perjantai 23. lokakuuta 2020

Karpalokiisseli ja kanelikermavaahto


Tein Tilkuista totta-blogin Irman inspiroimana karpalokiisseliä. Irma oli kommentoinut Ohrapuuroa ja puolukkaa, juuri oikeenlaista kemiaa -postaustani kertoen tehneensä juuri karpalokiisseliä. Ja siitä se ajatus sitten lähti - tein karpalokiisseliä!

Useimpien luonnonmarjojen tavoin on karpalo hyvä C-vitamiinin lähde. Kovakuorinen marja on myös hyvä kuidun lähde. Kirpeänpirtsakka maku tulee erilaisista luontaisista hapoista (omena-, sitruuna- ja bentsoehappo). Karpalo sisältää polyfenoliyhdisteitä (flavonoideja, lignaaneja ja proantosyanidiineja). (Lähde: Arktiset Aromit ry)




Tällaisella reseptillä teen aina karpalokiisselin:

Karpalokiisseli

1 l vettä
3-4 dl karpaloita
1,5 - 2 dl sokeria

Kiisselin suurustamiseen

1 dl kylmää vettä
3 rkl perunajauhoja


1. Mittaa kattilaan vesi, karpalot ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä niin, että karpaloiden kuoret vähän vaalenavat ja irtoavat.

2. Jos haluat sileää kiisseliä, siivilöi kiisselistä marjojen kuoret ja siemenet TAI

     soseutta kiisseli sauvasekoittimella marjojen kuoret (itse teen näin) TAI

     anna marjojen olla sellaisenaan. 

3. Sekoita suurus pienessä kulhossa tai kahvimukissa. Lisää suurus kattilaan ohuena nauhana kiisseliin koko ajan sekoittaen. 

4. Anna kiehahtaa sen verran, että kiisseli alkaa kuplia ja kiisseli muuttuu sakeammaksi. Nosta kattila pois liedeltä.

5. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan jäähtymään. Ripottele kiisselin päälle sokeria, niin kiisselin päälle ei tule kuorta.

Jos kiisseli on liian kirpeää, lisää hieman vettä. Jos kiisseli on maistuu liian happamalta, lisää hieman sokeria.


Karpalokiisselin makuparina kanelikermavaahto on mitä upein. 


Kanelikermavaahto (DanSukker resepti)

2 dl kuohukermaa
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 2 tl Dansukker Tomusokeria

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.

2. Sekoita kermavaahtoon kaneli ja tomusokeri.

Tarjoile kanelikermavaahto kulhossa karpalokiisselin kera tai pursota pursotuspussilla karpalokiisseliannosten päälle.


Voit tehdä karpalokiisselin myös karpalomehusta. Karpalomehusta tehdyn kiisselin resepti löytyy Martat.fi sivuilta.




Karpalonpirtsakkaa viikonloppua!

15 kommenttia:

  1. Oih! varmaan hyvää. En ole koskaan tehnyt! Maistuis! hyvää viikonloppua Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on herkullista. Kiisselissä karpalon happamuus ja pirtsakkuus mukavasti kesyyntyy. Hyvää viikonloppua sinulle, Leena ❤

      Poista
  2. Kanelinmakuinen kermavaahto sopiikin tuohon varmasti hyvin:) Pitääpä muistaa seuraavalla kerralla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanelikermavaahto on täykkis makupari karpalolle. Kiitos sinulle innostavasta kommentistasi, sillä siitähän tämän postauksen inspis lähti. Hyvää viikonloppua sinulle, Irma ❤

      Poista
  3. Kylläpä nyt blogeissa on herkkuruokien reseptejä. Tätäkin haluan kokeilla. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talven kynnyksellä tekee mieli herkutella. Syksyiset pihatyöt on nyt tehty ja lumi on maassa. Nyt ehtii puuhailla sisällä ja lieden ääressä. Hyvää viikonloppua sinulle, Kristiina ❤

      Poista
  4. Pitääkin testata karpalon ja kanelin yhteismakua. Kanelivaahtoa tein viimeksi kylmäkahvin päälle.
    Herkullista viikonloppua sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun tekee karpalokiisseliä ja kanelikermavaahtoa näin talven kynnyksellä, niin kiisselin maku vie ajatukset jo jouluun. Hyvää viikonloppua sinulle, Outi ❤

      Poista
  5. Söin just punaviinimarjoista keitettyä ruishiutale -marjapuuroa kermavaahon kanssa ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mitä herkkua olet syönyt ❤ Hyvää viikonloppua sinulle, Sartsa ❤

      Poista
  6. Kanelikermavaahto sopii mainiosti myös puoukkakiiaselin kanssa 👍 Hyvää viikonloppua sinulle, Marja-Terttu ❤

    VastaaPoista
  7. Herahti ihan vesi kielelle, kun katseli kuvia. Tämän täytyy olla hyvää :) Ja kanelikermavaahdon ja karpalon yhdistelmä kuulostaa täydelliseltä.

    VastaaPoista
  8. Nam! Pitääköhän tässä lähteä etsiskelemään karpaloita :)

    VastaaPoista
  9. Varnasti kirpeää herkkua:)ja tuo kermavaahtoon piste iin päällä,Kiitos hyvästä vinkistä 👍
    Minä oon lorauttanu aina kerma kiisseleihin (Väinön kanssa rakastetaan erikiisseleitä,kerman kanssa😋 )
    Mukavaa alkanutta talvi-aikaa! Sinulle Tarja ⛄⛄❄❄❄❄❄🧡
    Mutta nyt kokeilen omenakiiseliin tuollaista kermaa;)

    VastaaPoista
  10. Boa tarde. Como gostaria de estar ao seu lado quando você tirou essas fotos. Para provar essa delícia.

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!