tiistai 13. kesäkuuta 2017

Martat villiintyivät villiyrteistä :)


Maanantaina järjestimme marttaopintoihin liittyen Villiinnytään villiyrteistä -teemaillan. Koska järjestimme tapahtuman opintoryhmänä, tuli meidän jokaisen opiskelijan esitellä vähintään kaksi aihettaa kotitalousneuvonnan osa-alueeseen liittyen.

Tapahtuman teeman valitseminen oli helppoa - olimmehan päättäneet järjestää tapahtuman kesällä ja mikäpä sen paremmin tähän vuodenaikaan sopii kuin villiyrtit!


Järjestimme tapahtuman marttaopiskelija Pirjon siskon mökillä, Iijärven rannalla, Paltamossa. Paljon kiitoksia Pirjon siskolle! Mökki, pihapiiri ja ympäröivä luonto tarjosivat täydellisen paikan tapahtuman järjestämiseen. Kuvassa näkymä mökin ikkunasta.


Tarkoituksenamme oli opastaa ja innostaa villiyrttien käyttöön (kerääminen, säilöminen ja käyttö) sekä järjestää hyödyllinen, kiinnostava ja innostava teemailta. Tämä lause oli lähes suoraan tapahtumasuunnitelmasta, jonka me opiskelijat teimme yhdessä ennen tapahtumaa ja hyväksytimme Marttaliiton opintovastavaalla. Tapahtuman jälkeen meidän opiskelijoiden tulee lisäksi tehdä kahden sivun mittainen selostus tapahtumasta. Että kyllä näiden marttaopintojen kanssa saa tolkkuna olla :)


Teemailta aloitettiin maistamalla koivunlehdistä tehtyä juomaa ja samalla Pirjo kertoi, kuinka juoma oli valmistettu.


Jatkoimme Anna-Maijan kanssa kertomalla yrttien keräämisestä ja jokamiehen oikeuksista liittyen yrttien keräämiseen. Lisäksi esittelimme kuusi yrttiä (mustikka, kuusenkerkkä, horsma, voikukka, poimulehti ja nokkonen), joita sitten kävimme yhdessä osallistujien kanssa keräämässä. Maastossa innostuimme maistelemaan lisäksi pihlajan lehtiä ja keräsimme niitäkin teetä varten. Kuvassa ovat Pirjo ja Anna-Maija villeinä keräämässä villiyrttejä.


Mökille palattuamme jatkoin teoriaosuutta kertomalla yrttien säilömisestä (kuivattaminen ja pakastaminen) ja hiostamisesta eli fermentoinnista. Pirjo teki nokkosvohveleita ja kertoi yrttien käytöstä leivonnassa ja ruuanlaitossa. Anna-Maija kertoi haudutetun yrttiteen valmistuksesta samalla kun maistelimme illan aikana kerätyistä yrteistä valmistettuja teitä.


Osallistujat saivat mukaansa vinkkivihkosia ja yrttiesitteitä.

Villiinnytään villiyrteistä -teemailtaan osallistui marttoja Variskankaan Martoista Kajaanista (meidän oma yhdistys) ja Paltamon Martoista. Terveisiä Paltamon Martoille! Oli todella ihana tavata ja tutustua näissä villeissä villiyrttimerkeissä!

Osallistujilta saadun palautteen perusteella ilta innosti marttoja kokeilemaan näitä esittelemiämme yrttejä teenä ja leivonnassa. Osallistujilta saatu palaute Villiinnytään villiyrteistä -teemaillasta oli muuten niin positiivista, että hymyilyttää vieläkin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!