutessasi ripottele pinnalle juustoraaste.
  10. Paista 225°C:sen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniisti väriä.



Lampaaton lammaspaimenen paistos

Resepti: Ruusu-unelmia.fi


Lihattoman version saat käyttämällä käsiteltyjä ja hienonnettuja metsäsieniä. 

n. 1 litra perunamuusia
1 keltuaista

Kastike:
2 porkkanaa
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1-2 rkl tuoretta, hienonnettua rosmariinia (huom. kuivattua laitetaan vähemmän)
2 tl worcestershire-kastiketta
1 kasvisliemikuutio
2 dl vettä
ripaus suolaa (suolattuja sieniä käytettäessä, huuhtelusta huolimatta, ei suolaa tarvita)
ripaus mustapippuria  

  1. valmista perunamuusi ja sekoita kananmuna muusiin.
  2. Valmista kastike. Kuori ja raasta porkkanat.
  3. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulit paistinpannulla.
  4. Laske lämpöä ja lisää joukkoon porkkana ja sienisilppu. Paista pari minuuttia.
  5. Lisää tomaattipyree, mausteet, liemikuutio ja vesi. Anna porista pari minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  6. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Lusikoi päälle perunamuusi.
  7. Halutessasi ripottele pinnalle juustoraaste.
  8. Paista 225°C:sen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniisti väriä.


Persikka-rahkapiirakka 

Lähde: Martat.fi


Pohja:
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
2 dl kevytkermaa
1 kananmuna
1/2 dl ruokaöljyä tai juoksevaa margariinia
1 prk (200 g) maitorahkaa
1 kananmuna
noin 1 dl sokeria
1 dl maitoa
1 prk säilykepersikoita

Täyte:

  1. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään kulhossa.
  2. Lisää kevytkerma, kananmuna ja öljy nopeasti sekoittaen.
  3. Levitä taikina voideltuun, pyöreään piirakkavuokaan, halkaisija noin 30 cm.
  4. Valmista täyte. Sekoita maitorahka, kananmuna, sokeri ja maito keskenään.
  5. Valuta ja viipaloi persikat. Laita persikkaviipaleet taikinan päälle.
  6. Kaada rahkaseos niiden päälle. Voit laittaa persikkaviipaleet myös rahkaseoksen päälle.
  7. Paista 200°C:ssa 20-30 minuuttia.

    Tarjoa hyvin jäähtyneenä.
Vinkki!
Persikoiden sijasta voi käyttää myös muita hedelmiä tai marjoja esim. aprikoosia tai vadelmia.




Millaisia suunnitelmia sinulla on pääsiäiseksi? Mitä teillä syödään pääsiäisenä? Millaisia ovat sinun lempipääsiäiskoristeet?

Iloista pääsiäisen aikaa!

32 kommenttia:

  1. Suunnitelmia? Huomenna lähden TAAS poikkeamaan laivalla, mutta tällä kertaa naisseurassa. Poikkeuksellista. Mitään muita suunnitelmia ei ole (paitsi su bingo), mutta muistin juuri, että pakkasessa on pihvejä, jotka olin suunnitellut säästäväni "erikoishetkeen". Ehkä se on juurikin tulevana viikonloppuna...
    Koristeita olisi, mutta ei tänä(kään) pääsiäisenä ajatusta kaivaa niitä esille - ellen muuta mieltäni.
    Mieluisaa tulevaa pitkää pääsiäisviikonloppua! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsiäinen meni niin nopeasti! Luin risteilypostauksesi. Teillä oli mukava reissu. Meillä on vieläkin pääsiäiskoristeet esillä. En kyllä raski ottaa niitä pois kuin vasta ensi viikonloppuna :) Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3

      Poista
  2. Herkkuja, herkkuja! Minun ei onneksi tarvitse miettiä pääsiäisen ruokia sillä olemme poissa suurimman osan pääsiäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsiäinen oli meillä melkoista herkuttelua :) Postauksessasi oli ihania keväisiä kuvia ja upeita maisemia <3 Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3

      Poista
  3. Hienoa, että marttailulle on monta muotoa ja että pysytään ajan hengessä mukana. Googletin anarkistimartat; hyvä homma, että on tuollaista modernia toimintaa.

    VastaaPoista
  4. Suunnitelmissa on lähteä ystävän luokse pariksi päiväksi ja sitten olenkin perheen kanssa kotosalla. Tykätään laittaa kokonainen broileri yleensä pääsiäisen aikaan ja minä herkuttelen pashallakin.
    Aika perusmenoa siis täällä. Mukavaa loppuviikkoa sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsiäinen meni niin nopeasti. Olisin voinut viettää pääsiäistä pitempäänkin :) Me söimme mämmiä kuin Mieto :D Pashaakin syötiin ja ja ja... Kyllä oli melkoista herkuttelua! Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Outi <3

      Poista
  5. Mä olen töissä koko pääsiäisen, joten suunnitelmia ei ole. Jos ei ukkeli kokkaa jotain herkkua, niin mennään varmaan ihan perussafkallakin.

