keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Valepesä ampiaisten karkotukseen (ohje)


Luin jostakin, että valepesällä saa ampiaiset muualle rakennuspuuhiinsa. Tämä perustuu siihen, että ampiaiset luulevat tulleensa toisten reviirille ja lähtee etsimään pesäpaikkaansa muualle. Kokeilen tätä luomumenetelmää ja virkkaan into pinkeänä heti kaksi pesää!

Luin Aamulehden nettisivuilta yhteiskuntahyönteisiin erikoistuneen apulaisprofessorin Jouni Sorvarin ajatuksia valepesästä. Hän kertoo olettavansa ampiaisen erottavan valepesän oikeasta, koska ampiaisilla on loistava hajuaisti. Sorvari epäilee pesän tehon perustuvan sen heiluvaan liikkeeseen tai villan hajuun yhdistettynä ihmisen hajuun. Hän epäilee kyseen olevan normaalista ampiaisten tavasta vaihtaa pesäpaikkaa vuosittain. Hän pitää valepesien käyttöä kuitenkin hyvänä vaihtoehtona hyönteismyrkkyjen käyttämiselle.

Ok. Eli virkkaan kiinnityslenkistä tarpeeksi pitkän, että pesä heiluu. Ja eikun tuumasta toiseen - kokeilen tätä luomumenetelmää ja virkkaan into pinkeänä heti kaksi pesää!

Valepesän virkkaamiseen tarvitset harmaata lankaa. Itsellä oli lankakorissa jämäkerä Novitan Seitsemän Veljestä -lankaa. Jos haluat hifistellä, niin tee myös ampiaiset :) Niiden tekemiseen tarvitset keltaista ja mustaa lankaa - jämälangoille kyytiä!

Virkattu ampiaisen valepesä

Tarvitset harmaata lankaa, virkkuukoukun, parsinneulan, täytteeksi vanua/muovipusseja ja sakset. Tämä ohje on tehty Novitan Seitsemän Veljestä langalle, sovella lankasi mukaan.

1. krs: Aloita pesän virkkaamalla kiertämällä lanka lenkiksi sormen ympäri. Virkkaa lenkkiin kolme ketjusilmukkaa (= 1 pylväs) ja 12 pylvästä. Sulje kerros piilosilmukalla.

2.-4. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa (= 1 pylväs). Jatka virkkaamalla "1 pylväs, 2 pylvästä samaan edellisen kerroksen silmukkaan". Toista kerros loppuun. Päätä kerros piilosilmukalla.

5. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa "1 pylväs, virkkaa 2 pylvästä edellisen kerroksen samaan silmukkaan" (= joka kolmanteen 2 pylvästä). Toista kerros loppuun ja päätä piilosilmukalla.

6.-10. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa pylväs jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen. Päätä jokainen kerros piilosilmukalla.

11. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa kerros pylväitä kaventaen joka kolmannen pylvään kohdalla. Päätä kerros piilosilmukalla.

12.-13. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa kerros pylväitä kaventaen joka toisen pylvään kohdalla. Päätä kerrokset piilosilmukalla.

14. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa kerros pylväitä kaventaen joka toisen pylvään kohdalla. Päätä kerros piilosilmukalla. Katkaise lanka (jätä lankaa niin, että pystyt virkkaamaan kiinnityslenkin. Pujota lanka neulalla silmukoiden läpi.

Täytä pallo vanulla tai muovipussilla. Kiristä lankaa vetämällä, että pallo sulkeutuu. Tee napinläpi pisto.

Virkkaa ketjusilmukoita ja tee kiinnityslenkki. Päätä lanka. Muotoile pallo valepesäksi.


Valepesän neulottu ampiainen (malli 1)

- ja kyllä, melkoista nykertämistä, mutta miksipä ei :)

Tarvitset keltaista ja mustaa lankaa, ohuet neulepuikot, virkkuukoukun, parsinneulan ja sakset.
Käytin siivissä Novitan Nalle -lankaa. Kannattaa käyttää koko ampparissa ohuempaa lankaa, niin tulee sievempi siis esteettisyyden vuoksi meille ihmisille :D

Luo kuusi silmukkaa ja jaa ne kolmelle puikolle.

Neulo oikeita silmukkakerroksia 2 krs. keltaisella, 2 krs mustalla, 2 krs keltaisella.

Langanvaihtokohdissa tee solmu, katkaise ylimääräinen lanka ja sullo ampparin sisään. Voit myös pujottaa mustan langan neulalla ampparin pepusta ulos, niin saat ampparille piikin. Eihän se amppari siihen kiinnitä huomiota, mutta onpahan kiva hassutella :D

Neulo mustalla langalla 3 kerrosta.

Katkaise lanka, pujota silmukoiden läpi ja kiristä. Päätä lanka.

Virkkaa siivet: virkkaa 10 ketjusilmukan pätkä. Pujota neulalla langanpäät molemmista ketjusilmukkaketjun päistä keskeltä läpi ja tee napinläpipistot.


Neulottu amppari (malli 2)

Luo kuusi silmukkaa ja neulo yhdeksän kerrosta mustalla langalla. Päätä langat molemmissa päissä.

Katkaise keltaisesta langasta pätkä, kieputtele ampparin vartalon ympäri. Päätä lanka.

Tee siivet mustasta langasta solmimalla kahdeksikon muotoinen lenkki ja kiinnitä ampparin selkään pistäen langan päät vartalon läpi.

Näitä on kiva tehdä vaikka laiturilla istuskellessaan tai sadepäivänä sisällä. Mukava vieminen kyläpaikkaan tai iloinen yllätys ystävälle.


Mukavaa kesäpäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!