keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Martta matkaili Lieksassa "Näe ja koe Lieksa 1,5 tunnissa" -teemalla :)


Minulle tarjoutui eilen mahdollisuus lähteä käväsemään Lieksassa. Tällä kertaa pääset siis nojatuolimatkalle Lieksaan Martta Matkailijan toimiessa oppaana :)


Ensimmäisenä menin tutkimaan torin laidassa olevan Pankakosken kierrätyskeskuksen tarjontaa. Talo oli täynnänsä aarteita eri aikakausilta; astioita, lamppuja, tauluja, vaatteita, verhoja, liinoja, huonekaluja, mattoja... Suosittelen paikan päällä käymistä, koska kierrätyskeskus ei kierrä rompetoreilla myymässä tavaroita. Aikaa tutkimiseen kannattaa varata, koska katseltavaa riittää!


Itse ostin ranskalaisen Arcoroc:n valmistamia kalanmuotoisia lasilautasia. Lautasia lähti mukaan koko myynnissä ollut nippu eli 6 kappaletta, joista maksoin vajaa 6 euroa. Minulla oli näitä lautasia entuudestaan muutama, nyt pieniä lautasia on tarvitsemani määrä. Nämä pienet lautaset ovat leipälautasia, mutta näitä kalalautasia löytyy myös tarjoilu- ja ruokalautasina.

Kierrätyskeskuksesta menin kirjastoon. Kirjastoissa on yleensä erilaisia näyttelyitä, eikä Lieksan kirjasto tehnyt tässä poikkeusta. Vinkki: käy tutustumassa eri paikkakuntien kirjastoihin ja niissä oleviin näyttelyihin. Sadepäivänä on kiva mennä kirjastoon lukemaan lehtiä, lainaamaan luettavaa ja muuten vain katselemaan vaikkapa käsityö-, puutarha- ja sisustuskirjoja. Milloin olet muuten käynyt viimeksi oman paikkakunnan kirjastossa katsomassa näyttelyä? :)Kirjastossa oli vitriinissä Pirkko Ahtiaisen nukkekotinäyttely. Lieksan kirjaston sivuille voit tutustua osoitteessa http://vaarakirjastot.fi/lieksa.


Kirjastossa oli Nurmeksen kameraseura ry:n Mielikuvia? -näyttely. Kuvat olivat kerrassaan upeita! Aiheina oli mm. luonto, eläimet ja ihimiset. Näyttely on esillä 30.6.2017 eli nopeat ehtivät vielä katsomaan näitä näytteillä olevia upeita kuvia!


Kirjastosta kipaisin tutustumaan paikallisen leipomon tuotteisiin. Leipuri leipoo kuutena aamuna viikossa makeat ja suolaiset herkut. Leipomossa on kahvio ja arkipäivinä luonasaikaan buffet. Tutustu tästä tarkemmin Lieksan Leipomoon.


Lieksan Leipomon suosituin tuote on Waski-leipä. Se on sekaleipä, jossa on mallasta. Herkuttelimme Waski-leivällä illalla kotona ja todella hyvää oli!Lanttujauhelihakukko on Lieksan Leipomon uusi tuote. Ostin kukkoja matkaevääksi. Lanttu ja jauheliha taikinakuoressa on erittäin maukas yhdistelmä!


Kreivi Pietari Brahe perusti 1653 Lieksanjoen suulle Kirkkosaarelle ja Kaupunginniemeen Brahean kaupungin. Brahea lakkautettiin 1680-luvulla. 1870-luvulla Pielisjärven keskustaajama Lieksa kasvoi pitäjän keskukseksi. Suurpalo hävitti kesällä 1934 taajaman keskustaa, mikä antoi sysäyksen uudisrakentamiselle ja näin perustettiin Lieksan kauppala. Lieksan kauppala ja Pielisjärven kunta yhdistettiin 1.1.1973 ja perustettiin Lieksan kaupunki.


Patsaan juurelta kipaisin Kulttuurikeskukseen katsomaan taidegraafikko Tiina Kivisen taidenäyttelyä. Näyttely on avoinna 15.6.-18.8.2017. Teokset olivat vaikuttavia ja niiden äärellä olisi viipynyt kauemmin kuin sen, mitä aikaa oli tällä kertaa käytettävissä.

Tiina Kivisen omilla esittelysivuilla kerrotaan: "Kiviselle luonnonelementit ovat olleet ja ovat yhä pääosassa, pelkistettyinä ja selkeinä. Suomalaisen maiseman henkinen perintö vaikuttaa ja näkyy kuvien selkärankana. Tämän rinnalle on uusissa teoksissa tullut ihminen, tutkimusmatkailija. Teokset jatkavat kuitenkin Kivisen kuva-ajattelun pitkälle pelkistettyä ja mietiskelevää luontoteemaa."

Lue lisää, mitä sivuilla kerrotaan taidegraafikko Tiina Kivisestä.


Ennen matkan jatkumista Lieksasta, kuvasin keskustassa olevan Kaupan kaivo -muistomerkkin. Lieksan kauppa osakeyhtiö on pystyttänyt muistomerkin rajakaupan kunniaksi vuonna 1967.


Mukaani Lieksasta nappasin Lieksan Vaskiviikko -esitteen. Vaskiviikko järjestetään 21.-29.7.2017. Tutustu tapahtumaan tarkemmin Vaskiviikon nettisivuilta.

Kiitos nojatuolimatkaseurasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!