    Paimenenpaistos on ihan parasta <3
    Ihanaa viikkoa, ja pääsiäistä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työpääsiäisenä menee ihan perusruokakin. Tosin IGssa ja blogissasi olen nähnyt teidän perussafkojen olevan niin herkullisen näköisiä <3 Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Hanna <3

      Poista
  6. Iloista pääsiäisen aikaa Sinullekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa viikon jatkoa ja aurinkoisia keväisiä päiviä sinulle, Suvi <3

      Poista
  7. Kylläpä teillä on ollut mukava ja herkullinen yhteinen hetki ja siitä vielä lehtijuttukin!
    Minä olen muuten rippikouluikäisenä käynyt jossain Pääsiäisyönmeesussa-muistui mieleen!
    Viimeisen vuosikymmenen (kun lapset muutti kotoa pois-matkakuumeemme vilkastui entisestään) pääsiäiset on vietetty reisun päällä-lentokentälle täällä ollaan matkalla nytkin!
    Hyvää Pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogisi kautta kävin seikkailemassa Saapasmaassa <3 Pääsiäinen meni niin nopeasti! Kevät menee nopeasti kun töissä on omat kiireensä ja vapaa-ajalla on opintoja sekä mukavia harrastusjuttuja.

      Poista
  8. Lammaspaimenen paistos muistuttaa tuttua paistosta. Tosin vain nautajauhelihalla tehtynä.
    Minulla on liikunnallinen pääsiäinen, mikäli ilman alle sopii. Siis hiihtelen.
    Yhtenä päivänä ainakin grillaillaan.
    Muuten pöydässä tietty mämmiä ja vaniljajäätelöä. Pikku suklaamuniakin. KoTia koristamaan hankin keltaisia tulppaaneja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsiäisenä oli varmasti mukava hiihtää. Näin blogistasi, että oli hiihtänyt katsomaan majavan patoa. Me söimme mämmiä kuin Mieto :D Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3

      Poista
  9. Olipas kiva kun tekivät jutun sinun kotonasi:) Pistipä vielä silmään, että Lieksan pasha:) Se onkin hyvää. Yhtenä vuonna saimme niitä hyvin paljon lahjoituksena seurakunnan kautta, kun valmistajalta oli niitä seurakunnan kautta jaettavaksi tullut. Nuo sinun muusiohjeet voisikin kivasti virkistää minun ruokatalouttani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ilman muuta Lieksan pasha - se on ihan parasta :) Blogissasi oli upea kuva teoksestasi. Auringonsäteet teostasi valaisemassa oli upea kuva! Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3

      Poista
  10. Oi että mitä herkkuja.

    Ihanaa Pääsiäisen Aikaa Sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi mahdoton, mitä herkuttelua pääsiäisen aika olikaan :D Syötiin mämmiä kuin Mieto :D Blogissasi oli upeita pääsiäiskortteja <3 Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  11. Onpa taas marttamaisen lämminhenkinen ja kotoisa postaus. Onnittelut julkisuudesta 🌹

    Itsellä ei varsinaisia juhlimisia, mutta omena-raparperipiirakan tuossa pyöräytin.

    🐥🐣🐤🌿🐔 Pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Postauksessasi ihastelin upeita kuvia Triplasta ja taivaasta Triplan yllä! Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3

      Poista
  12. Nam mitä ihania reseptejä. Kiva olet oikeen julkkis!
    Ihanaa pääsiäistä.
    Meillä perinteisesti viikolla askarrellaan,juhlapyhinä katetaan pöytä kivasti ja syödään pitkän kaavan kautta perheen kesken. Perheen nuorimpien kanssa ulkoilua ja tottakai herkuttelua.
    Pääsiäiseen kuuluu ehdottomasti ohraruohot,vihreät oksat,kukat ja pääsiäismunat. Viikolla tehdyt askartelut esillä myös kattauksessa.
    Nautitaan pääsiäisajasta ja kevään tulosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihastelin blogissasi kauniita pääsiäiskuvia ja hienoja tuunauksia <3 Pääsiäisperinteet ovat ihania <3 Mukavaa viikon jatkoa!

      Poista
  13. Oli mukavaa lukea Kajaanin seurakunta lehteä pitkästä aikaa,
    olen opiskellut kauan sitten Kajaanissa,niin luin silloin seurakuntalehteä.,siinä on mielenkiintoista luettavaa. Rahkapiirakan ohje on mielenkiintoinen,otan sen talteen. Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Kiitos, että jaoit tämän muiston <3 Seurakuntalehdessä on paljon luettavaa, paikallisia juttuja ja tietoa seurakunnan tapahtumista. Pääsiäinen meni niin nopeasti! Blogissasi oli herkullisen näköisiä leipomuksia. Kauniita keväisiä päiviä sinulle <3

      Poista
  14. Mukavaa pääsiäismaanantaita toivotellen Suvi

    VastaaPoista
  15. Boa tarde. Obrigado por nos mostrar essas delícias maravilhosas.

    VastaaPoista
  16. Tein ihan sattumalta paimenenpiirasta omalla reseptillä eli jauhiskastike runsailla kasviksilla js muusiin sipulia ja juustoraastetta runsaasti.

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!