lauantai 18. marraskuuta 2017

Kainutlaatuinen ope 2017 - kainutlaatuiset kokoontuivat Kajaanissa


Vaikka on lauantai, jätti martta kotona esiliinan naulakkoon ja suuntasi aamuvarhaisella kohti työmaata Kainutlaatuinen ope 2017 -tapahtumaan!

Kajaanilaisia vinkattiin tulemaan paikalle klo 8 tilaisuuden saapumisen porrastamiseksi - muualta tulevat osallistujat tulivat yhdeksäksi. Eipä ns. käynyt kateeksi kollegoita, jotka starttasivat autonsa tunteja aiemmin ja käänsivät autonkeulan kohti Kajaania - yöllä alkanut lumisade jatkui koko päivän. Onhan näillä tanhuvilla toki näihin talvisiin keleihin totuttu, mutta aina välillä nämä lumisateet runsaudellaan tahtovat yllättää!


Päivä lähti käyntiin tervetulokaffeilla.

Kainutlaatuinen ope 2017 -tapahtumassa oli yli 600 osallistujaa. Osallistujien lisäksi kouluttajat, esittelijät ja järjestäjät. Väkeä ja hyörinää siis riitti!


Tapahtuma järjestettiin Lehtikankaan uudessa monitoimitalossa Kajaanissa.

Saimme etukäteen sähköpostilla linkin ohjelmaan. Ohjelma ja paikat löytyivät myös infotauluilta - ja kysyvä ei tieltä eksynyt.


Ensimmäisenä kirmaisin Anne-Mari Jääskisen luennolle "Tunteet on tosi jees!". Luennoitsija ja aihe oli niin kiinnostava ja suosittu, että siirsimme viereisenkin luokan tuolit luentoluokkaan!

Anne-Mari luennoi tunnetaidosta, tunteiden tilannesitoutuneisuudesta ja henkilökohtaisten kokemusten merkityksestä tunnetaidoissa. Saimme vinkkejä, kuinka voimme tukea oppilaita tunnetaitojen kehittymisessä.

Tässä muutamia asioita luennolta:

Tunteen alla on tarve, inhimillinen tarve, esimerkiksi halu vaikuttaa elämäänsä. Syvintä inhimillisyyttä on tarve kokea tulevansa kuulluksi ja ymmärretyksi.

Tunnetaitoihin kuuluu tunteiden tunnistaminen, hyväksyminen ja sietäminen, tunteensäätelytaito sekä tunteen käsittely ja purkaminen.

Sen sijaan, että tartutaan sanoihin, tulee miettiä, mikä tunne tai tarve on käyttäytymisen taustalla.

Tunne on totta.

Tunnetaitojen opettelu vaatii myötätuntoa ja päättäväisyyttä.


Seuraavaksi menin päiväkodin puolelle Kaisa Peltosen vetämään "Rennosti! -jooga ja mindfullnessharjoituksia kouluissa ja oppilaitoksissa" -työpajaan.

Pääsimme aistimatkalle höyhenillä, olimme puita ja vuoria :)


Mindfullness vähentää stressiä, ahdistusta ja masennusta sekä kehittää keskittymiskykyä, tunnetaitoja ja luovuutta.

Huomaathan kuvassa olevat kirja-, some- ja nettilinkkivinkit!


Saimme mukaamme Rento skidi - paketit. Netistä löytyy lisäksi Innostu liikkumaan hakusanalla youtube videoita!


Ruoka oli tietenkin tärkeää, että jaksoi :)


Kirsi Saukkola kertoi, että ratkaisukeskeisen toimintakulttuurin ajatuksia ovat:

Älä korjaa sitä, mikä ei ole rikki!
Tee lisää sitä, mikä toimii!
Tee pieni muutos siihen, mikä ei toimi!

Muutamia muita bongauksiani luennolta ja keskusteluista:

Ratkaisukeskeisessä toimintamallissa ei ongelmien olemassaoloa kielletä, vaan ne käännetään tavoitteiksi. Esimerkiksi ongelma Oppilas X ei tee läksyjä -> Oppilas X tekee läksyjä.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen, esim. mikäli haluan muutoksia ryhmän toiminnassa, muutos lähtee minusta itsestä - käyttäytymiseni muutos muuttaa myös toisten käyttäytymistä.

Sanoilla on merkitystä. Sillä, mitä sanoja käytämme toisten kanssa keskustellessamme, on merkitystä.

Kirjavinkki:


Päivän aikana sain uusia ajatuksia, jotka pyrin ottamaan käyttöön työssäni jo heti maanantaista lähtien :) Paljon kiinnostavia juttuja jäi näkemättä ja kuulematta, mutta yhdenpäivän aikana ei joka paikkaan ehtinyt.

Ja miten mukavaa oli tavata tuttuja opettajia ja vaihtaa kuulumisia heidän kanssaan! Nämä isot, yhteiset vesokoulutuspäivät ovat kyllä yksiä parhaimpia koulutuspäiviä!

Vielä on lauantaita ja viikonloppua jäljellä, että ehtiihän tässä marttaillakin tällekin viikonlopulle :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!